Mitä jää jäljelle työkavereiden jälkeen?

Mietin, että työkaverit saattavat tulla elämässä tavallaan paljon läheisimmiksi kuin omat sisarukset. Tämä osittain paradoksinen ajatus selittynee yhteisellä ajankäytöllä, koska monesti työpaikalla vietetään työkavereiden kanssa keskenään paljon enemmän aikaa kuin etäisemmissä sisarsuhteissa. Kuitenkin etenkin vanhemmilla sisaruksillamme on paljon parempi näkemys elämäämme kohtaan kuin usein sosiaalisesti hieman pinnalliseksi jäävillä työkaverisuhteilla, vaikka vietämme työpaikalla ajallisesti todella paljon aikaa työkavereidemme kanssa suhteessa lähisukuumme.

Työkavereiden kanssa harvemmin käsitykseni mukaan puhutaan omia sukujuttuja, mutta etenkin veljesten kanssa voimme puhua välillä jotain juttuja myös työkavereistamme. Sitten on vielä kolmas osajoukko läheissuhteita työkavereiden ja sen tapaisten sekä lähisuvun lisäksi. Kolmas osajoukko läheissuhteitamme on tietenkin lähiystävämme, jotka voivat tulla elinpiirimme mitä erilaisimmista yhteisistä kokemuksista jne. Joillakin työntekijöillä joissakin työpaikoissa voi olla jopa niin tiiviitä sosiaalisia suhteita, että työkaverit tulevat ystäväksi ja mikäs siinä, mutta se usein edellyttää aitona ystävyyssuhteena sitä, että molemmat osapuolet jakavat kohtaamisissa myös muita asioita kuin työjuttuja.

Haluan lähettää julkisesti vielä terveisiä vielä kaikille elossa oleville teollisuuden työkavereille Tampereen seudulle ja myös lehdenjakajan hommiin itseni perehdyttäneille jakajille 1990-luvun lopulla Pirkkalaan! Kiitollisin mielin muistelen näitä hetkiä työelämässä, vaikka se jäikin lyhyeksi, mutta mitään pahoja erimielisyyksiä ei nähdäkseni koskaan ollut ja jos oli, niin niistä päästiin 2000-luvun vaihteessa aina sopuun. Työpaikallani etenkin kuumasinkityslaitoksella oli itselleni hyvin esimerkillisiä vanhempia työkavereita lähinnä silloisia nokkamiehiä, joita saatoin pitää jopa isänkorvikkeena ja halusin kaikin tavoin osoittaa heille pärjääväni tuotantolinjalla.

Toki äitini luona asuessani naapurissamme asunut tehtaan huoltomies tuli hyvin tutuksi ja edesmennyt Reijo ansaitsee kyllä ehdottomasti julkisen maininnan poikkeuksellisen ahkerana, sitkeänä, osaavana ja ystävällisenä työkaverina. Ystävällisyys ei ollut nimittäin 2000-luvun vaihteen teollisuuden töissä työkavereiden taholta itsestään selvä asia, vaikka joitakin herrasmiehiä duunikavereinani omasta mielestäni olikin kuten naapurin Reijo!

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu