Mikä määrittää palkkatasosi? (Sisältää vinkkejä nuorille duunareille työelämään!)

Mitkä seikat määrittävät työn arvostuksen eli palkkatason?

Yhä enemmän palkan tasoa tällä aikakaudella määrittää etenkin media-alalla henkilön tuoma lisäarvo myyntiin ja tuotteen loppuhintaan. Tosin harvalla suomalaisella on mahdollisuus tehdä töitä media-alalla, eikä kaikki media-alalla työtätekevät ansaitse kovinkaan paljon juuri palkkausperusteista johtuen.

Konkreettisissa teollisuustöissä palkkatason määrittää pääasiassa kilpailutilanne kyseisellä toimialalla. Toinen merkittävä tekijä on ammattitaitoisen työvoiman tarjonta suhteessa kysyntään kyseisellä toimialalla. Esimerkiksi joillakin rakennusteollisuuden osa-alueilla ammattitaitoinen duunari tienaa hyvin, koska oikeita ammattilaisia on vapailla työmarkkinoilla niin vähän. Sama pätee kyllä tavallaan myös lääkärien palkkaukseen, koska lääkäreitä on paljon vähemmän koulutettuna kuin aito yhteiskunnallinen tarve olisi.

Työnantajat mielellään väittävät, että Suomen kilpailutilanne globaalissa markkinataloudessa kärsisi, jos työtätekevien palkkoja nostetaan liikaa ja työnantajan toive tietenkin voisi olla jopa nollakorotuslinja. Silloin ei kyllä nähdä työmarkkinoita oikealla tavalla, koska suomalainen yhteiskunta on korkean elintason mukainen valtio, jolloin meidän kilpailuvaltti globaaleilla markkinoilla ei voi olla halpatyövoima.

Suomalaisesta yhteiskunnasta saavat poistua sellaiset työt, joita täällä ei kannata tehdä korkeiden työvoimakustannusten takia. Teollisuuden palkkaustaso on etenkin duunareilla melko surkea taulukkoliksoilla ja sen takia teollisuutemme kansainvälinen kilpailukyky ei ole kiinni työvoimakustannuksista eikä myöskään osaamisvajeesta, vaikka työvoimavaltaiset teollisuuden duunit ovat rakennusteollisuutta lukuun ottamatta liki hävinneet Suomesta.

Lähinnä maahanmuuttopitoisen halpuutustyövoiman käytöstä pitäisi pyrkiä eroon kaikilla toimialoilla, koska se luo työmarkkinoille vääränlaisen käsityksen, että meillä Suomessa on oikein teettää töitä, jotka eivät tuota edes sen vertaa että työantajalla on varaa maksaa minimityöehtojen mukaista palkkaa. Voidaan silti tehdä talkoo- ja vapaaehtoistöitä, mutta ne pitää erottaa markkinaehtoisesta työmarkkinayhteiskunnasta.

Lopuksi pari sanaa nuorisolle työjutuista!

Duunariksi lähtevien nuorten on turha odottaa kovin erikoista palkkaa millään toimialalla, ellei kyse ole oikeasti erikoispätevyyksiä vaativista työtehtävistä. Ansiotaso nousee silti pitkällä aikavälillä kaikkialla maailmassa ja myös Suomessa, vaikka itse en usko että nykyistä matalapalkkatöistä voi koskaan tulla varsinaisia rahasampoja enää. Ahkera ylitöitä tekevä työläinen voi silti edelleen nostaa melko paljonkin kokonaisansiotasoaan ja ylitöiden teettämistä voisivat työnantajat monilla eri toimialoilla käyttää enemmänkin etenkin nuoria työntekijöitä motivoivana tekijänä.

Nuorena on silti turha odottaa Suomessa suuria tulovirtoja perustyöntekijänä ja on nuorten huijaamista, jos joku väittää toisin. Omaan tuloluokkaan pitää useimmiten sopeutua jollakin tapaa, jos ei ole selviä uranäkymiä ja uran luominen edellyttää lähes poikkeuksetta korkeakoulutusta. Yrittäminen voi olla tapa saada hyvin suuri ansiotaso, mutta montaa onnistunutta yrittäjää kohtikin on todella monia yrittäjiä. Elämä voi olla hyvää alemmassa keskiluokassakin ja siihen minusta kaikilla duunareillakin pitäisi olla oikeus! Silloin vuosiansiotaso on haarukassa 25000-40000 euroa vuodessa just tällä hetkellä ja ansiotason kuuluu nousta vuosittain näin kalliissa yhteiskunnassa.

 

PS. Tienasin itse ahkerana duunarina jo vuonna 2000 pelkillä ylitöillä noin 20000 markkaa eli 3360 euroa vuodessa, kun tein 174 tuntia ylitöitä.

+1
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu