Kaikkien ihmisten elämästä selvästi suurin osa ajastamme on merkityksetöntä

Kuitenkin monet ihmiset haluavat ylläpitää harhaista myyttiä omasta merkityksestä muille ja jopa korvaamattomuudestaan. Suurin osa elämästä on kaikilla passiivista olemista ja samalla ehkä muiden ihmisten kuulemista joko epäsuoraan uutisten kautta tai suoraan esimerkiksi musiikin kautta.

Elämä jatkuu, vaikka kuningatar Elisabet II kuoli. Elämä jatkuu, vaikka Kekkonen joutui 1980-luvun vaihteessa luopumaan presidenttiydestä terveydellisten ongelmien takia. Elämä jatkuu, vaikka minä tai sinä eläisit nyt viimeistä iltaa.

Väitän silti kaikesta huolimatta, että ihmiselon merkityksellisimmät tapahtumat tekevät elämästä ehkä jokaisella ihmisellä elämisen arvoisen, vaikka lopulta vanhuksina meidän merkitys elämässä on lähinnä meitä auttavien hoitajien merkityskokemisessa ja taloudellisessa hyvinvoinnissa.

Odottakaamme kaiketi vielä merkityksellisiä hetkiä elämässä, vaikka ihmiselon merkitys yksilötasolla jää kaikille liki mitättömäksi. Korvaamattomuutta ei ihmisten keskuudessa ole olemassa, vaikka voisi ajatella, että suurimmat tieteenkehittäjät olivat korvaamattomia, mutta heidätkin olisi lopulta jotkin ihmiset korvanneet uteliaan ihmismielen ansiosta.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu