Mihin kokoomuksen laaja gallup-kannatus perustuu?

Yleisesti politiikan tutkimuksen päivystävät dosentit ovat olleet sitä mieltä, että kokoomuksen noin neljänneksen kannatusosuus gallupkyselyissä perustuu porvaripuolueen pitkään jatkuneeseen Nato myönteisyyteen. Itse ajattelen silti toisin, koska on olemassa viitteitä, että suomalainen keskiluokka alkaa turhautua alentuneen ostovoiman takia ja tästä on kirjoittanut Puheenvuorossa jo Hjallis Harkimokin.

Toisaalla politiikan julkiset kommentaattorit ovat olleet sitä mieltä, että vain hiljaa olemalla kokoomus on saanut poikkeuksellisen suuren gallup-kannatuksen. Yli viiden prosenttiyksikön ero kokoomuksen ja demarien kannatuksen välillä on jo niin suuri, että vaikea tässä demareita sympatisoivana ja veroja maksavana kansalaisena on uskoa enää demarien ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen jatkavan suurimman puolueen asemassa.

Nyt tarvitaan suomalaisen keskiluokan kosiskelua poliittisessa päätöksenteossa, koska takuueläkeläisten ja muiden kansaneläkelaitoksen etuisuuksia kosiskeleva Marinin hallituksen päätöksenteko ei näy gallupeissa muuta kuin laskevana trendinä. Tuoreen uutisen mukaan pääministeri Sanna Marin on ilmeisesti vihdoin huomannut nykyisen hallituksen epäonnistuneen sisäpolitiikassa ja etenkin tuloveroja maksavien kansalaisten ostovoiman kasvattamisessa.

Toinen mahdollisuus olisi markkinoida kansalle paremmin ajatus, että ostovoima leikkaantuu vielä tulevina vuosina paraikaa jylläävän inflaation ja korkojen nousun takia, mutta lopulta kyse on vain välivaiheesta ja ostovoima lopulta kirii taas nousu-uralle.

Lähteet:

Ylen tuorein puolueiden gallupkannatusmittaus:

https://yle.fi/uutiset/3-12470115

Marin kannattaa pieni- ja keskituloisille veronkevennystä tulevassa budjettiriihessä – MTVuutiset.fi

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu