Miten kiväärin ammusten kävisi avaruudessa ammuttuna?

Pohdin itsekseni, että mitä tapahtuisi rynkyn ammukselle, jos ampuisi sarjan maapallon kiertoradalta. Jäisikö luoti kiertämään maapalloa ja putoaisi lopulta maahan vai jatkaisiko luoti etäämmällä maapallosta matkaa aina asteroidivyöhykkeelle saakka? Ehkä hieman lapsekas kysymys, mutta ihan mielenkiintoinen minun mielestä vaikka kyseessä on pelkkä laskutoimitus.

Kysymykseni tuli mieleeni, kun mietin presidentti Ronald Reaganin tähtien sota hanketta, jossa ilmeisesti oltaisiin suunniteltu lasertykit ampumaan Neuvostoliiton ydinohjukset paloiksi. Ilmeisesti painottomuudessa ei ole kokeiltu kiväärillä laukaisua, mutta kuten sanoin, niin laskentaohjelma antaisi heti suoran tuloksen miten maapallon kiertoradalla ammuttu ammus käyttäytyisi. Hieman asioita pohtineena kansalaisena luulisin, että kiväärikaliiperin (7,62) ase on parempi tappoase pitemmän kantaman takia avaruudessa kuin maapallolla!

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu