Kelan eläkkeensaajan asumistuki on laiha lohtu pieneläkeläiselle
Oma vuokrani nousi viime maaliskuussa 20 euroa kuukaudessa 540 euroon kuukaudessa ja oletin saavani suurempaa eläkkeensaajan asumistukea, mutta tosiasiassa eläkkeensaajan asumistukeani pudotettiin eurolla kuukaudessa.
Etenkin yksinasuvien pieneläkeläisten nettotuloista menee hyvin yleisesti jopa yli kolmannes asumiskuluihin. Onko tässä mitään järkeä vai pitäisikö itsekin muuttaa pienempään asuntoon, jolloin tosin häviäisin asumistuen kokonaan mutta vuokrakin voisi tippua noin 300 euroon kuukaudessa.
Millä konstilla tuleva Orpon hallitus aikoo puuttua nousseisiin asumiskustannuksiin vai onko tiedossa jopa leikkauksia asumistukiin? Kaiketi itselläni eläkkeensaajan asumistuen poisto nopeuttaisi muuttoaiettani pienempään asuntoboksiin, jos kokoomus uhkaamalla tavalla aikoo kiristää köyhyyteen tuomittujen pieneläkeläisten asemaa entisestään.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009483754.html
Äkkiähän tuo oli googlattu.
Kansa haluaa säästöjä ja nyt niitä sitten tulee. Voi olla hyvä ajatus muuttaa halvempaan asuntoon, jos työssä käynti ei sitä vaadi.
Ilmoita asiaton viesti
Vanha juttu. Odotetaan tilanteen päivittymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Euro voi toisinaan tuntua suurelta🥶
Teen karseen tunnustuksen. Mulla on hetkiä, että jopa euro on tuntunut rahalta.
Ilmoita asiaton viesti
—
Kimmo, aika lailla sekavaahan tämä kaiken kaikkiaan on. Tässä yksi tuore linjaus apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaiselta:
”Toimeentulotuen hakijan velvollisuus ilmoittautua työttömäksi
työnhakijaksi” (11.4.2023 OKV/3065/10/2021, OKV/3065/10/2021-OKV-5)
– – ”Lähtökohtaisesti oikeus työttömyysturvaan syntyy sekä ilmoittautumalla työvoiman käytettävissä olevaksi työttömäksi, kokoaikatyötä hakevaksi työnhakijaksi ja pitämällä työnhaku keskeytyksettä voimassa, että hakemalla työttömyysetuutta. Voimassa olevan 2 a §:n mukaan henkilöllä ei ole velvollisuutta olla työnhakijana tilanteessa, jossa hänet on todettu työttömyysturvalain 3 luvun 3 §:n 1 momentin mukaisesti työkyvyttömäksi. Työkyvyttömänä pidetään siten edellä mainitun sääntelyn mukaan henkilöä, joka saa sairausvakuutuslain (1224/2004) mukaista sairauspäivärahaa tai osasairauspäivärahaa tai kansaneläkelain (568/2007) mukaista työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea taikka täyden työkyvyttömyyden perusteella maksettavaa etuutta jonkin muun lain nojalla. Työkyvyttömänä pidetään myös henkilöä, joka on todettu sairausvakuutuslain tai kansaneläkelain mukaisesti työkyvyttömäksi, vaikka etuutta ei ole hänelle myönnetty. Lain 2 a §:ssä ei ole sääntelyä niistä tilanteista joissa hakijalla työkyvyttömyydestä huolimatta voisi olla oikeus työttömyysturvalain 3 luvun 3 §:n 3 momentin nojalla työttömyysturvaan.
Kelan mukaan käytännössä itsenäisen aseman antaminen erilliselle 4 kohdalle johtaisi siihen, että asiakas voisi halutessaan jättäytyä viimesijaiselle tuelle toistaiseksi ilman velvollisuutta olla työttömänä työnhakijana hankkimalla yksittäisen lääkärin lausunnon, joka saattaa olla sisällöltään aikaisempaan, työkyvystä hankittuun laajaankin selvitykseen nähden päinvastainen tai perustua pintapuoliseen arvioon työkyvystä. Mainittu tulkinta on sosiaaliturvajärjestelmän sekä yksittäisen asiakkaan näkökulmasta erittäin ongelmallinen eikä se ole looginen toimeentulotukilain 1 § ja 2 §:n sääntelyn kanssa.
On myös hyvä huomata, että asiakkaalla, joka on saanut enimmäisajan sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa ja jonka edelleen on katsottu olevan terveydellisistä syistä kykenemätön työhönsä, voi olla oikeus sairauspäivärahaan sen jälkeen, kun hän on ollut työttömänä työnhakijana kaksitoista kuukautta. Pahimmillaan asiakkaalle voisi siis myöhemmin koitua oikeudenmenetyksiä.
Kelan näkemyksen mukaan sääntelyn voi katsoa olevan ristiriidassa perustuslain 19 §:n 1 ja 2 momenttien välisen porrasteisuuden kanssa. Sääntelyä tulisi muuttaa siten, että toimeentulotuen viimesijaisuutta kirkastetaan ja siten että 2 a § olisi kokonaisuutena looginen sekä sisäisesti että toimeentulotukilain 1 § ja 2 §:n kanssa. Esimerkiksi henkilön, jolla on pelkästään lääkärinlausunto työkyvyttömyydestä ei tulisi voida vapautua velvollisuudesta pyrkiä turvaamaan elantonsa työttömyysturvaa asianmukaisesti hakemalla, ellei hänen kohdallaan täyttyisi muut lain 2 a §:n kriteerit, joiden nojalla työnhakuvelvollisuus voisi sulkeutua pois.
Lainsäädännön ei tulisi mahdollistaa tilannetta, jossa hakija voi millä tahansa hankkimallaan lääkärinlausunnolla ohittaa ensisijaisen työkykyjärjestelmän etuineen ja siihen sisältyvine asiantuntijaharkintoineen ja valita jääkö hän täyden perustoimeentulotuen varaan määräajaksi tai toistaiseksi vai hakeeko hän ensisijaista työttömyysturvaetuutta, johon sisältyy työnhakua sekä työnhakijaa tukevia palveluita ja hakijaa aktivoivia toimenpiteitä.
Edellä kuvattu lainsäädännön epätarkkuus nähdään perustavanlaatuisena ongelmana toimeentulotuen tarkoitus ja rooli etuusjärjestelmissä huomioiden. Lain 2 a §:n 1 momentin 4 kohdan irrottaminen muusta toimeentulotukilain kokonaisuudesta tarkoittaisi myös merkittävää poikkeusta sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuudesta ja heikentäisi ensisijaisten etuuksien merkitystä. Menettely voidaan nähdä myös asiakkaan kokonaisedun vastaisena, koska asiakas ohjautuisi pois ensisijaisten työ- ja toimintakykyä turvaavien järjestelmien piiristä ja asiakkaan mahdollisuudet siirtyä pois sosiaaliturvalta heikentyisivät. Erityisesti nuorten henkilöiden osalta ei voida pitää toimeentulotuen viimesijaisuuden mukaisena mahdollistaa pysyvä toimeentulotukiasiakkuus ja siten tukea nuoren passivoitumista kokonaan pois työnhausta tai kuntouttavista toimenpiteistä.” – –
https://oikeuskansleri.fi/documents/1428954/145162814/julkaistu_ratkaisu_toimeentulotuen_hakijan_velvollisuus_OKV_3065_10_2021.pdf/a12f1d9c-d679-4d22-00b5-76642b47b1b2/julkaistu_ratkaisu_toimeentulotuen_hakijan_velvollisuus_OKV_3065_10_2021.pdf?t=1681364532679
Ilmoita asiaton viesti
Juu väliinputoajia on monenlaisia poliittisten päätösten ja byrokratian rattaissa.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus: kyllä pitäisi muuttaa pienempään asuntoon. Eihän se ole oikein, että veronmaksajien piikkiin voi asua ”missä vain”…
Ilmoita asiaton viesti
Se olisikin jo nyt taloudellisesti järkevämpi vaihtoehto, mutta en kirjoittanutkaan avausta täysin omakohtaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Kun kysyt, niin vastaan; kyllä, sinun pitäisi muuttaa pienempään asuntoon, jos ei ole varaa asua nykyisessä.
Ja lopettaa toi ainainen pyrky toisten taskuille – vielä enemmän kuin olet jo nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kannatan asumistuen poistamista kokonaan ja kaikilta. Poistaminen painaa yleistä vuokratasoa alemmaksi tai hidastaa sen nousua ja ohjaa ihmisiä kansantalouden sekä itsensä kannalta parempiin päätöksiin, kuten tästäkin blogista havaitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan Kuikka kannattaa miten tahansa sadistista köyhäinhoitopolitiikkaa, mutta tuskin siihen mennään, koska eläkkeensaajan asumistuen saajia on kuitenkin melkoinen osa pieneläkeläisistä.
Ilmoita asiaton viesti