Kansaneläkeindeksin ja työeläkeindeksin jäädytys kolmeksi vuodeksi?

Kansaneläkkeet maksetaan valtion sosiaalimenoista, joten siinä mielessä moni parempiosainen eläkeläinen kannattaa kansaneläkeindeksin jäädytystä. Työeläkkeet puolestaan maksetaan työeläkerahastojen kautta ja moni työntekijä saattaa huomata korkeat työeläkkeet oman tilinauhan tel-maksussa. Työeläkkeiden kokonaispotti oli Eläketurvakeskuksen tilaston mukaan 31400 miljoonaa euroa jo vuonna 2022.

Tuohon 31,4 miljardiin euroon kun lisätään vielä viime vuoden 2023 ja kuluvan vuoden 2024 indeksitarkistukset, niin puhutaan jo todennäköisesti työeläkemenojen osalta vuotuisesta yli 35000 miljoonan euron rasituksesta työeläkeyhtiöiden taloudelle. Moni työeläkeläinen sanoo tähän, että maksetaanhan työeläkkeistä yleensä veroa ja niin maksetaankin jopa enemmän kuin työntekijät vastaavista palkoista.

Orpon hallitus on jo nyt jäädyttänyt eläkkeensaajien asumistuet vuoteen 2027 saakka ja tähän ei nyt kaivata enempää leikkauksia pieneläkeläisten toimeentuloon. Siksi ehdotankin, että eläkkeensaajien verotusta kiristetään prosenttiyksiköllä kaikissa eläkkeensaajatuloryhmissä paitsi aivan pienimmät eläkkeet jäisivät edelleen verovapaiksi.

Päivän Hesarin (05.02.2024) lähteet valtiontalouden sopeutustoimista eläkkeiden osalta.

Päivän Hesarissa 5.2.2024 väläytettiin jo näyttävästi eläkkeensaajien indeksitarkistusten jäädyttämistä, mutta itse en tällaista eläkkeensaajien toimeentulon leikkausta kannata, kun huomioidaan jo tehdyt heikennykset eläkkeensaajien asumistukeen. Tosiasia kuitenkin on, että suomalaisten kokonaiseläkemenojen potti on niin suuri, että jotain pitäisi tehdä siltä osin velkaisen valtiontalouden hyväksi. Paras ja kivuttomin ratkaisu olisikin nostaa veroa maksavien eläkeläisten tuloveroa yhdellä tai parilla prosenttiyksiköllä ja olla puuttumatta työeläke- saati kansaeläkeindeksiin.

 

Muokattu 15:56

Työeläkerahastot => työeläkeyhtiöiden taloudelle

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu