Machoilua ja pätemisen tarvetta, siitä suomalainen setämies tykkää!

Onko pätemisen ja machoilun tarve sidoksissa miesten kilpailuorientoituneempaan sukupuolirooliin? Omakohtaisesti olen pohtinut, että johtuuko monien suomalaisten miesten pätemisen tarve siitä, että emme ole tulleet lapsena riittävästi huomioiduiksi. Toinen syy etenkin machoiluun lienee miesten välinen kilpailuvietti.

Pätemisen tarve ilmenee usein nähdäkseni siten että henkilö kertoo jotain vanhoja meriittejään innostuneesti sosiaalisessa tilanteessa. Machoilu eroaa pätemisestä siinä mielessä, että machoilu perustuu päivän tapahtumiin tai tuoreisiin liikuntasuorituksiin, kuten yli satakiloa penkkipunnerrusta tai jotain sellaista.

Olen itse syyllistynyt ihan viime aikoinakin varsinkin pätemiseen, jos se määritellään siten kuten sen edellä määrittelin. Machoiluakin on tullut varmasti kuluvan vuoden aikana vähän harrastettua. Pidän kuitenkin miehistä pöyhkeilyä hyvin moukkamaisena käyttäytymisenä.

Pätemiseen tai machoiluun keskittyvä mies ei kuule muita henkilöitä, vaan keskittyy omaan ”erinomaisuutensa” ja siksi kyseinen piirre on hyvin haitallista sosiaalisissa kanssakäymistilanteissa. Leikkimielisessä machoilussa en näe kuitenkaan mitään haitallista, jos se tehdään pilke silmäkulmassa tai muuten iloisin tunnelmin.

Hyvin paljon itseensä ja omiin suorituksiin keskittyvänä mies voi saada helposti näinä aikoina myös narsistin maineen. Entä jos näkisimme ihmiset ympärillämme aidommin omanlaisine vahvuuksineen ja puutteineen, vaikka erityisen machot miehet eivät näe kuin itsensä.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu