Kiina haastaa Yhdysvallat maailman johtavana talousmahtina? Millä eväillä? Ja mitä tästä kaikesta seuraa?

Onko se nyt niin kumma juttu, että miksi Kiina on pääomavaltainen yhteiskunta? Onhan Kiinan kauppataseen ylijäämä 823 miljardia dollaria viime vuodelta 2023.

Yhdysvalloissa kauppatase oli puolestaan 773 miljardia alijäämäinen vuonna 2023. Tuli vaan mieleeni, että Yhdysvalloissa on vauraat sisämarkkinat, jonka ansiosta talous pyörii edelleen vahvasti. Edelliseen vaikuttaa varmasti sekin, että amerikkalaisten ostovoima on keskimäärin maailman huippua edelleen toisin kuin kiinalaisten.

Voiko Kiina mennä sitten joskus talousjättinä jopa Yhdysvaltojen edelle? Kansantalouksien kehityssuuntien perusteella näin tulee käymään jollain aikavälillä, jos maailmassa ei synny suurempaa eripuraa kuin Venäjän aiheuttama nykytilanne. Kiinassa ollaan varmasti kärsivällisiä, kuten Kiinan tuhansien vuosien historiakin sen osoittaa.

Yhdysvallat on edelleen maailmantalouden kiistaton veturi, vaikka tämä asetelma perustuukin kauppataselukujen vertauksen perusteella Yhdysvaltojen pitkään historiaan maailman johtavana teollisuusvaltiona. Tietenkin myös maailman pörssitalous keskittyy New Yorkiin ja maailmankauppa yleensäkin mitataan dollareissa, josta seurauksena on Yhdysvaltojen aseman kiistattomuus maailman talousjohtajana.

Mitä siitä seuraa, jos Kiinan talous tosiaan kasvaa maailman suurimmaksi? Itse en usko kummallisempiin seurauksiin, mutta Yhdysvaltojen kansantalouden näkymä saattaa olla köyhtyvä ja siitä ei välttämättä hyvää seuraa huono-osaisille amerikkalaisille. Eihän Yhdysvalloissa tälläkään hetkellä kovin helppo asetelma ole kaikista köyhimmillä kansalaisilla.

Tulee vaan mieleeni sekin, että keskituloisia alempituloisten elämä saattaa kurjistua laajasti länsimaissa ja tämä koskee myös Yhdysvaltoja. Kyllähän Amerikassa rikasta väkeä on maailmanloppuun saakka ja he pitävät varallisuudestaan tietenkin kiinni, eikä tässä varmaan tule muutosta tapahtumaan, ellei kurjistuva kansa laajemmin länsimaissa ala vaatia takaisin vanhaa ostovoimatasoaan.

Onko talouskasvulla rajansa lienee se oleellisin kysymys, jota tässä kirjoituksessa jo tavallaan sivusin. Maailman väkiluku tulee kuitenkin kasvamaan vielä ilmeisesti vuosikymmeniä. Jostain on löydyttävä lähinnä leipää ja ehkä myös elektroniikkaa maailman köyhimmille ihmisille, jos haluamme kehittää ihmiskunnan oloja edes jonkinlaisen eettisen ohjenuoran mukaan.

Hankalaksi maailman tilanne menee, kun ei noudateta yhteisiä sääntöjä ja ääritapauksissa aletaan pullistella sotilaallisesti. Ehkä länsimaissa pitää lopulta laajasti hyväksyä BRICS-valtioiden yhteisö ja antaa näiden valtioiden hallintodiktatuureille tunnustus, koska oletettavasti meidän saati seuraavienkaan sukupolvien elinaikana nämä hallintokulttuurit eivät tule muuttumaan. Olisiko laiha sopu parempi kuin lihava riita kolmannen maailmansodan muodossa?

Miksi BRICS-valtioyhteisö olisi myös järkevää hyväksyä länsimaiden kansalaisten kannalta? Epäilen, että länsimaissa ei haluta tinkiä elintasostamme oikeastaan ollenkaan, vaikka näin on pakon edessä valtaväestön tehtävä. Miten paljon elintasosta pitää sitten tinkiä? Se riippunee paljolti maailman talousalueiden keskinäisriippuvaisista suhteista ja kyvystämme ylläpitää vallitsevia suhteita. Toki jos länsimaissa halutaan julistaa kauppasota BRICS-valtioita kohtaan, niin sehän tietää melko varmasti elintason laskua laajasti länsimaissa ja etenkin Euroopassa.

Summa summarum

Jatkuva reaalitalouskasvu on nähdäkseni mahdottomuus maailmantalouden resurssien käydessä vähempään samanaikaisesti maapallon väestön edelleen kasvaessa. Toisin sanoen niukkenevan elintason jakajia riittää vuosikymmenten päästä entistä enemmän. Rikkaimmat pitävät kyllä pintansa ja niin he ovat kautta maailman taloushistorian ajan pitäneet. Meidän muiden pitää vain sopeutua ja ehkä edelleen jokunen köyhistäkin olosuhteista lähtenyt voi rikastua, mutta se väylä käynee vuosikymmenten kuluessa koko ajan ahtaammaksi kaikkialla maailmassa.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu