Korkotason nousu laittaisi inflaation laukalle?
Euromaat eivät halua nostaa korkotasoa, koska se tietäisi lisää köyhyyttä etenkin Välimeren euro-valtioihin. Entä jos on pakko nostaa korkoja ja mikä pakon sanelisi? Eikö lainan myöntäjien eli pankkien intressi olisikin hieman nostaa euroalueen korkotasoa, jos katsotaan että tuotot eivät ole riittäviä. Korkotason noususta huolimatta inflaatio pysyisi varmaan kurissa tai sitten ei, koska korkotason nousu siirtyisi lopulta kulutusmarkkinoille. Toisin sanoen korkotason nousun myötä saattaisi myös inflaatio alkaa laukata paitsi kiinteistö- ja asuntomarkkinoilla, koska lainarahan hinta nousee korkojen noustessa.
Jos (reaali)korkotaso nousee, sen pitäisi laskea kiinteistöjen ja osakkeiden hintoja. Rahaa hakeutuu kiinteistö- ja osakemarkkinoilta takaisin korkomarkkinoille tuottojen parantuessa. Lisäksi lainojen hoito vaikeutuu, mikä tarkoittaa että lainarahaa on vaikeampi saada. Tämä vähentää kysyntää.
Reilu korkojen nousu saa myös pakkorealisoinnit alkuun, jolloin hintataso putoaa edelleen.
Mikä sitten pakottaa korkojen nostoon? Juuri kiinteistöissä ja osakemarkkinoilla tapahtuva ylikuumeneminen sekä muunlainen kuluttajahintojen keskuspankkiirien tavoitteet ylittävä nousu.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin vähittäiskaupan hintoja, eikö inflaatio voisi lähtee laukalle korkotason noustessa, koska korkojen nousu siirtyy osittain myös vähittäiskauppaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ok, taisi jäädä tuo ”paitsi” -sana noteeraamatta.
Tietysti korkojen nousu voi jossain tapauksessa olla kustannuksia nostava tekijä (kustannusinflaatio), mutta toisella puolella ne hillitsevät kysyntää, mikä vaikeuttaa kustannusten nousun siirtoa hintoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Eli palkansaajien reaaliansioiden nostolle ei olisi korotuspainetta sitten? Itse olen sitä mieltä, että nyt pitäisi ansiotasoa nostaa ja tehdä työntekoa oikeasti kannattavaksi lähes kaikilla toimialoilla.
Ilmoita asiaton viesti