Inflaatio on keino säädellä kansalaisten kulutusta?

Inflaatio nousu oli viime toukokuussa 7,0 % vuoden takaiseen verrattuna. Inflaatiosta harva suomalainen tykkää, ellei ostovoima säily vähintään ennallaan, koska olemme tottuneet kansana ennemminkin ostovoiman kasvuun vuosittain kuin sen laskuun. Kuluvan vuoden palkankorotukset ovat puolestaan yleisesti olleet noin 2 prosentin luokkaa eli toisin sanoen palkankorotukset jäävät inflaatiota jälkeen jo nyt 5 prosenttiyksikköä!

Eläkeläiset saavat puolestaan takautuvasti kompensaation kuluttajahintojen noususta, koska 80 % työeläkeindeksistä määräytyy kuluttajahintaindeksin perusteella ja 20 % palkankorotusten mukaan. Teinkin aikani kuluksi spekulatiivisen laskelman syksyllä määriteltävän työeläkeindeksin kuluttajahintaindeksin osuuden suuruudesta ja alla laatimani taulukko aiheesta.

kuluttajahintaindeksin spekulaatio syyskuu 2021 – syyskuu 2022

Jos kuluttajahintojen nousu pysähtyy toukokuun tasolle tänä vuonna, jota voinee olla vaikea uskoa, tietäisi sekin merkittävää työeläkeindeksin eli noin 5 prosentin korotusta. Kuluttajahintojen noustessa samaa tahtia kuin alkuvuonna voi kuluttajahintaindeksi ihan hyvin olla syyskuussa tasolla 126,5-127.

Oletettavasti työeläkeindeksin mukainen korotus ensi vuoden 2023 alussa on taitetun indeksin perusteella suunnilleen: 0,8 * 9,0 % + 0,2 * 2,0 % = 7,6 %

 

Lähdesivustoja:

https://www.stat.fi/

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu