Miksi Yle sallii näennäisesti anonyymin kansalaiskeskustelun?
Muistelen vuoden 2010-luvun vaihteessa suomalaisen median taholta yleisesti halveksuttiin anonyymeja nettikirjoittajia, jonka jälkeen entistä useampi alkoi kirjoittaa pitkälti myös Facebookin seurauksena omalla henkilöidentiteetillä mielipiteitään.
Tällä hetkellä Yleisradio sallii edelleen keskustelun uutissivustollaan anonyymisti, vaikkakin näennäisesti koska Ylen toimitus tietää tasan tarkkaan kaikkien kirjoittajien oikeat taustat. Myöskin iltapäivälehtien sivustoilla voi käydä purkassa höyryjään anonyymisti, mutta sen ymmärrän olevan hieman enemmän viihteellistä toimintaa kuin kovin vakavaa kansalaiskeskustelua.
Kaiken kukkuraksi Ylen uutissivusto julkaisee Facebookissa syötelinkkejään, mutta niitä ei voi kommentoida! En oikein ymmärrä Ylen suhtautumista kansalaiskeskustelua kohtaan, vaikka taustalla voi olla pelko, että ns. väärät mielipiteet oikeiden kasvojen välityksellä voisivat saada Ylen kautta liian suuren huomioarvon yhteiskunnassamme.
Itse en ymmärrä pitkän linjan julkisena kansalaiskeskustelijana niitä pelkoja, joita avointa kansalaiskeskustelua kohtaan esitetään, vaan kannustan kaikkia kynnelle kykeneviä sanomaan omat tärkeimmät mietteet julkisesti, jotta yhteiskuntamme kehittyisi etenkin niissä asioissa, joissa on eniten kehittymisen varaa!
Linkki Ylen uutissyötteeseen:
Varsinkin nettikirjoittelun alkuaikoina useimmat eivät halunneet kirjoittaa omalla nimellään, koska siihen aikaan ei ollut vielä muodostunut samanlaista kansalaiskeskustelun kulttuuria kuin nyt alkaa vallita. Kannan ottaminen itselleen tai omaan toimialaan liittymättömään asiaan ajateltiin leimaavan kirjoittajan jollain tavoin arveluttavaksi kouhkaajaksi, minkä uskottiin vaikuttavan esimerkiksi urakehitykseen tai muutoin henkilön imagoon tasapainoisena normikansalaisena.
(En muuten havainnut tuon YLE-uutislinkin takana mahdollisuutta kommentoida listattuja uutisia.)
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, että Ylen ns. avoin kansalaiskeskustelu anonyymisti on kaukana vapaasta kansalaiskeskustelusta, vaan sitä ohjataan Ylen poliittisen periaatteiden mukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Joku täällä (tai sitten jossain muualla – en muista missä) julkaisi listan erääseen YLE:n uutisointiin liittyvästä kommentoinnista (en sitäkään muista mikä oli aihe ehkä Venäjä, ehkä hallitus ehkä jokin muu, mutta varmaan hallitus jos nyt oikein muistan – vaan en vanno sitä 100%) ja siitä kävi ilmi, että nimimerkeistä huolimatta YLE oli jälkikäteen poistanut lukuisia kriittisiä kommentteja vaikka oli ensin päästänyt ne läpi! Eli kyllä tosiaan tuota kommentointia ohjataan poliittisten periaatteiden mukaisesti…
Aikanaan 2000 alussa YLE teki hävyttömmimmän temppunsa ja lakkautti hallinnoimansa Kansalaiskeskustelu-palstan. Siellä jokainen sai kommentoida vapaasti kunhan teki sen omalla nimellään. Toki törkeydet (tyylliin ”pitäisi viedä saunan taakse”, yms.) sieltä poistettin kuten pitikin, mutta muutoin jokainen sai olla myös erimieltä esim. median esittämien uutisten totuusarvon kanssa.
Tuolloin meno kunnioitti aitoa sanavapautta ja kansalaisten osallistumista asioihin. Mutta niinhän se kiellettiin vaikka oli tuolloin Suomen ylivoimaisesti seuratuin ja suosituin keskustelupalsta. Juurikin siitä johtuen, että erilaisia mielipiteitä milloin mistäkin sai siellä esittää kunhan sen teki asiallisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi pukkasit tuon kommentin tähän blogiin, kun tämä ei liity asiaan?
Ilmoita asiaton viesti
Huomasin, tuli vahingossa väärään blogiin.
Ilmoita asiaton viesti
Noin yleensä omalla nimellä tänä tietoturva ongelmien ja stalkkaamisen aikana on ihan hemmetin tyhmää, enkä todellakaan kirjoittelisi omalla nimellä ja naamalla. jollei työura olisi jo lopussa.
Yle tunnuksen hävitin heidän sensurointinsa takia.
Normaalistihan on ihan hyväksyttävää, että vaikkapa Uusi Suomi julkaisee mitä katsoo hyväksi, mutta minusta Yle:llä ei ole samaa oikeutta.
Perustelen tämän sillä, että minä joudun pakosta maksamaaan Yle-Veroa, mutta minun mielipiteeni eivät kelpaa, kuten rahani. Tällä tarkoitan normaalia laillista keskustelua, joka ei vain satu Ylen valitsemaan linjaan.
Todella törkeää käytöstä ja olisi paljon parempi sitten estää kaikki kommentoinnit.
Ilmoita asiaton viesti
Missään tuskin sensuroidaan niin kovasti kuin juuri kaikkien omistamalla Ylellä – jos kritisoi jotenkin olevaa kirjoitusta.
– Ylen blogeissa joissa voisi kommentoida, itse kirjoittaja usein valvoo ja päättää kommentoinnit. Esim. Kari Enqvistin vahvoja kantoja ei voi kritisoida, vaan ne menevät romukoppaan. Kari ei vaan halua tulla kyseenalaistetuksi.
Seuraavaksi poliittisin taitaa olla HS. Eli isoilla on varaa valita linjansa.
Ilmoita asiaton viesti