Kela suosittelee opintolainaa jo toisen asteen opiskelijoille!

Kelan opintorahalaskuri lukiolaisopiskelijalle tänä vuonna 2024.

Muistelen, että omassa nuoruudessani 1990-luvulla opintolainaa ei tuputettu läheskään samalla tavoin kuin nykyiselle itsenäistymään haluavalle nuorisolle yläkoulun jälkeen. Moni suomalainen nuori joutunee muuttamaan omilleen ihan sen takia, että saa jotain omaakin rahaa käyttöönsä.

Kotona-asuville nuorille ei näet Kelan laskureiden mukaan makseta juuri mitään tukia, jos vanhempien yhteenlasketut tulot ovat edes jonkinlaiset. Siksi olisikin hyvä, että jokainen töitä haluava nuori myös saisi mahdollisuuden tienata omaa työelämästä olemattomien opintotukien lisäksi.

Itse ihmettelen kuitenkin eniten Kelan opintorahalaskuria, joka mielestäni harhauttaa jo toisen asteen opiskelijoita nostamaan opintolainaa. Ei ole nykyajan nuorisolla helppoa, varsinkaan silloin jos nuori ei löydä sopivia kesä- ja osa-aikatöitä, jolloin olisi ilman vanhempien taloudellista tukea pakotettuna nostamaan opintolainaa tuon useamman sata euroa kuukaudessa.

Herääkin mieleeni yhteiskunnallinen kysymys, että onko poliitikkojen halu tehdä nuorisosta nöyrää opintolainojen seurauksena? Tässä asiassa kannattaa varmaan monen vanhemmankin olla tarkkana miettiessä jälkikasvun kouluttautumista. Lisäksi kaikenikäiset ihmiset ovat yksilöitä ja joillekin nuorille on luonnollista itsenäistyä jo heti yläkoulun jälkeen, vaikka harvat nuoret siinä varmaan aivan ilman vanhempien taloudellista tukea tai velkarahaa onnistuvat.

Yhteiskunnassa vaikuttaa vallitsevan järjetön tila nuorison kohdalla, koska nuorisotyöttömyys on edelleen korkealla tasolla ja Orpon hallituksen kansanedustajien piiristä kehotetaan nuoria menemään töihin, kun niitä ei ole edes kaikille halukkaille tarjolla. Itse en suosittele muuta kuin pakon edessä ottamaan opintolainaa toisen asteen opintoihin ja tämän mentaliteetin julkituontiin pitäisi myös Kelan pyrkiä jatkossa.

Yhteiskunnallinen kehityskulku on menossa entistä vahvemmin tosiaan siihen, että parempiosaisten lapset kouluttautuvat suureksi osaksi vanhempien tuella. Köyhemmistä kodeista lähteneiden nuorten on puolestaan liki pakko hakea vallitsevassa yhteiskunnallisessa tilanteessa opintolainaa ja sitä Kelakin näille nuorille tosiaan suosittaa.

Luulisi, että me nuorten vanhemmat haluaisimme jälkikasvullemme hieman pehmeämpää ja toiveikkaampaa siirtymää opintojen piiristä työelämään, eikä epätoivoisen suuren velkataakan alle jääneitä tulevaisuuden ammattilaisia. Sehän tässä on kummallista, että valtaapitävien poliitikkojen pöydissä nuorten ääni ei kuulu, vaikka monille poliitikoillakin on jälkikasvua, mutta köyhyydestä nämä valtakunnallisen tason poliitikot tuskin usein mitään tietävät muuta kuin vuosikymmenten kultaamissa omissa muisteluissaan!

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu