Koronaepidemian torjunta on onnistunut hyvin Suomessa ja sisältää myös kritiikkiä koronatilanteen takia

Koronapandemia on tosiasia maailmassa, eikä sitä voi mitenkään kiistää. Yhtä lailla tosiasia on sekin, että Suomi on pärjännyt paikallisen koronavirusepidemiansa kanssa melko hyvin ja paikoin jopa erinomaisesti. Olen miettinyt, että mitkä tekijät ovat edesauttaneet suomalaisten hyvää selviytymistä pahemmalta koronaepidemialta. Kyllä kyseessä täytyy olla monen osatekijän summa, että olemme onnistuneet suojelemaan etenkin vanhusväestöämme. Tässä listaan seuraavaksi mielestäni keskeisimpiä tekijöitä koronaepidemian torjunnassa Suomessa:

  1. Me suomalaiset noudatamme tosipaikan tullen hyvin auktoriteettien neuvoja ja suosituksia.
  2. Sosiaalinen kanssakäyntimme perustuu Suomessa muutenkin usein etäisyyden pitämiseen ennemmin kuin turhaan halailuun jne.
  3. Sanna Marinin hallitus on onnistunut koronaepidemian torjunnassa säätämällä poikkeuslakeja hieman jopa etupainotteisesti nyt reilun vuoden kestäneen akuutin epidemiatilanteen aikana.
  4. Median rooli on ollut tärkeä osa suomalaisten valistamista koronavirusinfektion torjunnassa, koska se on ollut vielä melko yhdenmukainen.
  5. Lääkärien ja terveysviranomaisten lausunnot ovat parantuneet ja tarkentuneet epidemian puhkeamisen jälkeen.
  6. Ammattitaitoinen koronainfektiopotilaiden hoito-osaaminen.

Kritiikkiäkin voi perustellusti esittää vallitsevaa koronapolitiikkaa kohtaan, kuten eilen kuulimme perustuslakivaliokunnan hylkypäätöksen Marinin hallituksen kaavailemille rajoitustoimenpiteille pk-seudulla ja Turun seudulla. Yhteiskunnassamme vallitsee nähdäkseni hieman outo asenne koronainfektioon kuolleiden ja sen rankempana kokeneita kansalaisia kohtaan.

Ikään kuin koronavirusinfektioon kuolleet olisivat syyttä kuolleita, mutta silloin unohdamme koko ihmisen varsin monipuolisen tautikirjon ja myös kuolinsyiden moninaisuuden. Voiko sanoa tosiaan, että jokainen koronavirusinfektioon kuollut on turhaan kuollut? Itse en sanoisi niin, koska esimerkiksi itsemurhia sattuu Suomessa vuositasolla 700-800 tapausta, eikä juuri kukaan pidä edes itsemurhakuolemia turhina kuolemina. Toki etenkin nuorten kansalaisten kuolema on tavallaan aina ennenaikainen, vaikka syy olisi mikä tahansa tai jopa koronavirusinfektio.

Yksi tekijä joka on itseäni myös häirinnyt koronaepidemian perusteella esitetyissä kansalaisten liikkumisrajoituksissa on se, että lääkärit ja terveysviranomaiset perustelevat yhteiskunnan kiinnipitämistä sairaalahoidon kapasiteetin kuormitusasteella. Herää pakosti kysymys mieleeni, että onko yhteiskuntamme oikeasti valmis kohtaamaan jopa koronavirusepidemiaa pahempia epidemioita? Nythän on tilanne Suomessa se, että 300 koronapotilasta sairaalassa ja 100 teho-osastolla saa koko terveydenhuoltojärjestelmämme sekaisin! Sote-uudistuksen yhteydessä olisikin syytä keskustella vielä myös yhteiskuntamme kyvystä ottaa vastaan koronaepidemiaa jopa pahempia epidemioita siinä mielessä, että yhteiskunnallinen toiminta ei vaarantuisi silti kokonaan.

PS. Älä missään nimessä mene kansanpaljouteen tai käytä ainakin suojamaskia, jos haluat välttää koronatartunnan lähes varmasti. Itse olen tietoisesti uhmannut koronasuosituksia, mutta olen tiedostanut terveydellisen riskin, enkä ole pitänyt sitä kovin merkittävänä. Kansalaisten omaa vastuuta terveydestään ei voikaan sivuuttaa ja siksi on absurdi tilanne, että joidenkin kansalaisten koronavirusta uhmaavan mielentilan takia laittaisimme koko yhteiskunnan taas kiinni. Koronarokotteen aion kaiketi ottaa, kun oman ikäluokkani vuoro tulee sitten joskus mennä piikille.

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna -78 ja ollut toistaiseksi voimassa olevalla työkyvyttömyyseläkkeellä vaikean mielenterveydellisen häiriön takia vuodesta 2008 saakka. Saan psykoosialttiuteeni lääkinnällistä hoitoa. Elämäni on silti edelleen ajoittain tuskallista, mutta iloa elämääni tuo lähinnä kaksi koululaisikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä asti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu