Miksi mielenterveyskuntoutujat leimataan yleisesti työelämään sopeutumattomiksi?
Itse olen mielenterveyskuntoutuja ja meikäläisten työllistymismahdollisuudet ovat hyvin heikot edelleen yleensä pitkän työelämästä poissaolojakson takia.
Moni mielenterveyskuntoutuja haluaisi tehdä edes osa-aikatöitä useimmiten pienen eläkkeen lisätulona ja sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta, mutta hyvin harvoilla halukkailla mielenterveyskuntoutujilla on mahdollisuus on mahdollisuus työskentelyyn työelämässä, vaikka kuntoutujan oma terveydentila hyvin mahdollistaisikin osa-aikaisen työnteon.
Oman kokemukseni ja myös muiden mielenterveyskuntoutujien tarinoita kuulleena olen saanut käsityksen, että kuntoutustuki eli määräaikainen työkyvyttömyyseläke 2-6 vuoden jälkeen myönnetään toistaiseksi voimassa olevana työkyvyttömyyseläkkeenä. Itse olen ollut jo vuoden 2008 lopulta saakka toistaiseksi voimassa olevalla työkyvyttömyyseläkkeellä, vaikka itselleni haettiin vuonna 2005 alkaneeseen kuntoutustukeen yhtä lisävuotta.
Olisikin aiheellista pohtia, että leimaako toistaiseksi voimassa oleva työkyvyttömyyseläke meikäläisiä työelämän ulkopuolelle loppuelämäksi, vaikka juuri mielenterveydellisistä syistä eläköityneiden oirekuva voi muuttua paljonkin lievemmäksi vuosien kuluessa. Työelämän pitäisikin antaa huomattavasti enemmän mahdollisuuksia työkyvyttömyyseläkeläisille kokeilla työssäjaksamista, jos vain sopivia töitä löytyy, eikä pelkkiä työsalien hätäaputöitä ruokapalkalla.
Hesarin julkaisema mielipidekirjoitus on hyvin aiheellinen ja sen katsantokantaa laajentavasti haluan tuoda esille myös mielenterveydellisistä syistä työelämästä paljolti syrjäytetyt työkyvyttömyyseläkeläiset. Työkyvyttömyyseläke on edelleen useimmille nuorille tuomio elinaikaiseen köyhyyteen, koska työkyvyttömyyseläke jää niin pieneksi.
Viittaamani Hesarin julkaisema mielipidekirjoitus:
Työkyvyttömyyseläkkeitä todellakin myönnetään hakematta – Mielipide | HS.fi
Olet täällä moneen kertaan lausunut, että viihdyt vallan mainiosti tekemättä töitä, viiniä lipitellen ja toisten taskuilla eläen, joten sinun kynästäsi tuo kirjoitus on lähinnä irvokas vitsi.
Ilmoita asiaton viesti
Aika ilkeän kommentin heitti herra Tuominen. Hieman voisi miettiä mitä vastailee.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä Kimmo ei tarkoitakaan itseään, vaan muita mielenterveyskuntoutujia?
Itseäni lähinnä ärsyttää tuo ”mielenterveyskuntoutuja”-termi- jos ihminen on vuosikymmeniä ollut psyykkisesti sairas, niin kuntoutuja on aivan liian dynaaminen termi! Avohoitopotilas tai mielenterveyspotilas olisi ehkä kuvaavampi määrite! Tai mielenterveyskroonikko?
Ilmoita asiaton viesti
Tavallaan olen samaa mieltä, että mielenterveyskuntoutuja on hieman liian epämääräinen termi mielenterveyssyistä työkyvyttömille kansalaisille. Toisaalta kuten avauksessani toin esille voi moni mielenterveydellinen häiriö lieventyä ja mennä jopa täysin remissioon vuosien kuluessa, pitäisikö silloin puhuakin liki terveistä työkyvyttömistä?
Ilmoita asiaton viesti
Yli 20 tykkäystä Hesarissa ja täällä yksi tykkäys. Pitäisikö vaihtaa areenaa?
Ilmoita asiaton viesti
Sietäisi ylläpidon selvittää kuka on tuo Tuominen joka Kimmoa on morkannut jo monessa viestissään.
Ilmoita asiaton viesti