Inflaation vaikutus säästämisasteeseen vai meneekö velan puolelle?

Inflaatio voi vaikuttaa suomalaisten säästämiseen, kun ostovoima on alentunut monilla kansalaisilla kustannusten noustessa.

Säästäminen on puolestaan paljon pitkäjänteisempää tavoitteellista toimintaa kuin moni varmaan ajatteleekaan. Kannattaako edes säästää pankkien säästötilien varassa, kun parhaat korot ovat noin 3,5 % eli vuotuisen inflaation tasolla?

Kuitenkin jos ajattelee säästämistä korkoa korolle tekijän kautta, niin säästötilillekin voi saada viidessä vuodessa ihan hyvän lisäsumman korkotuotoista. Esimerkissäni 5000 euron talletus viideksi ja 10 vuodeksi 3,5 % korolla.

5 vuotta 5938 euroa
10 vuotta 7053 euroa

Kyllä säästötilillä raha kaiketi pitää jotenkin arvonsa, vaikka inflaatio on korkealla ja verottajakin vie korkotuotosta vielä lähdeveron. Tuskin monellekaan sijoittajalle riittää kuitenkaan näinä päivinä säästötilin korkoprosentti, vaan ammattimaiset sijoittajat rakentavat sijoitussalkkuansa pörssimarkkinoille.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu