Kateudesta ja vinkkejä piilokateuden tunnistamiseen sekä toivoa kateellisten ympäröineille kansalaisille

Mietteissäni oli kateus, jota pidän lapsellisena tunteena. Kokemukseni mukaan monilla suomalaisilla on painavat kyynärpäät, joilla saa painettua mahdollisesti paremmat yksilöt sopivasti alaspäin. Kateus voidaan tunteena liittää lähelle vihan tunnetta ja itse asiassa äärimmillään kateus onkin peitettyä vihaa.

Voimme kadehtia kanssaihmisiä lähinnä monista eri materialistisista syistä johtuen kuten esimerkiksi omaisuus, palkka, asuinpaikka ja verotettava vuosiansio. Tyypillisimmällään kateus lieneekin Suomessa tavalla tai toisella rahaan liittyvää.

Ehkä vaikeampi ja piilossa enemmän oleva kateuden laji on kadehtia toisen usein läheisen henkilön psykologisia ominaisuuksia, nuoruutta, urheilullisuutta, kirjanoppineisuutta ja sosiaalista suosiota. Kannattaakin pitää kyynärpäät painavina, että nousevat kyvyt eivät mene meidän junttien edelle ainakaan taloudellisesti paremmilla ominaisuuksillaan elämässä. Kateutta on luonnollista tuntea ala-asteiässä, mutta keski-ikäisenä kateudesta pitäisi olla jo melko vapaa ajattelultaan.

Piilokateellisen tunnistaa muuten helpolla hänen vähättelevästä tyylistään sinua kohtaan ihmisenä ja myöskin siitä, että hän ei kykene antamaan aitoa hyvää palautetta sinulle ollenkaan. Älä luota koskaan varsinkaan kateellisiin läheisiisi, koska he eivät ole luottamuksesi arvoisia. Nouset ajan kanssa kyllä heidän edelleen, kun aika kuluu ja sinä olet vielä nuori.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna -78 ja ollut toistaiseksi voimassa olevalla työkyvyttömyyseläkkeellä vaikean mielenterveydellisen häiriön takia vuodesta 2008 saakka. Saan psykoosialttiuteeni lääkinnällistä hoitoa. Elämäni on silti edelleen ajoittain tuskallista, mutta iloa elämääni tuo lähinnä kaksi koululaisikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä asti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu