Mikä muuttuja kuvaa parhaiten tulonjaon oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa?

Mielestäni parhaiten tulonjakoa kuvaa ääripäiden välinen erotus, eikä mikään gini-kerroinhömpötys! Toisin sanoen ylimmän toimeentuloluokan tai tulodesiilin ja alimman tulodesiilin välinen erotus pitäisi olla enemmän esillä, kun mietitään yhteiskunnallisesti tulonjaon oikeudenmukaisuutta.

Miksi vertaamme köyhien ansioita julkisesti vain keskiluokkaiseen tulosaajajoukkoon, kun huomioidaan vielä sekin asia, että keskiluokkaisten palkansaajien ostovoimakehitys on jopa tippunut viime vuosina toisin kuin korkeimman ansiotason suomalaisilla.

Tuloeroista puhuttaessa tärkeimmät muuttujat ovat nähdäkseni ylin tulodesiili ja sen ansiokehitystä pitäisi verrata kaikkiin alimpiin yhdeksään tulodesiiliin, mutta sehän ei medialle käy, koska etelän media on pääasiassa kokoomuslaisen eriarvoisuuspolitiikan kannattajista koostunut toimittajalauma!

Presidentti Martti Ahtisaarta mukaillen sanoisin tulonjaon oikeudenmukaisuuden olevan tahdon ja ennen kaikkea poliittisen tahdon asia, kun muistamme vielä hyvin rauhan Nobelilla palkitun Ahtisaaren aina sanoneen, että ”rauha on tahdon asia!”

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt kahden koulupojan isä Oulusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu