Kohti tasaveroa, jolloin vain rikkaimmat hyötyvät ja köyhät köyhtyvät
Tuloverot peritään Suomessa progressiivisesti, kun taas kulutusverot (ALV) kukin suomalainen tilittää verottajalle samalla prosentilla. Hyvätuloisen rikkaan prosentti on tuloverossa nimellisesti moninkertainen pienituloiseen verrattuna, jonka tulosta ei pidätetä välttämättä juuri ollenkaan veroa. (5000 euron bruttotulon prosentti on 50 euroa, kun taas 2000 euron bruttotulon prosentti on 20 euroa!)
Syyskuun alussa ALV nousee monien palveluiden ja hyödykkeiden osalta 25,5 %. Toisin sanoen myös sähkölasku ja puhelinlasku hieman kallistuvat kaikilla. Jää nähtäväksi nostaako ALV:n korotus hintoja, jolloin sillä pitäisi olla myös inflaatiota kiihdyttävää vaikutusta.
Eläkkeensaajien ja kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien inflatorinen indeksikorotus voi yllättävästi hieman noustakin ensi vuoden alussa juuri ALV:n korotuksen seurauksena. Edellisellä argumentilla hyväosaiset perustelevat mielellään verotuksen painopisteen kääntämisen kohti kuluttamisen verotusta nykyistäkin merkittävämmin.
Olen aikoinaan 2010-luvun vaihteen tienoilla ollut kovastikin tasaveroesityksiä vastaan. Ajatukseni on kuitenkin vuosien saatossa muuttunut hieman tasaveroa ymmärtävämmäksi. Kulutuksen verotukseen siirtyminen voisi hyvin olla ekologista ja kestävämmän talouden mukaista. Toisaalta alle parempiosaisten keskituloisten ostovoima voisi olla vaarassa tippua ja tässä on kyllä puntaroinin paikka, että verotuksen taakka jaetaan Suomessa jatkossakin ainakin osittain maksukyvyn mukaisesti.
Kokonaisveroasteen laskuun ei varmasti moni suomalainen usko, vaikka sitä voi toivoakin. Oleellista kotitalouden kannalta on tilille maksettavan kuukausitulon suuruus ja sen suhde elinkustannuksiin. Valtiontalouden kannalta olisi puolestaan hyvä saada hyvä verotuotto siten, ettei kansantalouden toimivuutta näivetetä liiaksi. Orpon hallituksen politiikka ei ole lähtenyt ainakaan kiihdyttämään kansantaloutta ja veronkorotusten lisäksi niukkuuden jakaminen onkin ollut istuvan hallituksen talouspoliittinen linja tähän mennessä.
Suomalaisten keskimääräinen ostovoima on osittain myös valtiontalouden ahdingon myötä on pysynyt samalla tasolla vuosikausia, eikä ostovoiman nollakasvu voi olla näkymättä valtiontaloudessa. Jotain tarttis tehdä, vaikka en kannata harvojen ja valittujen suomalaisten kulutusjuhlia kuten Orpon hallituksen linja on paljolti ollut. Kaikkien suomalaisten ja etenkin köyhimpien ostovoiman pienoisesta kasvusta kannattaa huolehtia sekä kansantalouden että talousmoraalinäkökulman perusteella!
Itse blogiteksti oli fiksumpaa luettavaa kuin otsikko antaa ymmärtää.
Mutta kommentoidaan nyt sitten kuitenkin tuota otsikkoa toteamalla, että tasaveron mukanaan tuoma buusti kansantaloudelle hyödyttäisi kaikkia suomalaisia. Jaettavaa tulisi enemmän.
Viime vuosikymmeninä Irlannin ohella menestynein eurooppalainen valtio talouskehityksen ja kasvun kannalta tarkasteltuna on ollut Viro, joka miltei heti uudelleen itsenäistyttyään päätti tasaveromallista tuloverojen keräämiseksi. Ulkomaisia investoijia riittää vuosi vuodelta lisää ja elintaso on käytännöllisesti katsottuna miltei saavuttanut Suomen tason vaikka lähtökohta neuvostoraiunioilta oli lohduton.
Ilmoita asiaton viesti
En tunne Viron taloutta juuri ollenkaan, mutta ilmeisesti siellä on tosiaan käytössä tasaveromalli. Onkohan palkkaerot sitten Virossa hieman maltillisempia?
Ilmoita asiaton viesti
”Virossa on tasavero eli kaikki palkansaajat maksavat palkastaan saman veroprosentin. Tulovero on tällä hetkellä 20 prosenttia, josta 11,96 prosenttia menee kunnille.”
Lähteeksi laittamani linkin takaa löytyy lisäksi parin vuoden takaista tuumailua siitä, että tuloveroprosenttia pitäisi alentaa.
https://balticguide.ee/viron-valtiovarainministeri-tulovero-pitaisi-alentaa-13-15-prosenttiin/
Ilmoita asiaton viesti
Juu ja ilmeisesti Viron ansiotaso on kehittynyt pienimissäkin palkoissa ihan suotuisasti. Suomessa on nähdäkseni suuret palkkaerot, joita sitten progressiivisella verotuksella tasataan.
Ilmoita asiaton viesti
Perustili/kansalaispalkka, whatever… minimipalkka ja TASAVERO, siinä olisi lääkkeet taloudelliseen toimeliaisuuteen ja investointeihin.
Mikä lie syynä, että mitään kunnon uudistuksia ei tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin esimerkiksi ansiosidonnaista eläketurvaa kovin moni suomalainen oikeasti haluaa romuttaa. Työväestön sosiaalietuisuuksia Orpon hallitus on leikannut samalla kun työttömyys on pahentunut.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se mihinkään romuttuisi, tasaverossa voisi olla joku osuus joka menisi ”eläketilille” vaikka viisi prosenttia.
Joku viisaampi jolla on kaikki data tiedossa, voisi näitä asioita laskea ja simuloida jollain tavalla… kuitenkin joku kunnon reformi tarvitaan. Ei tämän maan asiat tule ikinä kuntoon pilkkuja viilaamalla, se on nähty.
Tänne tarvitaan työvoimaa ja eläkeläisiä voisi saada helposti lisää töihin jos se vain olisi mitenkään heille kannattavaa.
Konkreettinen esimerkki; tuttavani jäi keväällä eläkkeelle. Saa varsin hyvää eläkettä, mutta mietti josko nyt menisi talveksi osa-aikaisesti töihin 4 h päivässä 5 pvä viikossa.
Ensin yritettiin laskea verottajan sivuilla (on turhan hankala) vaikutusta tuloihin, mutta sitten alentui soittamaan verottajalle. Siellä laskettiin ja lopputulemana hänelle jäisi 243€ enemmän käteen kuussa, kun tekisi 80h töitä !? Kannattaako…
Ilmoita asiaton viesti
Ei voi olla kuin kateus syynä siihen että ne jotka maksaa koko hoidon pitäisi saada pois tai lopettamaan muuten.
Sellaista ikiliikkujaa ei ole keksitty, ei edes suunnitteilla joka toimisi niin että voi maksaa enempi kuin saa.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuokin mielipide, että köyhät saavat köyhtyä edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei minun mielipide.
Ilmoita asiaton viesti
Sori, sitten käsitin väärin. Haluatko vielä selventää.
Ilmoita asiaton viesti