Microsoft Chat GPT on ylivoimainen juorukanava?
Microsoft Chat GPT perustunee suurelta osin mediatietojen käyttöön ja myös sosiaalisen median hyödyntämiseen. Kyseessä lienee muodolliselle pätevyydelle niiaava kokoamisohjelma, jossa lienee myös mukana inhimillinen elementti.
Olen käsittänyt, että Microsoftin perustaja Bill Gates on innokas LinkedIn käyttäjä, kuten on myös hänen ex-vaimonsa Melinda Gates.
Mikään ihmeentekijä ns. tekoälypohjainen Chat GPT ei taida kuitenkaan olla, vaan se palvoo olemassa olevia meriittejä, eikä niinkään ota kantaa tähän hetkeen saati tulevaisuuden skenaarioihin. Microsoft Chat GPT voitaisiin silti kehittää hyvin tehokkaasti, jos kyselyidentekijöiden määrä ja kysymykset lisääntyvät hyvin paljon.
Kysymällä jaamme kaikille hakukoneille juuri sitä tietoa, mikä meitä eniten maailmassa juuri sillä hetkellä kiehtoo. Epäilen Googlen pitävän pintansa myös hakukoneena, vaikka Microsoft Chat GPT antanee suuren tyydytyksen monille jo meritoituneille henkilöille, joista valtaosa saattaa patsastella myös LinkedIn yhteisön sivustoilla.
Herääkin kysymys, mitä lisäarvoa Chat GPT kenellekään sen käyttäjälle antaa vai onko kyseessä ainoastaan virallisia juoruja tarjoava some-palvelu?
Kysyin Häneltä itseltään?
K:Onko Microsoft Chat GPT ylivoimainen juorukanava?
V:Microsoft Chat GPT on kehittynyt tietokoneohjelma, joka on suunniteltu vastaamaan käyttäjien kysymyksiin ja tarjoamaan apua monenlaisissa tilanteissa. Se ei kuitenkaan ole suunniteltu toimimaan juorukanavana tai levittämään epätarkkoja tietoja.
Microsoft Chat GPT käyttää laajaa tietokantaa ja kehittyneitä algoritmeja tarjotakseen käyttäjille luotettavaa ja relevanttia tietoa. Vaikka Chat GPT:llä on kyky ymmärtää ihmisten kieltä ja vastata moniin kysymyksiin, sen vastaukset perustuvat aina sen koulutusaineistoon ja tiedon saatavuuteen.
Yhteenvetona, Microsoft Chat GPT ei ole suunniteltu toimimaan juorukanavana, vaan sen tarkoitus on tarjota luotettavaa ja hyödyllistä tietoa käyttäjille.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa meritokratian ehkä äänekkäimmän puolestapuhuja vihreiden Osmo Soininvaaran märkä päiväuni lienee toteutunut Microsoftin Chat GPT:n ansiosta. Ja sinä Juhani oletkin kovin innokas Chat GPT kehittäjä myöskin sikäli kun olet tänne Puheenvuoron palstallekin postannut jo useita Chat GPT kyselyjäsi. Itse en käytä, enkä tule käyttämään Chat GPT -palvelua.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en usko, että tekoäly kokoaisi Chat GPT kyselyssä vastauksen kasaan monista kymmenistä tai sadoista tietueista, vaan kaiketi henkilökohtaisissa kysymyksissä meritoituneista henkilöistä Microsoft on koonnut tiedot jo valmiiksi kyselyitä varten. Voikin olla todennäköistä, että Microsoft on tosissaan haastamassa Googlen hakukonetta bisnesmielessä. Milloin saataisiin Eurooppaan oma hakukonepalvelu ilman amerikkalaista manipulointiefektiä?
Ilmoita asiaton viesti
”.. vaan kaiketi henkilökohtaisissa kysymyksissä meritoituneista henkilöistä Microsoft on koonnut tiedot jo valmiiksi kyselyitä varten.”
No ei todellakaan ole, eihän tässä muuten olisi mitään uutta.
”Itse en käytä, enkä tule käyttämään Chat GPT -palvelua.”
Kannattaisi ehkä kokeilla ennen dumausta, eikä koskaan kannata sanoa ei koskaan….
Ilmoita asiaton viesti
Mahtava ajatus olisi jos kaikki somessa kirjoitetut mielipiteet tulisivat tekoäyn käyttöön. Sehän olisi eräänlainen mielipiteiden koostumukseen perustuva tiiviste. Mihin enää galluppeja ja muita kyselyjä tarvittaisiin. Toki siinä olisi se pulma, että mieliopiteensä (someen) kirjoittavat vain aktiiviset kansalaiset ja sen vaatimattoman ”pihtiputaan mummon” mielipide ei tule esiin kuin kansanäänestyksessä, jos silloinkaan. Sen mummon mielipidettä (tarvitaakon edes?) se AI (tekoäly) ei tavoita.
Ilmoita asiaton viesti
Googlen ongelma on käsitykseni mukaan ollut juuri siinä, että se ei painota riittävästi oikeaa tietoa, vaikka Googlen palvelusalien tietueissa mahdollisimman oikea tieto olisikin kaivettavissa esiin. Mielipide on eri asia kuin esimerkiksi jonkun elämänkokemuksen tai muun tapahtuman oikeellisuus. Tässä on ongelma, koska poliittista mielipidekeskustelua ei kai voida ohjata liiaksi, mutta jos vaikenee aina kaikkialla, niin tuskin kukaan edes tietää mielipidettäsi asioista. Itse epäilen, että Google, Facebook ja Microsoft tietävät kaikki meistä kaikista etenkin somen aktiivikäyttäjistä niin paljon dataa ja epärelevantteja tietoja, jotka voisivat ollakin juuri niitä pahojakin juoruja ja siksi ymmärrän, että Microsoft Chat GPT haluaa vaalia edelleen ihmisten yksityisyyttä. Tavallaan Chat GPT on myös sekin siksi tavallaan omanlainen metatodellisuus henkilökategoriassa, mutta kai Chat GPT:tä voi soveltaa myös muissa kyselyissä kuin henkilöiden meriittejä kyselemällä.
Kaiketi Chat GPT onkin suurelta osin vedätystä ja sitä ruokkii koulutetun valtaapitävien henkilöiden pohjaton narsistinen vire, koska he haluavat patsastella uteliaiden silmien alla omine ansioluetteloineen.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaiketi Chat GPT onkin suurelta osin vedätystä ja sitä ruokkii koulutetun valtaapitävien henkilöiden pohjaton narsistinen vire, koska he haluavat patsastella uteliaiden silmien alla omine ansioluetteloineen.”
Tsiisus. Et edes yritä ymmärtää näköjään mistä on kyse. 😀 ”Näin nämä asiat koetaan”.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ole ylivoimainen. Juoruiluun tarvitaan viimeisimpiä uutisia. ChatGTP itse vastaa asiasta kysyttynä näin (lihavointi omani):
K: How up-to-date is your data? Do you get news updates regularly?
V: As an AI language model, I am not programmed to browse the internet or receive news updates in real-time. However, my training data includes a vast amount of information from various sources up to my knowledge cutoff date of September 2021. I don’t receive regular news updates, but I can provide information based on the data I have been trained on.
Mainittakoon, että oli jokseenkin hankala yrittää googlettaa tuota päivämäärää (09.2021), käytin mm. last date of input data of chat-GPT mutta suoraa vastausta ei oikein löytynyt. Chat GPT:ltä itseltään kysymällä vastaus tuli heti, eli ymmärtää paremmin, mitä kysyjä todennäköisesti tarkoittaa.
Se, miten GPT-4 (tuleva versio) saataisiin jatkuvapäivitteiseksi, on tietenkin kiinnostava kysymys…
V: There are techniques and methods that could be implemented to enable an AI language model to receive news updates in real-time or browse the internet actively.
One approach could be to integrate the language model with an external application or program that can scrape news sources or websites in real-time and feed that information into the language model. This would require a continuous data stream to be processed by the AI model, which could be challenging in terms of computational resources and data management.
Another approach could be to use a neural network architecture that is specifically designed for online learning, which would enable the language model to continuously update its knowledge as new information becomes available. This would require a lot of training data and careful management of the model’s training process, but it could potentially allow the language model to stay up-to-date with the latest news and developments.
Nykymuodossaan chatGPT onkin ns. eräajo- (batch processing) -toteutus. Isoin kompastuskivi mahdollisessa online versiossa olisi tuo opetusprosessin hallinta. Chat-GPT kieltäytyi keskustelemasta enempää kehitystiimin sisäisistä asioista ja tulevista suunnitelmista. Se ei myöskään halunnut kommentoida sitä, kenestä Chat-GPT:n kehittämiseen osallistuneesta AI -tutkijasta se tykkää eniten.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko tosiaan Paavo sitä mieltä, että Microsoft on kehittänyt toimivan tekoälyn? Olen silti samaa mieltä, että Chat GPT:tä ei voi oikein pitää juorukanavana, vaikka urkkimiseen sitä voineekin käyttää. Juorupuhe ei muuten ole likikään aina valheellista tietoa, vaan se pitää sisällään ainakin jonkinlaisen osatotuuden. Microsoft mainosti itselleni pitkän aikaa kirjoitusavustajaansa, mutta itse koen, että kirjoitan mieluiten omalla aidolla persoonallisella tavalla kuin koneavusteista akateemista kieltä.
Ilmoita asiaton viesti
tuossa kaksi testiä toinen microsoftin bingistä suomen kielellä tehtynä … jossa selkeästi otti heti ensi tuntumalla Suomessa julkaistua tietoa mukaan…
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/konealyn-karua-kerrontaa/ ja sama aihe päivää myöhemmin googlen kautta englanniksi
… https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/lahes-taydellinen-rikos-englanniksi-googlen-konealylla/
Ilmoita asiaton viesti
Itse epäilen, että internetin ns. parviäly ei vielä oikein toimi hakukoneiden algoritmeissa. Kiinnostavin tieto on puolestaan sellaista, jota emme vielä tiedä varmaksi tai sitten sellainen tieto, jota voimme käyttää omien tarkoitusperiemme ajamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Bingin koneäly toimi ihan niinkuin sen kuuluukin toimia. Etsi tiedot hienosti saatavilla olevista suomenkielisistä julkaistuista – ja lähteistä. teki ”analyysin” ja kirjoitti tuloksen. Googlen kanssa meni keskusteluksi , se kyllä loppujen lopuksi löysi oikeat tulokset kun sitä pakotti menemään haluttuun suuntaan…Molemmissa päästiin tiedettyyn lopputulokseen.. toivottavasti koneet oppivat ja syöttävät tästä lähin sitä etsiville korjattua tietoa….
Ilmoita asiaton viesti
Microsoft rajoitti tekoälyn toimintaa, kun se masentui ja alkoi sättiä muita ihmisiä.
Tulee mieleen ”Linnunradan Käsikirja Liftareille”, jossa masentunut robotti nimeltä Marvin, joka viljelee sarkasmia ja lässyttää kaikkia.
Itse kerään tietoa itsenäisesti enkä kuuntele AI:n höpinää vaan tiedot heti näkyviin. Sellainen tekoäly loukkaantuu ja märehtii, kuka tuota kestäisi? Ei ehkä elä enää kauaa.
Ilmoita asiaton viesti
Henkilöarviot pitäisi poistaa kokonaan vastuullisesti toimivasta ns. tekoälykoneesta.
Ilmoita asiaton viesti