Keskimääräinen työkyvyttömyyseläke 1210 euroa kuukaudessa

Miksi harvoilla työkyvyttömyyseläkeläisillä on hyvä työeläke? Merkittävin syy edelliseen on epäsäännölliset tai olemattomat työsuhteet ja pienipalkkaiset pätkätyöt, joista eläkettä ei juurikaan kerry, koska vuosiansiotaso on ratkaisevassa asemassa, kun työkyvyttömyyseläkettä lasketaan. Suomessa asuvia työkyvyttömyyseläkkeensaajia oli Eläketurvakeskuksen tilastotietojen mukaan vuonna 2022 180819 ja näiden kokonaiseläke oli keskimäärin samaisena vuonna 2022 1210 euroa kuukaudessa.

Työuraan perustuvaa työkyvyttömyyseläkettä tai työeläkettä sai työkyvyttömistä puolestaan 119040 suomalaista, joiden keskimääräinen työeläke oli 1371 euroa kuukaudessa Suomessa asuvilla työkyvyttömyyseläkeläisillä. Työkyvyttömien miesten työeläkkeiden keskieläke on 1511 euroa kuukaudessa ja naisilla vastaava keskieläke on 1243 euroa kuukaudessa.

Itseäni mietityttää työkyvyttömyyseläkkeiden määrän radikaali vähentyminen 20 vuoden ajanjaksossa, kun vielä vuonna 2002 253494 suomalaista eläkkeensaajaa oli työkyvyttömyyseläkkeellä. Kyllä reilun 70000 työkyvyttömyyseläkeläisen väheneminen Suomessa 20 vuoden ajanjaksossa voisi ajatella lisäävän tämän ajan työkyvyttömyyseläkkeiden maksuvaraa, mutta näin ei ole kuitenkaan käynyt, vaan työkyvyttömyyseläkkeiden korvaustaso jää keskimäärin kolmannekseen työläisten tämän ajan keskiansiotasosta.

Itselleni en ole lisää rahaa ruikuttamassa, mutta otan toki vastaan mahdolliset tasokorotukset vastedeskin omaan eläkkeeseeni, vaikka pidän ylimääräisiä tasokorotuksia hyvin epätodennäköisenä asiana. Toki jos vallassa olevat poliitikot oikeasti ymmärtävät sairaiden asiaa, niin ehkä 50-100 euron rahallinen tasokorotus voisi olla paikallaan indeksikorotusten lisäksi kaikille työkyvyttömyyseläkeläisille.

Eläketurvakeskuksen tilastotietoja:

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu