Julkisen viestinnän kaksinaismoralistiset säännöt?
Luin viikolla muistaakseni Hesarista uutisen, että väkivallalla uhkailu on Twitterissä ehdottoman kiellettyä. Entä sitten onko murhamiehen tai muun väkivaltarikollisen kiellettyä osallistua Twitterin kautta kansalaiskeskusteluun.
Nähdäkseni Twitter pitää kaksinaismoralistista linjaa väkivaltaa kohtaan, vaikka itse en Twitteriä kaipaa. Silti pidän huolestuttavana ilmiönä väkivaltarikoksista tuomittujen patsastelua mediassa ja sosiaalisessa mediassa, varsinkin kun yksi turpaanvetouhkaus voi johtaa ikuiseen kirjoituskieltoon joissakin somen palveluissa.
Toisaalta en kannata väkivallalla kenenkään uhkailua ja jos sen haluaa tehdä, niin parempi tehdä se avoimen julkisesti. Olen hyvin kiitollinen, että olen saanut rationaalisen ajattelun vahvemmaksi kuin koskaan, vaikka julkisen some-viestijänä aikoinaan etenkin Twitterissä ympärilläni pyöri iso joukkio kaikenlaisia huijareita, joiden sepityksiä sinisilmäisenä rehellisyyteen uskovana suomalaisena miehenä vielä uskoin.
Silloin itseltäni menikin lopulta hermot somessa ja sen takia sain porttikiellon Twitteriin vuoden 2020 keväällä. En kuitenkaan ole väkivaltarikollinen, eikä minulla ole ilmennyt erityistä väkivaltakäyttäytymistä aikuisiällä merkittävistä stressitekijöistä huolimatta.
Vielä viime vuonna ajattelin, että en saa koskaan enää mielentilaani rationaaliseksi, mutta toisin on käynyt ja suhteeni sosiaalista mediaa kohtaan on tällä hetkellä liki niin merkityksetön kuin se voi olla pitkän some-historiani seurauksena.
Tuskin kykenen silti lopettamaan sosiaalisen median julkaisutoimintaa, vaikka oma merkitykseni tuntuukin somen syövereissä perin mitättömältä verrattuna aikaan 2010-luvun lopulla, jolloin kärsin vielä myös harhaisista käsityksistä vallitsevasta mediatodellisuudesta.
Harha-ajatuksia vastaan toimii ajatuksena kokemukseni mukaan hyvin se, jos kykenee näkemään oman merkityksettömyytensä ja kuolevaisuutensa muiden ihmisten joukossa. Kyllä täytyy olla hyvin kiitollinen, että olen päässyt järkiini äärimmäisen pahan Twitter-myllytyksen jälkeen vuosilta 2014-2020.
Kommentit (0)