Millainen ansiotaso pitää olla tehtaassa, että tulijoita on portilla jonoksi saakka?

Muistelin tässä juuri taannoin, että olin innokkaasti vielä toukokuussa 2008 palaamassa duunarin töihin kuumasinkityslaitokseen vuosien kuntoutustuelta tai paremminkin määräaikaiselta työkyvyttömyyseläkkeeltä. Silloin liki 11 euron tuntipalkka tuntui ihan riittävältä, vaikka jo 2000-luvun vaihteessa tuntiliksa oli samalla tasolla tai jopa parempikin urakkatöissä kuumasinkityslinjalla.

Ehkä palasin työelämään teollisuuden kolmivuoroon liian innokkaasti, koska kuntoutumiseni oli vielä paljolti kesken vuonna 2008, vaikka olin silloin ollut jo liki vuoden raittiinakin. Ajoittain tunnen edelleen harmitusta, että ajoitukseni meni heikosti ajattelen paluutani työelämään, jonka seurauksena itseltäni oletettavasti meni tehtaanportit kiinni lopullisesti.

Elämä on silti antanut kroonikkotyökyvyttömäksi leimattunakin erilaisia kokemuksia ja monenlaista hyvään elämään kuuluvaa sisältöä, enkä osaa olla erityisen pettynyt, että innokas paluu duunarin töihin päättyi aikoinaan sekavissa tunnelmissa. Julkisena kirjoittajana tietenkin on tuntunut ajoittain pahalta, kun joku kommentoija ei voi oikein ymmärtää sitä tosiasiaa, että työkyvyttömyyseläke ei ole ollut minun valintani elämässä.

Itse otsakkeen kysymykseen palatakseni olen sitä mieltä, että tehtaan duunarien vuosiansiotaso pitänee olla ainakin yli 30000 euroa, jolloin kyseisen tehtaan töihin saattaa edelleen olla uteliaita hakijoita, vaikka tehtaalla ei olisikaan aktiivinen työnhaku päällä. Jonoksi asti hakijoita voi olla, jos tehtaalla duunarit tienaavat yli 40000 euron vuosiansiota, mutta sellaisiin ansiotasoihin ei taida päästä muuta kuin sellu- ja prosessiteollisuuden duunarit.

Pitää huomioida, että joissakin tehdastyöpaikoissa ylityöt ja tulospalkkiot nostavat vuosiansiotasoa melko paljonkin. Omien tietojeni perusteella vanhan työpaikkani duunareilla on kolmivuorossa KTA noin 15 euroa ja sehän tekee vähän päälle 30000 euron vuosiansiotason. Osaavan työvoiman saatavuuden kannalta on varmasti tärkeää, että työnantaja ymmärtää ansiotason merkityksen ja muutenkin työntekijöiden motivoinnissa, vaikka yleinen työelämäkeskustelu usein pitää muita tekijöitä tärkeämpänä työntekijöiden näkökulmasta kuin ansiotasoa.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu