Mihin vientiteollisuuden työntekijöiden oletetusti korkeampi ansiotaso perustuu?
Sehän tässä julkisessa keskustelussa jopa eduskuntatasolla on merkillistä, että yleinen oletus on vientiteollisuuden työntekijän ansiotaso olisi keskimäärin paljon kovempi kuin julkisen sektorin naisvaltaisilla aloilla, kun eihän se pidä edes paikkaansa.
Usein vientiteollisuudessa tehdään vuorotöitä ja jossain paikoissa vielä jopa ylitöitä, joiden tekijöiden seurauksena vuosiansiotaso voi ollakin suurempi kuin julkisen sektorin hoivatyöntekijöillä. Toki vientiteollisuuden piirissä voi olla lisäksi vielä käytössä tulospalkkio-ohjelmat. Jo 2000-luvun vaihteessa ollessani töissä kuumasinkityslaitoksella nokkamiesvainaa totesi, että kunnalla saadaan sama palkka kuin me täällä teollisuuden kolmivuorotöissä ja sehän piti paikkansakin vielä.
Eduskunnassa käydään paraikaa keskustelua hallitukselle esitetystä välikysymyksestä, joka koskee hallituksen vientipalkkamallia, jolloin julkisen sektorin naisvaltaisilla aloilla ei voitaisi maksaa korkeampaa palkankorotusta kuin vientisektorilla. Omana mielipiteenä sanon, että julkisen sektorin naisvaltaisten alojen palkka voisi olla tietenkin korkeampi kuin teollisuuden keskeytymättömän kolmivuorotyön duunareilla, kunhan veronmaksajien rasitus ei kasvaisi kohtuuttomasti enää. Kansantaloutemme luonne on vientivetoinen ja sitä seikkaa olen täällä Puheenvuorossa joissain edellisissä blogimerkinnöissä käsitellytkin.
Ihme juttu kyllä, että kokoomus kannattaa vientivetoista palkkamallia, koska yleisesti ottaen kokoomuksen piirissä on pidetty raskaita töitä vientiteollisuuden piirissä tekeviä duunareita jopa taloudellisena rasitteena. En ole varma näkeekö Orpon hallitus tosiaankin nyt metsän puilta vai onko tässä joku juoni takana työntekijöitä kyykytetään kaikkialla? Voi hyvinkin olla niinkin, että Orpon kokoomus on nyt tajunnut vihdoin kansantalouden realiteetit. Julkisyhteisön käyttämää osuutta BKT:sta ei voida Suomessa mitenkään enää paisuttaa ilman suomalaisten todellista köyhtymistä ja jos niin valitaan – niin sitten niin tehdään – tietenkin.
Ps. Enpä olisi uskonut, että vientiteollisuuden tärkeyttä ja sen palkansaajien hyvää veronmaksukykyä ei kuitenkaan opposition piirissä ymmärretä, kun tarkastellaan Suomen kansantaloutta. Hoitajat versus teollisuuden työntekijät palkkataistelu on nähdäkseni täysin opposition masinoimaa ja siksi jätän seuraavissa vaaleissa äänestämättä – kyllä ottaa niin paljon päähän tämä näkemättömyys talouden realiteetteihin!
Niin no, vientituloja tarvitaan kansantalouden tilinpidossa ainoastaan kompensoimaan tuonnista aiheutuvat menot – kauppataseen tasapainon vuoksi siis.
Ja toisekseen missäänhän ei ole määritelty sitäkään, mitkä täsmälliset ammattialat toimivat vientisektorilla – onko esimerkiksi lomautettu metsuri, joka sesonkihomminaan istuttaa männyntaimia vientiteollisuuden palveluksessa ja siten oikeutettu tavallista korkeampiin palkankorotuksiin?
Ilmoita asiaton viesti
Puhtaasti vientiteollisuuden piirissä on marginaalinen osa työvoimasta. Kyse on Antikainen lyhyesti sanottuna työnantajan palkanmaksukyvystä ja sitä kykyä ei julkisella sektorilla yksinkertaisesti ole. Ei kaikissa vientiteollisuuden työpaikoissakaan eurosateessa olla, koska esimerkiksi teknologiateollisuuden palkat yhä enemmän määritellään tes-palkkataulukkojen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa hallituksen esityksessä ei sinänsä ole järkeä muuten kuin keinona yrittää hillitä ay-liikkeen voimaa – yksityisellä puolellahan ammatillinen järjestäytyminen on jo pienentymässä, mutta julkisella järjestäytymisaste on korkea.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä huomio Hoikkala.
Nythän on kysymys siitä että julkisen puolen palkkojen k o r o t u k s e t eivät saisi ylittää vientiteollisuuden korotuksia.
Syy tähän on se että vientiteollisuus on se joka rahoittaa talouttamme.
Aikaisemmin jossain blogikirjoituksessaan muistaakseni Alsio tai Kuikka, kertoi sen todellisuuden että kuopassa olevia ei auteta tasa-arvoiseen palkkaan sillä että kuopan pohjalle laitetaan 2 % jos samanaikaisesti myös kuopan runoille laitetaan 1 %. Tätä eivät ay-liikkeen johtajat ymmärrä koska he ovat noita reunalla olevia. Ay-liike ei siis todellisuudessa halua kuoppia pois vaan ainoastaan lisää palkka välittämättä siitä mistä palkka tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupunkilaisten elättämiseen,valitettevasti.
Ilmoita asiaton viesti