Milloin palkkavertailu on oikeamielistä?

Tilastokeskuksen vuoden 1997 taskutilastossa julkaistuja tuntipalkkalaisten kokonaistuntiansioita.

Tilastokeskuksen palkkavertailutilastoissa puhutaan kokonaistuntiansioista tai kokonaiskuukausiansioista, johon lasketaan mukaan kaikki lisät ylityölisineen, mutta kokonaisansioon ei lasketa tulospalkkioita tai lomarahoja ynnä muita mahdollisia kertasuoritteisia korvauksia. Itse kiinnittäisin enemmänkin huomiota eri ammattialojen peruspalkkaan kuin kokonaisansiotasoon, koska ns. haittalisät muodostavat joillakin aloilla huomattavan osan palkasta. Pelkkien verotettavien vuosiansioidenkin perusteella voi myös ansiotasoa vertailla, mutta silloin pitää ottaa huomioon palkkaa mahdollisesti kasvattavat kertaluontoiset ansiolisät.

Tarkastelin tosiaan vanhaa Tilastokeskuksen taskutilastoa ja täytyy olla kyllä omalle vanhalle työnantajalleni edelleen kiitollinen hyvistä markka-ajan tileistä. Olen lukenut ennen nimittäin tuntiansiovertailut väärin, koska en ole tiennyt, että kyse oli kokonaistuntiansioista eikä peruspalkoista. 🙂

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu