Kantelin Ylestä Julkisen Sanan neuvostoon

Ylen uutissivujen otsikointi 01.04.2024

Tuskin kantelustani JSN:n mitään hyötyä oli ja se voinee kyllä osoittaa, että joitakin kansalaisia saa Suomessa ihan juridisten lupien kanssa halveksua.

Kirjoita perusteet
Nähdäkseni Ylen journalistinen juttu antaa vääristynyttä kuvaa eroperheistä ja etenkin etävanhemman asemasta. Kantelin jo Ylen toimitukseen asiasta seuraavin sanamuodoin: ”Miksi tällainen perätöntä mielikuvaa antava juttu elatusmaksuista on tehty? Ei elatusmaksuja voi kukaan välttää käräjäoikeuden tai edes lastenvalvojan päätöksen perusteella! Käsitykseni ja omakohtaisen kokemukseni mukaan elatusapumaksuja on täysin mahdotonta vältellä, jos lastenvalvoja on asian päättänyt. On ollut joitakin aikoja, kun en ole kyennyt maksamaan elatusapuamaksua ja lasteni äiti laittoi ne ulosmittaukseen Kelan kautta. Kovin leimaavaa käsitystä eroperheistä Yle taas uutisoi eli täysin haitallista journalismia monelle kaltaiselleni köyhemmälle eroisälle, joka on määrätty maksamaan elatusapuja! Terveisin Kimmo Hoikkala Oulusta Ps. Asiani voi olla myös eettinen, mutta harhaanjohtava juttu ainakin oli ja saatan laittaa ilmiannon myös JSN.”

Ja Ylestä vastattiin seuraavasti: ”Hei, Kiitos palautteesta ja näkökulmasi jakamisesta. Jutussa ei ole osoitettu oikaistavaa virhettä, joten oikaisun perusteet eivät täyty. Elatukseen ja lapsiperheiden tukin liittyy paljon yhteiskunnallisia ongelmia ja epäkohtia, joista esiin nostamasi etävanhemman näkökulma on yksi. Ymmärrän hyvin kokemuksesi ja se on täysin totta samaan aikaan kuin jutussakin esitetyt näkökulmat. Tässä jutussa käsiteltiin kuitenkin erityisesti lasten näkökulmaa ja lapsiköyhyyteen johtavia syitä.”

Jutun ingressiteksti tai jopa otsikointi antaa mielikuvan siitä, että etävanhemmat voivat helposti vältellä elatusvastuutaan ja käsitän sen tässä tapauksessa juuri elatusapumaksujen välttämisenä. Muutenkin vaikuttaa siltä, että etenkin etäisät ovat hyvin halveksittuja yhteiskunnassamme, vaikka maksaisimme lastenvalvojan tai käräjäoikeuden määräämät elatusapumaksut mukisematta. Ja jos elatusapua ei kykene maksamaan, niin lähivanhempi voi asettaa ne Kelan kautta ulosmitattaviksi. Olen todella surullinen, että Yle löi vielä nuoremman poikani syntymäpäivänä näin isolla lekalla meitä köyhiä etäisiä turpaan.

Ystävällisin terveisin Kimmo Hoikkala Oulusta

Ps. Lasten kasvamisessa on tietenkin tehtävä taloudellisia uhrauksia, mutta näin emme varmaan saa suomalaisia nuoria lisääntymään, koska nuoriso tietää aivan hyvin, että omasta elintasosta joutuu pakosti karsimaan omien lasten seurauksena. Voisi silti olettaa, että valtamedia ei syyllistäisi etävanhempia kuten Yle on juttunsa laatinut. Eipä siinä Yle voi olla esteenä, että millaiset suhteet kullakin etävanhemmalla on omiin lapsiinsa ja itse koen suhteeni olevan hyvät tai jopa erinomaiset lapsiani kohtaan.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu