Millainen ansiotaso pitää olla tehtaassa, että tulijoita on portilla jonoksi saakka?
Muistelin tässä juuri taannoin, että olin innokkaasti vielä toukokuussa 2008 palaamassa duunarin töihin kuumasinkityslaitokseen vuosien kuntoutustuelta tai paremminkin määräaikaiselta työkyvyttömyyseläkkeeltä. Silloin liki 11 euron tuntipalkka tuntui ihan riittävältä, vaikka jo 2000-luvun vaihteessa tuntiliksa oli samalla tasolla tai jopa parempikin urakkatöissä kuumasinkityslinjalla.
Ehkä palasin työelämään teollisuuden kolmivuoroon liian innokkaasti, koska kuntoutumiseni oli vielä paljolti kesken vuonna 2008, vaikka olin silloin ollut jo liki vuoden raittiinakin. Ajoittain tunnen edelleen harmitusta, että ajoitukseni meni heikosti ajattelen paluutani työelämään, jonka seurauksena itseltäni oletettavasti meni tehtaanportit kiinni lopullisesti.
Elämä on silti antanut kroonikkotyökyvyttömäksi leimattunakin erilaisia kokemuksia ja monenlaista hyvään elämään kuuluvaa sisältöä, enkä osaa olla erityisen pettynyt, että innokas paluu duunarin töihin päättyi aikoinaan sekavissa tunnelmissa. Julkisena kirjoittajana tietenkin on tuntunut ajoittain pahalta, kun joku kommentoija ei voi oikein ymmärtää sitä tosiasiaa, että työkyvyttömyyseläke ei ole ollut minun valintani elämässä.
Itse otsakkeen kysymykseen palatakseni olen sitä mieltä, että tehtaan duunarien vuosiansiotaso pitänee olla ainakin yli 30000 euroa, jolloin kyseisen tehtaan töihin saattaa edelleen olla uteliaita hakijoita, vaikka tehtaalla ei olisikaan aktiivinen työnhaku päällä. Jonoksi asti hakijoita voi olla, jos tehtaalla duunarit tienaavat yli 40000 euron vuosiansiota, mutta sellaisiin ansiotasoihin ei taida päästä muuta kuin sellu- ja prosessiteollisuuden duunarit.
Pitää huomioida, että joissakin tehdastyöpaikoissa ylityöt ja tulospalkkiot nostavat vuosiansiotasoa melko paljonkin. Omien tietojeni perusteella vanhan työpaikkani duunareilla on kolmivuorossa KTA noin 15 euroa ja sehän tekee vähän päälle 30000 euron vuosiansiotason. Osaavan työvoiman saatavuuden kannalta on varmasti tärkeää, että työnantaja ymmärtää ansiotason merkityksen ja muutenkin työntekijöiden motivoinnissa, vaikka yleinen työelämäkeskustelu usein pitää muita tekijöitä tärkeämpänä työntekijöiden näkökulmasta kuin ansiotasoa.
Et ole harkinnut sitä kuntavaaliehdokkuutta? Oulussa ei välttämättä vaadita mahdottomia läpimenoon äänimäärän suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vaan Juhani kannustuksesta. En minä kuitenkaan mihinkään vaaleihin ole ehdolle lähtemässä tai jos lähtisin, niin se olisi varmaan kampanja sammutetuin valoin. Mielenterveysaktiivina yritin tehdä vaikutustyötä vuosina 2010-2015 Suomen skitsofreniayhdistyksen kautta ja siinä sai jonkinlaisen käsityksen kuitenkin yhdistyselämästä, eikä se ole oikein mun juttu. Koen kuitenkin tärkeäksi, että jotkut kuntoutujat jaksavat edelleen tehdä virallisempaakin vaikutustyötä yhteiskunnassa. Ja sekin vielä ehdokkuusajatuksista tuli mieleeni, että melko rajattu tunnettavuushan tämän Puheenvuoron kautta kirjoittajille tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Ja sekin vielä ehdokkuusajatuksista tuli mieleeni, että melko rajattu tunnettavuushan tämän Puheenvuoron kautta kirjoittajille tulee.
________________________________________________________
En nyt tätä Puheenvuoroa kovin ajatellutkaan mutta muuten vaan. Olet hyvä kirjoittaja ja sinulla olisi asioita joita viedä eteenpäin. Vaikka omana ryhmänäkin. Mutta itse päätät. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kuten edellä kirjoitin, niin olen saanut kokea yhdistyselämää ihan riittävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Vastauksena otsikon kysymyksen: Niin korkea, että sitä ei ole vara maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
En usko, että suomalaisilla duunareilla olisi liian suuria palkkatoiveita.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärtääkseni ainakin kurjistuvassa Itä-Suomessa tehtaisiin on koko ajan jonoa, mutta ovi käy tätä nykyä vain ulospäin.
Toki paperi- ja sellufirmat edellyttävät käytännössä aina alan koulutusta, joten vanhanaikainen ”ahkera työmies saa paikan” ei enää toimi.
Minua potkaisi puolitoista vuotta sitten vaihteeksi onni, mutta sitä edellinen kengänkuva ahteriin olikin tullut pitkäaikaiselta työnantajaltani. Nyt laskettelen kohti eläkeikää.
Ilmoita asiaton viesti
Tottahan tuo on että monissa tehtaissa vaaditaan ammatillinen koulutus nykyään.
Ilmoita asiaton viesti
”Millainen ansiotaso pitää olla tehtaassa, että tulijoita on portilla jonoksi saakka?”
Nykyisellä alhaisellakin ansiotasolla tulijoita on portilla jonoksi asti, sillä Suomessa on suurtyöttömyys
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka paljon puolukasta pitäisi maksaa että Hoikkala lähtisi puolukkaan?
Ilmoita asiaton viesti
Itselleni voisin kerätä puolukoita, mutta tuskin siitä elinkeinoa ajattelisin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ne ansiot siinä ratkaise vaan se, että hakija täyttää edellytetyt vaatimukset:
Oikea tutkinto, osaamista löytyy.
On kaikki luvat kunnossa.
Sillä jos jokin vahinko sattuu, niin vakuutusyhtiö ensimmäiseksi tutkii nämä asiat ja maksaa firmalle korvaukset siitä vahingosta. Kukaan firma ei halua ottaa sellaista hakijaa, jolla ei ole mitään osaamista, ei minkäänlaisia voimassa olevia lupia.
Sitten on se, että ei hakijalla ole minkäänlaista mahdollisuutta edistää tuntipalkan hintaa ja jos ei tule palkituksi niin vähintään TE-keskus palkitsee karenssilla, että hakija on aiheuttanut itselleen tilanteen, että ei saanut töitä.
Ei ole enää paluuta siihen aikaan, että voi porteilta kysyä töitä ja mennä tuosta noin vaan tekemään hommia.
Ilmoita asiaton viesti