Kiina on maailman johtava talousmahti!

Onko Kiinan menestys globaalissa markkinataloudessa kommunistisen puolueen ansiota vai onko se enemmänkin kiinalaiseen hallintokulttuuriin sopeutuneen 1400 miljoonan kiinalaisen ansiota?

Käsittääkseni Kiinassa seulotaan väestöä hyvin kovilla koulutusohjelmilla jo lapsuudesta saakka. Kuten Suomessa sanotaan, että jyvät seulotaan akanoista. Kiinan menestys markkinatalousmahtina perustunee enemmän juuri tiukkaan hallintokulttuuriin. Itse käyttäisin Kiinasta vertausta suuresta ihmisresurssein ohjautuvasta yhteiskunnallisesta robotista.

Globaalin markkinatalouden paras menestyjä onkin jo tällä hetkellä Kiina, eikä sitä voi kukaan enää kiistää. Hieman paradoksaalista mielestäni on se, että vanha kommunistinen hallintokulttuuri vie voiton globaalissa ja yleisesti länsimaisena pidetyssä markkinataloussysteemissä. Toisaalta Kiina ei ole Marxin mukainen kommunistinen valtio, koska taloudellista hyvinvointia ei haluta edes jakaa Kiinassa tasan.

Pitääkö eettistä ohjeistusta sitten muuttaa globaalissa markkinataloudessa, kun ilmastonmuutos on tosiasia ja muutenkin luonnon köyhtyminen ja biodiversiteetin kuolema on monin paikoin maapallolla jo totta. Kiina soveltuu hyvin vallitsevaan markkinatalouteen myös sen takia, koska Kiina pystyy valmistamaan suuria määriä sarjatuotteita hyvin kustannustehokkaasti. Luonnon harmonian kanssa suuret tuotantovolyymit eivät kuitenkaan oikein rimmaa ja tämä on oikea ongelma koko markkinataloutta koskien.

Voimme silti onnitella Kiinan nousua maailman johtavaksi taloudeksi näillä säännöillä, joilla globaali markkinatalous nyt vallitsee kaikkialla maailmassa. Luonnon suoranainen häviäminen ja ihmisen vieraantuminen kulutusyksikkönä luonnosta ovat silti ongelmia, jotka voidaan ratkaista ehkä myös Kiinassa vallitsevan hallintokulttuurin välityksellä hyvinkin mahdollisesti, jos poliittista tahtoa löytyy asian taakse tarpeeksi. Onhan Covid-19 pandemia antanut tavallaan rohkaisua, että ihmiskunta kykenee toimimaan melko samansuuntaisesti yhteisiä globaaleja uhkakuvia vastaan!

+2
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna 1978 Pirkkalaan. Muutin vuonna 2002 Tampereelle saunalliseen poikamiesasuntoon. Olen asunut kauden myös Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla 1993-94, varusmiespalveluksen yhteydessä silloisessa Kuoreveden Hallin ja Tikkakosken Ilmavoimien varuskunnissa, mielisairaalan suljetulla osastolla vuonna 2004 Pitkäniemen sairaalassa Nokialla kolmesti ja Peltolan mielisairaalan suljetulla osastolla Oulussa kahdesti vuonna 2015. Lisäksi asuin jopa opiskelijasoluasunnossa kausia vuoden 2003 aikana Nurmijärven Rajamäellä Työtehoseuran kurssikeskuksessa. Avioiduin vuoden 2008 syksyllä ja avioero koitti vuonna 2015. Asun toistaiseksi Oulun Rajakylässä. Edelleen iloa elämääni tuovat lähisukuni, harvat ystävät ja tietenkin erityisesti kaksi kouluikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä alkaen. Esittelyni loppuun miete: Onkohan kateus ja ahneus toisiinsa sidoksissa olevia tunteita, kun sanoohan vanha suomalainen sananparsi, että "kateus vie kalatkin vedestä."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu