Karu totuus: Työuran pitkittäminen ei kannata, jos tarkastellaan käteen jääviä nettoeläkkeitä.

Tilastokeskuksen taskutilastosta kuva eläkesivulta.

Vaikuttaa siltä, että eläkejärjestelmä on mätä, koska se ei kannusta riittävästi työntekoon! Tästä ei paljon puhuta julkisuudessa, että eläkkeiden verotus on rankasti progressiivinen. Pienimmissä työeläkkeissä myös kansaneläkkeet ja KELA eläkkeensaajan asumistuki tasaa käteen jäävien eläkkeiden määrää radikaalisti.

Eläkkeiden verotusta on pakko vähentää ja loiventaa progressiota, jotta työnteon kannustavuus säilyy hyvänä suomalaisessa eläkejärjestelmässä. Harva eläkeläinen saa yli 2000 euron työeläkettä, eikä se juuri verotuksellista syistä ole käteen jäävänä kummoinen eli vain 1564 euroa! Tiesitkö sitäkään, että saat tienata noin 4000 euroa kuukaudessa, jos mielit saada 2000 euron työeläkkeen vanhuuseläkkeellä.

Toisin sanoen vallitseva harhakäsitys eläkkeen kannustavuudesta työntekoon ei pidä juuri eläkkeiden verotuksen takia paikkansa, eikä myös senkään takia että pienet eläkkeet tasataan Kelan toimesta liki samaan reilun tonnin kuukausinettoon! Työnteko ei lyö enää leiville eläkkeellä, jos eläkkeiden verotusta ei leikata progression osalta.

Eräs suuri eläkesäästö työeläkeyhtiöille, josta vaietaan mediassa, on työkyvyttömyyseläkeläisten määrän leikkaantuminen noin 80000 eläkeläisellä vuodesta 2000 viime vuoteen mennessä! Eikä pidä unohtaa, että työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on noin 600-800 euroa kuukaudessa pienempi kuin vanhuuseläkkeiden, vaikka yli puolet työkyvyttömyyseläkkeelle jääneistä kansalaisista on yli 55-vuotiaita ja usein pitkän työuran tehneitä.

”Vuonna 2020 yli puolet työeläkejärjestelmästä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneistä (56 %) oli 55 vuotta täyttäneitä. 45–54-vuotiaiden osuus oli noin 20 prosenttia, 35–44-vuotiaita oli reilut 10 prosenttia, kuten myös alle 35-vuotiaita.”

Lähde: https://www.etk.fi/tutkimus-tilastot-ja-ennusteet/tilastot/tyoelakkeensaajat/

 

Kirjoituksen muut lähteet:

https://www.verkkouutiset.fi/talsa-tallaisen-elakkeen-saat-4000e-palkalla/

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskelmat/Elakkeensaajan-veroprosentit/#366ae6f6

+5
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna 1978 Pirkkalaan. Muutin vuonna 2002 Tampereelle saunalliseen poikamiesasuntoon. Olen asunut kauden myös Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla 1993-94, varusmiespalveluksen yhteydessä silloisessa Kuoreveden Hallin ja Tikkakosken Ilmavoimien varuskunnissa, mielisairaalan suljetulla osastolla vuonna 2004 Pitkäniemen sairaalassa Nokialla kolmesti ja Peltolan mielisairaalan suljetulla osastolla Oulussa kahdesti vuonna 2015. Lisäksi asuin jopa opiskelijasoluasunnossa kausia vuoden 2003 aikana Nurmijärven Rajamäellä Työtehoseuran kurssikeskuksessa. Avioiduin vuoden 2008 syksyllä ja avioero koitti vuonna 2015. Asun toistaiseksi Oulun Rajakylässä. Edelleen iloa elämääni tuovat lähisukuni, harvat ystävät ja tietenkin erityisesti kaksi kouluikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä alkaen. Esittelyni loppuun miete: Onkohan kateus ja ahneus toisiinsa sidoksissa olevia tunteita, kun sanoohan vanha suomalainen sananparsi, että "kateus vie kalatkin vedestä."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu