Miksi annamme Googlen ja Facebookin kohdella meitä kuin ihmiskarjaa?

Psykoottisessa ajattelussa hakee usein merkityksiä sellaisista asioista, jotka eivät tarkoita välttämättä mitään. Toisaalta aikakautemme sosiaalinen media luo meille tarkoituksella merkityksiä ja joskus jopa vääristyneitä käsityksiä, emmekä kykene useinkaan näkemään tällaista manipulatiivista toimintaa osana mediatodellisuutta.

Tavanomaisesti mielenvireeni on melko virikkeettömässä ympäristössä ihan tasapainoinen, mutta ilmeisesti jopa radion kuuntelu aiheuttaa edelleen ajoittain suurta ärsykettä mielentilaani. Itseni on vaikeaa käsittää YouTuben etusivun ehdotuksia ja ajoittain esiintyviä kyselyitä tietyistä videoista. Sama tunne minulla on myös Facebookissa, että näissä palveluissa tahallaan vihjaillaan meille käyttäjille vieden ajatteluamme harhaan. Miten sosiaalisen median toiminta voi olla näin törkeää?

Yksinäiset ja sosiaalisesti vähän aktiiviset ihmiset elämässä ajautuvat pahimmillaan hyvin syvälle sosiaalisen median syötevihjailun piiriin, jolloin monella voi alkaa käsitys todellisuudesta muuttua. Toisaalta on vaikea uskoa, että esimerkiksi Google tekisi tahallaan sen käyttäjien mielentilaa tuskaisemmaksi.

Itse psykoottisesti aikoinaan oireilleena henkilönä omaan edelleen suuria vaikeuksia sosiaalisen median ajanvietekäytössä, koska ajattelen some-palveluiden etusivujen syötteiden liittyvän jotenkin omaan elämääni. Miksi emme saa avoimia perusteluita Facebookin ja Googlen syötepisteytysten perusteluista?

Sosiaalisen median käyttäjänä on tavallaan paradoksaalista, että odotan löytäväni some-palveluiden syötteiden perusteella jotain vastauksia koskien omaa elämääni tai elinpiiriä, koska viimeinen psykoottinen oireilukauteni vuonna 2015 liittyi lähes kokonaan sosiaalisen median palveluihin eli lähinnä Twitteriin ja Google YouTubeen.

Vaikea uskoa, että itse olisin mitenkään kohdennettu some-alustoilla, vaikka tavallaan kaikki some-palveluiden käyttäjät ovat yksilöity some-yhtiöiden omien intressien ja mainostajien palvelemisen takia. Perustuuhan liki koko sosiaalisen median liiketalous joko suoramarkkinointiin tai epäsuoraan manipulatiivisempaan markkinointikampanjointiin.

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu