Konsensus-Suomen halveksutuin ryhmä lienee nykyisin työttömät
Ovatko työttömät yhteiskuntamme alinta kastia? Ennen pidin kaltaisiani työkyvyttömyyseläkeläisiä aikuisväestön kaikista halveksituimpana ihmisryhmänä, mutta onko tilanne muuttunut, kun kuuntelee suomalaisten puoluejohtajien melko konsensushakuista puhetta työttömien etuuksien leikkaamisesta.
Toisaalla kokoomuksen puheenjohtaja ja hallitustunnustelija Petteri Orpo on todennut, että käyttöön otettava indeksijarru ei koske eläkkeiden indeksikorotuksia. Monelta työttömien ansiosidonnaista mielellään leikkaavalta unohtuu silti se tosiasia, että ansiosidonnaisen korvaus palkkaan nähden on heikennetty ja pitää olla noin 5000 euron bruttopalkka, että voi saada reilut 2000 euroa ansiosidonnaista päivärahaa kuukaudessa.
Lisäksi ansiosidonnaisia päivärahapäiviä on työttömillä alennettu 500 päivästä 400 päivään. Itse veikkaan uuden oletettavasti Petteri Orpon hallituksen antavan keppiä työttömille entisestään ja hyvinkin mahdollista, että ansiosidonnaisia päiviä leikataan 200-300 päivään. Itse en silti usko kokoomuslaisten väitteitä, että ansiosidonnaista työttömyysetuutta käytetään nykyisin laiskottelun rahoittamiseen ainakaan kovin suuressa määrin.
Indeksijarrun käyttöönotto vaatii myös muiden hallituspuolueiden hyväksynnän joten en usko tällä syönnillä. Orpokin hyppii seinille kun kansa menee yleislakkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko kuullut kokoomuksen esitystä, että mitä etuisuuksia tai tulonsiirtoja indeksijarru edes koskisi? Peruspäivärahan, lapsilisien ja muiden Kela-etuuksien kohdalla kokoomuslainen indeksijarru voi ehkä tulla käyttöön?
Ilmoita asiaton viesti
Katsotaan nyt tuleeko sinimusta vaisipuna hallitus. Sanoisin että SDP ja PS kerää äänensä ei valkokaulus henkilöiltä,
Ilmoita asiaton viesti
”Orpokin hyppii seinille kun kansa menee yleislakkoon.”
Ei muuten mene. Sipilän hallitus leikkasi kansaneläkeindeksiä 2015 ja 2017, ja ko. indeksi oli jäädytettynä 2016 ja 2018. Nuo toimet leikkasivat kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia sadoilla miljoonilla euroilla /vuosi.
Ei mennyt kansa yleislakkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni olisi syytä harkita ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ajallisesti henkilön iän mukaan. Yli 60-vuotiaat eivät juuri töitä saa jouduttuaan työttömäksi, varsinkin jos he ovat akateemisen alan henkilöitä. Yli 50-vuotiaille se on sangen vaikeata ja yli 40-vuotiaidenkin kohdalla työttömyysaika tuppaa venymään nuorempiin verrattuna pitemmäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Juu nuorta ja usein vetreää työvoimaa ei saa jättää kortistoon.
Ilmoita asiaton viesti
Työkykyiset työttömät ovat kieltämättä hieman herkässä asemassa yhteiskunnallisessa keskustelussa. He kun nauttivat yhteiskunnan erityistukea. Tämä tukiajan eli työttömyyden keston, altistumisen ”kastijaolle”, tulisi olla nykyistä lyhyempi.
Työttömien joukossa on julkisuudessakin esiintynyt henkilöitä, jotka
avoimesti kertovat ei-haluavansa työtä ja pyrkivänsä elämään tukien varassa. Tapahtuuko tätä ”ei-kovin suuressa määrin” tai enemmän, aihe on ollut tabu selvitettäväksi.
Edelleen jokaisen saatavilla on tosiasia, että samaan aikaan kun valtakunnan talouden kasvua estää työvoimapula, on työkykyisiä työttömiä 200,000.
Raskaasta työssä käyvien verotuksesta huolimatta joudumme ottamaan velkaa kaiken tuen ja turvan ylläpitämiseksi. Yleinen mielipide kuuluttaa keinoja, joilla työttömät saataisiin täyttämään työvoiman puutetta. Kepinkin käyttäminen saattaa olla aiheellista tähänastisten porkkanoiden täydentäjänä.
Ei pitäisi mennä yleislakkoon, jos asiaan yritetään parannusta.
Ilmoita asiaton viesti
On suhteellisen monia ihmisiä, jotka vähän ennen kuin ansiosidonnainen loppuu, hankkivat uuden työpaikan tienatakseen taas uuden ansiosidonnaisen jne ja jne…
Ilmoita asiaton viesti
Joo siinä kyllä on piikki havaittavissa että just ennen kuin ansiosidonnainen loppuu nii sit työllistyy.
Kyllä tämä ansiosidonnaisen leikkaaminen minustakin olisi se oikea tapa tehdä säästöjä.
Noin muuten sitten porkkanapuolella pitäisi huolehtia siitä, että jos sitten saa sitä muutaman satasen kelaetuutta niin se ei saisi katketa missään kohtaa vaikka työllistyy hetkellisesti. Sitä voisi maksueristä vähentää ansaittujen eurojen mukaan ja poistaa kokonaan mikäli työllistyminen on pysyvää.
Ilmoita asiaton viesti