Mikä on seksuaalisen ahdistelun ja harmittoman flirtin rajapinta?

Nyt kokoomuslaisen Wille Rydmanin  #metoo-kohun aikaan alkoi itseäni mietityttää, että mikä on oikeasti seksuaalisen häirinnän ja harmittoman flirtin välinen rajapinta? Jotenkin tällä elämänkokemuksellani minusta tuntuu, että naista saa jopa ahdistella seksuaalisesti, jos ahdistelija on tarpeeksi tienaava ja hyvännäköinen ns. herrasmies. Toisaalta jos joku epäsiisti vanha mies katsoo esimerkiksi naisen tissivakoa liian pitkään, niin saattaa kyseinen mies leimautua hyvinkin vahvasti naisia ahdistelevaksi namusedäksi.

Pieni harmiton flirtti kuuluu näin keski-ikäistyvän miehen mielestä vahvasti osaksi ihmisten välistä kanssakäymistä. Harmiton flirtti on useimmiten hyvän etäisyyden päästä lausuttu positiivinen imarteleva kehu tai pelkästään pieni katseiden kohtaaminen. Pitää siis erottaa fyysinen ahdistelu harmittomasta flirtistä ja lisäksi törkeät kaksimieliset puheet voivat olla myös tulkinnasta riippuen seksuaalista ahdistelua. Vislausta moni nyky-nainen pitää käsittääkseni jo melko törkeänä, vaikka monen miehen fantasia voisikin olla vislata hemaisevalle naiselle pienissä vaatteissa.

Herrasmiehen sääntöjen mukaan naisen muotoihin ei saa jäädä katse tuijottamaan liian pitkäksi aikaa, koska muutenhan kyse on tosiaan naista ahdistavasta miehen katseesta. Toki bikininaisia saa katsoa, mutta on täysin veteen piirretty viiva, että minkälaisen tuijotuksen kukin nainen kokee yksilöllisesti ahdistavana. Joten yritetään käyttäytyä, vaikka keskenkasvuisten kakaroiden tai pojanviikarien tuijotus ei saisi silti häiritä ketään liiaksi.

Ps. Olen kohdannut pääministeri Sanna Marinin kaksi kertaa hänen ollessa nuori poliitikon alku 2010-luvun alkupuolella Tampereella ja pidin Marinia melkoisen tyrkkynä ja flirttinä ehdokkaana silloin. Äänestin Marinia demarien jäsenvaaleissa kuitenkin kärkiehdokkaaksi vuoden 2015 eduskuntavaaleihin, koska Marin oli Tampereen Hämeenkadulla hyvin edustavasti esillä. Ja jos Marin on pitänyt itseni kaltaisia miehiä ahdistelijoina, niin hän saattaa olla täysin vainoharhainen. En nimittäin ole pitänyt Marinin joistakin lausunnoista #metoo kampanjan alkuvaiheissa, vaikka en niitä enää aivan tarkkaan muistakaan.

+2
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu