Kansanedustaja Teemu Keskisarja lyttää nyky-opiskelijat
Iltalehti uutisoi Keskisarjan uusimmat faktat:
”Opiskelijat kuuluvat kaikkien aikojen hellityinpään sukupolveen”
Keskisarja unohtaa ihmisten ja etenkin nuorten sosiaalisen elinpiirin radikaalin muuttumisen vuosikymmenten kuluessa.
Nyt kansanedustaja Teemu Keskisarja voisi ideoida ihan oikeita lääkkeitä nuorison kokeman lisääntyneen tuskan ja myös mielenterveydellisten haasteiden ratkaisemiseksi.
Keskisarja on oikeassa vain jos ajatellaan nuorison elävän Suomen kaikkien aikojen vauraimmalla aikakaudella.
Nuorille pitäisi luoda nyt toivoa, eikä lytätä heitä harkitsemattomalla kielenkäytöllä.
Epäilen, että aika moni opiskelija miettii parhaillaan, mitkä työtehtävät korvataan tekoälyllä valmistumiseen mennessä. Aina on syntynyt korvaavia työtehtäviä, mutta epävarmuus on varmasti suurta.
Ilmoita asiaton viesti
No oli se epävarmaa vaikka syksyllä -93, otin paperit ulos, lama syvimmillään ja työpaikkoja todella vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Itse valmistuin samaan aikaan. Alku oli vaikeaa, mutta helpotti melko pian.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Suomessa kuitenkin odotettavissa kova työvoimapula ikäluokkien pienentyessä.
Ilmoita asiaton viesti
Se ei kuitenkaan tarkoita, että työvoimapulaa olisi kaikilla toimialoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Koulutuspolitiikka pitäisikin olla ajantasalla, ettei kouluteta nuoria suoraan kortistoon.
Ilmoita asiaton viesti
Keskisarja on oikeassa siinä, että nykyopiskelijan vaatimustaso on epärealistisen korkea. Erityisesti tämä näkyy asumisessa.
Jos mietitään vaikka perheiden asumistasoa 25-30 vuotta sitten, niin siinähän ei isoa eroa ole nykypäiviin. Tuolloinhan opiskelijalle ritti mainiosti soluasunto. Nyt taas opiskelijoille ei tuon tason asuminen käy, vaan pitää olla yksiö ja mieluummin hyvin varustettu ja hyvien yhteyksien päässä. Pitääkö tosiaan opiskelijalla olla vanhempien ikäluokkien elintaso?
Mitä taas tulee nuorten ahdistukseen ja muihin mielenterveyden ongelmiin, niin niiden syytä voi etsiä omastakin päästä. Minulle on täysin käsittämätöntä se, että yhä useampaa nuorta ahdistaa vähän kaikki. Väitän, että omassakin nuoruudessa (joka nyt karkeasti arvioituna on samaa aikaa kuin Keskisarjan) monikin asia ahdisti, mutta eivät ne useimmilta vaatineet terapiaa tai yleensäkään mitään hoitoa tai tukea. Se, että välillä ahdistaa, vituttaa ja on muutenkin paha olla, kuuluu elämään.
Ilmoita asiaton viesti
En ole huolissani nuorten lievistä mielenterveyden häiriöistä niinkään, vaan ihmettelen nuorten ilmeisesti lisääntynyttä itsetuhoisuutta.
Mielenterveydellisten häiriöiden esiintyvyys nuorilla ei välttämättä ole lisääntynyt mutta tuskin ongelmat ovat myöskään vähentyneet.
Ei nuorten tuskaa tänä aikakaudella pidä vähätellä ilmiönä, koska oikeastaan elinolojen kohentumisen myötä luulisi myös mielenterveyden tason kohentuneen.
Ilmoita asiaton viesti
Kantavavoimaisen tekijän soveltaminen ja liittämisen tarve olemasaolevaan maailmaan… ei tosi huono arvelu ja aavistus. Vaikka hämäperäisen havaittava juttu aavisteltavana, kaikkea muuta kuin perusteetonta on taustalle ikioletteisesti olettaa.
Miten tuo peruspiirteen liittäminen maailmaan toteutunut, tätä voi arvioida, tosin liittämistä voi toteutuneessa tilanteessa ajatella vähemmän laajuutta hakevana, kun kysessä tosiaan kotimaan asiat, ja eräs tiettyoloinen ihmisryhmittymä.
Wokeen liittyvä ongelman vaikeustaso, on tähän verrattava ts samalla tasolla majailevasta ilmiöstä kyse. Tarve on se, josta käsin syntyy perusteita laajempien ihmisten yhteensaattamisen tarpeelle. Tätä tosiaan käytetään hyväksi, ja tätä osataan avistella, eikä perusteetta.
Voi olla, että tällaisen tajuamiseen, ja selkeään esilletuomiseen, tarvitaan monipuolista näkemystä ja omakohtaisempaa sijoittumista, sisään tulvivan lumen vastaanottajana, ja tosiaan eri suunnilta, ei vain yksisuuntaisesti otettuna, jolloin perusteeksi ja soveltamiseksi voi olla houkuttelevaa ja sopivaa yksioikoisen oloiset toimet, ja noitä perustelevat näkemykset, jne.
Ilmoita asiaton viesti
Moro Juha! Olit kuulemma ollut mukana YLE Radio Suomi Kansanradio ohjelmassa. Kuulin asiasta Hyvinkään Juha Korkeelta. Hieno saavutus! 👍
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla virhekäsitystä mukana. Osallistumiseni on ollut lähinnä tätä, mitä on ollut täällä nähtävänä.
En ole tehnyt tämän suurempia siirtymiä minnekkään. Ihan tarpeeksi tuntuu tässäkin olevan, ja omissa pienpiireissäni. Ihan hyväkin lähtökohta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos oli samanniminen? Jatketaan täällä…
Itse soittelin joskus YLE Puheen akti lähetykseen ajan kuluksi. 🤓
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkahan paljon opiskelijoiden tai nuorten/lasten (3-25 vuotiaiden) psyykkiset ongelmat johtuvat faktisesta psyyken patologisten tilojen esiintyvyyden lisääntymisestä kohortissa, ja kuinka paljon kyse on herkkyydestä tehdä näistä numeroa, diagnostiikan parantumisesta, elintason nousemista johtuvien vaatimusten lisääntymisestä ja mediajulkisuuden vaiktuksesta.
Oma arvioni on se, jälkimmäisen ryhmän selitysosuus on suurin. Toiseksi suurin selitysvoima on vanhempien vaikutuksella ja vasta kolmantena tulee ympäristön aikaisempaa (esim. ennen 2000-lukua) suurempi kuormittavuus, jos tällä edes on lainkaan kielteistä vaikutusta.
En siis olisi hyväksymässä annettuna blogistin premissiä
” nuorten sosiaalisen elinpiirin radikaali muuttuminen vuosikymmenten kuluessa on aikaansaanut lisääntyvää mielenterveydellistä tuskaa”.
Keskisarjan ”totuus” tasapainottaa mielestäni median luomaa ”totuutta” ilmiöstä. Hyvä niin.
Keskisarja ei ”lyttää opiskelijoita”, toisin kuin blogin otsikko esittää, hän sen sijaan hän tuo virkistävästi esiin muita puolia asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Eriävän mielipiteen esitän tähän kommenttiisi Harri, ellet kykene todistamaan väittämääsi. Nuorten itsemurhat ja -yritykset ovat edelleen korkealla tasolla. Voin kaivaa tilastot myöhemmin tänään. Totta on se, että vaikeat mielenterveyden häiriöt kuten skitsofrenia ei ole lisääntynyt diagnoosien perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, minun pointtini on siinä, että JOS vaikeita mielenterveyden häiriötä tilastoidaan 2023 enemmän kuin vaikka 1953, niin onko taustalla faktisesti lisääntyvä patologia ko. alueella, vai parantanut diagnostiikka ja oireiden noteeraaminen ym. edellä mainitsemani syyt.
Ilmoita asiaton viesti
Liian pitkä aikajänne, koska psykiatria oli lapsenkengissä 1950-luvulla, mutta yleisesti asiantuntijat sanovat että skitsofrenian maailmanlaajuinen esiintyvyys on 1 %.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tuollainen vakio on tunnistettu, niin ottaako ko. määrittelijät mitään kantaa ilmiön lisääntymiseen?
Siitähän tässä blogissa kai on kyse, että psyyken sairauksien väitetään lisääntyneen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä käsittääkseni lievempi häiriöisyys ja myös nuorten itsetuhoisuus on lisääntynyt mutta palaan vielä asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nuorten itsemurhat ovat Tilastokeskuksen tietojen mukaan nuorten kohdalla vähentyneet kymmenessä vuodessa ja vielä enemmän parinkymmenen vuoden aikajänteellä, mutta silti niitä edelleen tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin, lasku on vielä ollut erittäin merkittävä, se on lähes puolittunut 30 vuodessa). Toki jokainen nuoren itsemurha on tragedia ja luku on Suomessa edelleen aivan liian korkea, mutta itsetuhoisuuden väheneminen viittaa siihen että oikeaan suuntaan on menty. Median klikkauksenkalastelijat voisivat joskus tämänkin todeta, jatkuvan nuorten pahoinvointi-surkuttelun ja ongelmissa rypemisen ohella.
Ilmoita asiaton viesti
Hesarissa juuri tuore artikkeli nuorten pahoinvoinnista.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009967814.html
Ilmoita asiaton viesti
Ja katsoitko Tilastokeskuksen taulukoista ikäryhmädataa itsemurhissa? Jotenkin sellainen käsitys on itselläni, että nuorten alle 25-vuotiaiden itsemurhat olivat huipussaan 2000-luvun alussa viimeisen 30 vuoden aikajänteellä. Täällä Bulgariassa mulla ei ole nyt läppäriä käytössä.
Nuorten itsetuhoisuuteen vaikuttaa nähdäkseni paljon yhteiskuntakulttuuri, eikä pelkästään pelkästään traumat. Perustelen edellisen Suomen korkeilla lukemilla nuorten ikäryhmien itsemurhissa verrattuna suhteellisesti muihin länsimaihin, vaikka lähdettä en tähän tietoon omaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä, vastikään perjantaina puhuttiin kollegan kanssa juuri tästä. Kyllä kaikille saadaan diagnoosi, jos riittävästi tutkitaan ja nythän tutkitaan. Ja kun mediakin myllyttää tätä, niin en pitäisi ihmeenä, jos nuoret herkistyvät.
Tilanne näkyy kouluissa täysin käsittämättömänä ahdistuksena, kun yksi ahdistuu luokalta niin parin viikon päästä toinen ja kolmas. Ahdistuksen ei käsittääkseni pitäisi tarttua, mutta näin vain käy.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä vanhemmat ja peruskoulu voisivat tehdä ehkä jotain vielä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä, mitä enemmän peruskoulu voisi tehdä. Sinunkin kouluaikanasi oli tukea jo jollakin tavalla olemassa, minun ei.
Sattumoisin opetan koulussa, jossa 7.-9.-luokkalaisia pyöreästi yhtä paljon (600) kuin omassa koulussani 80-luvulla. Meillä oli yksi kymmenen oppilaan tarkkis ja ilmeisesti vain pari erityisopettajaa. Osa nuorista oli taatusti sellaisia, että koulu oli väärä paikka, mutta koulunsa kävivät ilman tukea ja apua. Kiusaamiseen ei puututtu mitenkään.
Nyt työskentelen koulussa, jossa on kymmenkunta erkkaopea, psykiatrinen sairaanhoitaja, kuraattori, koulupsykologi, pari terveydenhoitajaa ja nuorisotyöntekijä. Yhteistyö sosiaalitoimen ja poliisin kanssa on tiivistä. Kiusaamista selvittää vetämäni Kiva-tiimi. Omasta työajastani menee nykyisin suuri osa ihan muuhun kuin opetukseen, mm. oppilaiden ongelmien ratkomiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tsemppiä vaan kiva tiimiin. Kiusaamisen ydinsyihin pitäisi puuttua, ettei virkamiesten aika mene seurauksien hoitoon.
Ilmoita asiaton viesti
Keskisarja itse opiskeli nopeaan tahtiin ja valmistui kolmessa vuodessa filosofian maisteriksi ja väitteli tohtoriksi tästä kolmen vuoden päästä.
Tätä taustaa vasten hänen mielipiteensä nykyopiskelijoista ovat ymmärrettäviä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän mahtaa olla kertynyt velka, ja miten ottaa ilmetäkseen.
Onko näihin liittää tätä puolta?
Ilmoita asiaton viesti
Ylioppilas Keskisarja työskenteli ennen yliopisto-opintojaan kymmenen vuotta erilaisissa hanttihommissa mm. rakennuksilla.
Luulen, että hänelle ei missään vaiheessa opiskeluja kehittynyt tavallista opiskelija-identiteettiä ikänsä ja nopean valmistumisaikataulunsa vuoksi. Ehkä opintolainatkin jäivät pieniksi.
Ilmoita asiaton viesti
Julkisen esiintymisensä perusteella ei ihan penaalin terävin kynä siltikään.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta Keskisarja on osannut käyttää julkisuutta hyväkseen useimpia muita rivikansanedustajia paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Esiintyminen ja älykkyys eivät kyllä juurikaan korreloi merkittävästi. Pidän Keskisarjaa älykkäänä persoonana enkä vähiten hänen käyttämänsä kielen takia. Toki välillä karkeaa ja yliampuvaa, mutta ehdottomasti taidokasta.
Ilmoita asiaton viesti
En korostaisi kieltä tai ilmaisua, vaan enemmän sisällöllisyyttä, ja sitäkin enemmän avaavan mahdollisena, jolloin osuutta jää erityisesti muille, ja toisaalta itselle jatko-tartuttavaksi/kehiteltäväksi.
Mieleen tulee kerronta Beethovenista, mitä muusikoista kuullut. Kyseessä tietynlainen motorointiosuus.
Roolia voi nähdä rintamatyönä, ja välittömyyttä koskien.
Rintamapaikkoja jos fiksautuu näkemään vain konfliktien yhteydessä… jotain voi todeta menneen pahasti ”pieleen” (=vajeelle), omassa käsitysten ja havaitsemisten suuntautumisessa.
On toimintaa välittömänä ja prioriteetillisena, jo ihan perussuuntavakauteen liittyen, ja erityisesti kohdissa, jotka eivät ilmeisen huomioitavia.
Englannin kieliset jakavat tällaista ihmisryhmää observer-rooliin, jota voi tosiaan ilmetä kauaskantoisempaan suuntautuvana, välittömän prioriteetillisempana, jne. Jne-osuus, vaikka ei heti tule mieleen.
Omaan kerrontaa ilmenee vähän yhtenäisenä juonena, ja esim tämän viestin kommentti, on osa tätä lähtöaskeleen dimensioon kuuluvaa steppiä ja viruttelua:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/pasisillanp/hukkuva-ei-huuda/#comment-4019004
Tällaisen tueksi voisi soittaa taas sitä suojelusenkeliä, ettei todellisuus unohtuisi, mitä voi olla.
Ilmoita asiaton viesti
Keskisarja puhuu silkkaa asiaa kuivalla huumorilla, kyynisyydellä ja itseironialla höystettynä. Siihen harva poliitikko pystyy. Äly ei riitä eikä ajattelukyky. Ei äänestäjiä pidä mielistellä korrektilla käytöksellä.
Ilmoita asiaton viesti
Siskon poika luki 2 vuodessa valtiotieteen maisteriksi ja. veti samalla pientä rakennusliikettä, joten opintolainoja tai avustuksia ei tarvinnut ottaa eikä mielenterveys ongelmatkaan ehtineet tarttua.
Ilmoita asiaton viesti
Keskisarjahan nimenomaan kertoo lääkkeen näihin nuorison ahdistuksiin ja itsetuhoon. Se holhoaminen ei mitään auta. Nuoren on itse kasvatettava resilienssiään eli henkistä kestävyyttään.
Kun jatkuvasti jauhetaan näistä musta tuntuu pahalta -ongelmista niin synnytetään itse itseään ruokkiva kehitys, joka ei perustu yhtään mihinkään todellisuudessa.
Ihmisen elämän kaikki mahdolliset ikävät pelot ja tuntemukset on diagnosoitu ns asiantuntijoiden toimesta ja niitä nuoret ja vanhempansa guuglaavat hyvin huolestuneina somen sisällön ohella. Tästä pitää päästä eroon kuten itsensä jatkuvasta tarkkailusta ja napaansa tuijottamisesta.
Nuorta auttaa näkemään osansa hyvyyden, kun vaikka hoitaa suvun vanhuksia tai auttaa vanhempiaan näiden töissä itsensä viihdyttämisen sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Peräänkuulutan myös meidän vanhempien ja opettajien vastuuta.
Ilmoita asiaton viesti