Miten demokratiamme kunnioitus lisääntyisi kansalaisten piirissä?

Demokraattinen päätöksenteko voi olla hyvinkin onnistunutta, jos poliittisen päätöksenteon kohteena olevia kansalaisia on myös kuultu riittävästi. Poliitikot esiintyvät mielellään jonkinlaisina asiantuntijoina tai sitten he ainakin perustelevat päätöksiään virkamieskunnan ja muiden asiantuntijoiden kannoilla.

Kuuleeko meidän poliittinen järjestelmä oikeasti sellaisten kansalaisten asiaa, jotka eivät käy edes äänestämässä? Toisaalta nukkuvien puolueeseen kuuluminen voidaan tulkita myös tyhjänä äänenä vaaleissa, jolloin äänestäjä antaa hiljaisen hyväksynnän poliittiselle päätöksenteolle.

Entä sitten lapset, vammaiset ja muut vajaavaltaiset, kuullaanko politiikassa riittävästi vajaavaltaisten omaa mielipidettä? Itse näkisin poliittisen järjestelmän kehittymisen olevan mahdollista juuri sote-palveluita koskevan päätöksenteon suhteen, kun käsillähän on nyt tammikuussa maakuntavaalit.

Esimerkiksi peruskouluissa pitäisi olla jokaisella oppilaalla mahdollisuus kertoa yhteiskunnallisia mietteitänsä avoimesti ja siihen pitäisi kannustaa peruskoululaisia muutenkin kuin osallistua pakollisiin nuorisotutkimuksiin ja valtakunnallisiin liikuntatesteihin. Kansaa aidosti kuulevia poliitikkoja ei ole mielestäni Suomessa riittävästi, koska monet poliitikot ovat sokaistuneet omassa erinomaisuudessaan toisten kansalaisten joukossa.

Poliitikot eivät voi olla perillä kaikenlaisten kansalaisten asioista, ellei heidän lähipiiriin kuulu monenlaisia kansalaisia ja muutenkin yleinen yhteiskunnallinen kiinnostus ole hyvin laaja-alaista. Moni poliittinen päättäjä saattaa väittää tietävänsä miten esimerkiksi nuorten asiat ovat omassa kunnassa, vaikka kyseisellä päättäjällä ei ole minkäänlaista omakohtaista kosketuspintaa nuorisoon.

Olisi yhteiskunnallisesti hyvä asia, jos poliitikkojen kunnioitus kaikenlaisten kansalaisten perusoikeuksia kohtaan lisääntyisi edelleen, jolloin me suomalaiset rivikansalaiset voisimme myös vastavuoroisesti kunnioittaa poliitikkoja ja demokratiaamme enemmän. Vähemmän poliitikoihin asiantuntijoita ja enemmän aitoja suht tavanomaisia kansalaisia hyvin erilaisilta elämän osa-alueilta – kiitos!

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu