Miten työkyvyttömänä nuorena voi saada hyvän työkyvyttömyyseläkkeen?

Moni voi ajatella, että nuorena alta 30-vuotiaana työkyvyttömänä ei voi mitenkään saada hyvää yli 2000 euron bruttoeläkettä ja tavallaan asia onkin juuri näin, koska myös työkyvyttömyyseläke kuten vanhuseläke on suuresti riippuvainen työtulojen tasosta.

Ennen vuoden 2005 eläkeuudistusta työeläke laskettiin eri tavalla kuin nykyisillä nuoremmilla työntekijöillä, joilla eläke on alkanut karttua jo 17 vuoden iästä alkaen. Edelleen vanhemmilla työntekijöillä eläkettä kertyy vasta 23-vuotiaana ja sen jälkeen tehdyistä töistä, koska siirtymäaika on pitkä vanhoilla työntekijöillä, joiden työura on alkanut jo 1970-luvun lopulla tai sen jälkeen.

Nyrkkisääntönä puolestaan nuorena työkyvyttömänä hyvään eläkkeeseen on korkea vuosiansiotaso heti työuran alusta alkaen, jolloin saa myös hyvän työkyvyttömyyseläkkeen tason tulevien vuosien ajalta tai paremminkin menetettyjen työvuosien ajalta.

Esimerkiksi joku vuonna 1994 syntynyt nuori on voinut saada ensimmäisen työsuhteen vasta vuonna 2017, josta hän on tienannut keskimäärin 3000 euroa kuukaudessa seuraavan kolmen vuoden aikana ennen vaikeaa kroonista sairastumistaan. Esimerkkitapauksen nuoren vuosiansio olisi vuosilta 2017-2019 keskimäärin 36000 euroa ja hän on vuoden 2020 alusta saakka ollut 300 päivää sairauslomalla, jonka jälkeen hänelle on päätetty hakea määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä eli kuntoutustukea. Eläkettä on kertynyt kolmen vuoden työuralta vain 135 euroa kuukautta kohti, mutta työeläkettä nostaa merkittävästi tulevan ajan eläke esimerkkitapauksen alimpaan vanhuuseläkeikään saakka eli 68-vuotiaaksi. Työkyvyttömyyseläke alkaa vuoden 2021 alusta, jolloin henkilö täyttää 27 vuotta, joten työuraa olisi jäljellä silloin vielä 41 vuotta laskennalliseen vanhuuseläkkeeseen. Toisin sanoen tulevan ajan eläkkeen määrä olisi laskettavissa vakiintuneiden työansioiden ja eläkekarttuman ollessa 1,5 % seuraavasti: 3000 x 0,015 x 41 = 1845 euroa, johon lisätään karttunut eläke ja saadaan kuntoutustuen suuruudeksi noin 2000 euroa kuukaudessa.

Lisäksi viiden vuoden työkyvyttömyyseläkkeen jälkeen eläkeläisellä on oikeus nuoren työkyvyttömyyseläkeläisen tasokorotukseen, joka riippuu eläköitymisiästä ollen 1-25 % maksettavasta eläkkeestä ja tämä kertakorotus maksetaan kuten indeksikorotus työeläkkeensaajille. Nuorten työkyvyttömien tasokorotus olisi tietenkin yllä olevassa esimerkkieläkeläislaskelmassani melkoinen, mutta harvoilla nuorilla työkyvyttömyyseläköityneillä on ollut niin korkea keskiansiotaso työelämässä. Halusin vain osoittaa kaikille uteliaille, että nuorella eläkkeensaajalla voi olla yli 2000 euron eläke tietynlaisella työhistorialla, vaikka harvoilla nuorena eläköityneillä on likikään 3000 euron keskiansiotasoa kuukaudessa. Pitää muistaa, että valtaosa nuorista työkyvyttömyyseläkeläisistä on pääasiassa Kelan maksamalla eläkkeellä tai takuueläkkeellä, jonka suuruus on ensi vuoden alusta alkaen 922 euroa kuukaudessa.

Lähteitä:

https://www.tyoelake.fi/elakkeet-eri-elamantilanteissa/tyokyvyttomyyselake-tyokyvyn-heiketessa/

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu