Koulukiusaamisesta sekä yleistä asiaa että omia muistojani!

Koulukiusaaminen on edelleen olemassa oleva yhteiskunnallinen ongelma, vaikka moni koulukiusaamistapaus voi jäädä edelleen kouluissa pimentoon. Itse huolestuisin vanhempana, jos koululaisella ei vaikuta olevan keitään koulukavereita. Syrjintään perustuvaa kiusaamista voi olla hankalaa huomata juuri mitenkään, jos lapsi tai koululainen ei itse huolestu asiasta mitenkään.

Vuoden takaisesta kouluterveyskyselystä ilmenee karuja lukemia lasten yksinäisyydestä jo ennen korona-aikaa:

”Vastaajia oli lähes 100 000, joten käytännössä tulos tarkoittaa sitä, että hyvä kaveri puuttuu noin tuhannelta pieneltä lapselta. Pieni prosenttiluku ei siis tarkoita, että kaikki olisi hyvin.”

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/lahes-tuhannella-4-ja-5-luokkalaisella-ei-ole-yhtaan-hyvaa-kaveria-yksinaisyyden-kokemuksella-on-hyvin-vakavia-vaikutuksia-mielenterveyteen/7551676#gs.ihkgnm

Ihmettelen, kun luin MTV3 nettiuutisjuttua aiheesta ylläolevan linkin takaa, että THL:n erikoistutkija Riikka Ikonen suhtautuu hyvin vähättelevästi kouluterveyskyselyn viestiin koululaisilta. Herääkin kysymys, onko terveydenhuollon ja sosiaaliviranomaisten etujen mukaista järjestää tietylle osalle lapsia ongelmia yhteiskunnassamme, jotta voidaan pitää sote-ammattilaisia leivän syrjässä kiinni hyvin pitkällä aikavälillä?

Tuskin tässä silti on mitään salaliittoa, mutta kertoohan se jotain, jos ongelmien ennaltaehkäisevään toimintaan ei haluta panostaa riittävästi. Lisäksi lasten huostaanottobisnes voi hyvin eli pitäisikö perheitä tukea hieman enemmän etupainotteisesti yhteiskunnassamme? Lasten hätä yhteiskunnassamme ei saa jäädä varjoon poliittisessa päätöksenteossa, emmekä tarvitse enempää uusia mielenterveyskroonikkoja yhteiskuntaamme eli olisiko aika tehdä enemmän töitä lasten kouluhyvinvoinnin hyväksi?

Oma kokemukseni koulukiusaamisesta vielä lopuksi 1990-luvun alun aikoihin Pirkkalasta!

Mielestäni meillä oli ihan kiva luokka Naistenmatkan ala-asteella, vaikka rinnakkaisluokan Jussi vetikin kerran ruokajonossa housuni kinttuihin. Sitä olen vieläkin miettinyt, että miksi juuri minä valikoiduin kiusaajan kohteeksi? Pirkkalan yläasteella kasiluokan syyslukukauden alussa minut pahoinpiteli eräs tarkkailuluokkalainen Janne J. kahdesti vuonna 1992. Ensimmäisen pahoinpitelyn silloisella patiolla vielä kestin, mutta toisen päivän pahoinpitely koko luokkani nähden koulun käytävällä oli minulle liikaa, kun olin omasta mielestäni herkkä ja jo muutenkin masentunut oppilas.

Lopulta kahdesti pahoinpideltynä syksyllä 1992 en uskaltanut enää käydä koulua ja vietin metsässä pari viikkoa koulupäivät vaikka alkoi olla jo pakkasta jopa päiväsaikaan. Suurin pettymys minulle oli toisen pahoinpitelyn jälkeen ennen Matias K:n biologiantuntia, että ”kaverit” eivät sanoneet tai tehneet mitään eikä Matias opettajanakaan sanonut mitään, vaikka itkin pettymyksen ja kivun takia. Pahoinpitely ei tuntunut ehkä niinkään pahalta, mutta se tuntui, kun kaverit ja opettajat olivat hylänneet minut. Jouduin lopulta koulukotiin Mäntyharjulle lievien mielenterveydellisten ongelmieni takia, vaikka syy oli sosiaaliviranomaisten mukaan käsittääkseni koulupinnaus. Eihän kotiolonikaan ollut kaksinen pitkäaikaissairaan ja vuoden 1989 lopulla kuolleen isäni ja jokseenkin nykyajan mittapuiden mukaan sosiaalisesti epäkelvon äidin seurauksena.

Lopuksi!

Koulurauhaa kaikille tämän aikakauden koululaisille ja lasten kanssa toimiville aikuisille oikeasti viisautta nähdä asiat oikein! Ja virastoissa istuvat Ikosen kaltaiset tutkijat saisi mun mielestä siirtää muihin tehtäviin.

KimmoHoikkala

Olen 42-vuotias kahden koululaisen yhteishuoltaja ja asun Oulussa. Kotoisin olen Pirkkalasta ja olen asunut myös Tampereella. Työkokemukseni on pääasiassa metalliteollisuudesta kuumasinkityslaitoksen töistä. Opintoja minulla on lähinnä tekniikan ylioppilaana 2000-luvun vaihteesta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Olen tällä hetkellä lähinnä vapaaehtoinen mielenterveyden kokemusasiantuntija sosiaalisen median keskusteluissa. Toimeentuloni saan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu