Elinkustannusindeksiin sidotut elatusmaksut nousevat 8,3 % vuoden 2023 alussa!

Eipä sitä paljon jää pieneläkeläisellä enempää rahaa händyyn ensi vuonnakaan, kun kaikki kallistuu ja itse joudun vielä maksamaan yli 10 euroa enemmän kuukaudessa elatusapumaksua. Toisaalta kuten olen ennen todennut julkisesti, niin en halua silti liiaksi valittaa elatusapumaksuistani, vaan maksan niitä ihan ylpeänä etäisänä.

En kuitenkaan pidä nykyistä elatusmaksulakia kaikilta osin oikeudenmukaisena, koska jo pienistäni tuloista joutuu tilittämään elatusapua.

Jotain positiivista on sentään se, että saan ensi vuoden verotuksessa elatusvelvollisuusvähennystä verotuksesta 160 euroa, koska sote-uudistuksen takia maksan pieneläkeläisenä myös valtion tuloveroa vuonna 2023. Toinen positiivinen seikka on se, että kuuden vuoden päästä olen liki maksanut kaikki elarit ja sitten voinkin alkaa säästää kyseisen summan oman elintasoni kohentamiseksi.

En halua tosiaankaan kiistää uusperheiden ja yksinhuoltajaperheiden taloudellista taakkaa inflaation laukatessa yhteiskunnassamme, vaikka pidän omaa elatusvelvollisuusosuuttani jokseenkin kohtuuttomana pieneläkeläisenä. Toinen täysin järjetön asia Kelan tuissa on se, että kansaneläkkeestäkin voidaan periä vielä veroa! Olisiko syytä kohentaa kansaneläkeläisten asemaa yhteiskunnassa ja laatia lakimuutos kansaneläkkeen lisäosien verottomaksi asettamisesta?

 

Kelan sivuilla artikkeli ensi vuoden elatusmaksujen suuruuksista:

https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/4950151/muutoksia-elatustuen-ja-elatusavun-maaraan-vuoden-alusta

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt kahden koulupojan isä Oulusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu