Ilmastolakko, Aktivismi ja Vapaus?

Kannatan aina asiapohjaista aktivismia. Esimerkiksi ilmastoaktivistit ovat kiistatta oikealla asialla, mutta heidän keinovalikoima on nähdäkseni ihmeellinen eli länsimaisten elintapojen rankka arvostelu. Ilmastolakkolaiset ovat pääasiassa länsimaisen yhteiskunnan tulosta, josta voidaan päätellä nähdäkseni paljon hyvää yhteiskuntakulttuurisesti.

Länsimaissa on edelleen vapaus arvostella vallitsevaa kulttuuria hyvin vahva ja tästä aikamme paras esimerkki on Greta Thunberg. Kritisoin silti ilmastolakkoa sen vuoksi, että toiminta vaikuttaa hieman anarkistiselta. Toisin sanoen yhteiskunta on antanut mahdollisuuden esittää kritiikkiä koululakkolaisille ja heidän ainoa keino on mukamas jättää koulut kesken? Vastustetaan vastustamisen ilosta on tyypillistä kaikille populistisille kansanliikkeille ja sellaiseksi nähdäkseni on myös muodostunut ilmastolakkoliike.

Peräänkuulutan ilmastolakkolaisilta sopeutumiskykyä ja syyllistämisen loppumista, koska länsimainen yhteiskunta ei toimi pelkästään syyllistämällä vaan myös ratkaisukeinoja demokraattisesti esittäen. Otaksun ilmastolakkoilun vaikuttavuuden jo nähneen tämän kaltaisena ilmiönä huippunsa ja sen anti on ollut merkittävä siinä, että se on herättänyt nuorisoa miettimään maapallon kohtaloa vaikkakin hieman vääristä näkökulmista.

Yhteiskunta on antanut mahdollisuuden elintapojemme kritisointiin, joten tunteeko nuoriso ollenkaan kiitollisuutta vallitsevaa yhteiskunnallista sivistystä kohtaan vai aikovatko he joukolla syrjäytyä ja jäädä meidän vanhempien kansalaisten eläteiksi? Mielestäni syrjäytymiseenkin pitäisi antaa mahdollisuus, mutta en usko ilmastolakkolaisten olevan kuitenkaan niin Linkolaista väkeä.

(Linkolainen oppi viittaa kalastaja Pentti Linkolaan, joka on suomalainen ympäristöaktiivi ja hän pitää maapallon liikakansoitusta globaaleista ympäristöongemista suurimpana.)

KimmoHoikkala

Olen 41-vuotias kahden koululaisen yhteishuoltaja ja asun Oulussa. Kotoisin olen Pirkkalasta ja olen asunut myös Tampereella. Työkokemukseni on pääasiassa metalliteollisuudesta kuumasinkityslaitoksen töistä. Opintoja minulla on lähinnä tekniikan ylioppilaana 2000-luvun vaihteesta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Olen tällä hetkellä lähinnä vapaaehtoinen mielenterveyden kokemusasiantuntija sosiaalisen median keskusteluissa. Toimeentuloni saan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu