Miten voi päästä työkyvyttömyyseläkkeelle?
YouTubessa eräs harvoista kommentaattoreistani kysyi juuri jokin aikaa sitten, että miten voi päästä työkyvyttömyyseläkkeelle. Ajattelin, että aihe sopii hyvin myös tänne Puheenvuoron blogipalstalle. Tässä alla vastaukseni kirjallisena:
Täysin yksilöllistä miten työkyvyttömyyseläkkeelle pääsee tai joutuu. Oma psykiatrini kirjoitti vuonna 2008 vuoden lisää kuntoutustukea eli määräaikaista eläkettä, mutta työeläkeyhtiö laittoi minut toistaiseksi voimassa olevalle eläkkeelle. Mielenterveyssyistä on käsittääkseni nykyään entistä vaikeampi päästä halutessaan työkyvyttömyyseläkkeelle. Oma diagnoosini on skitsofrenia ja sekin on saattanut auttaa eläköitymisessäni.
Ensiksi pitää olla käsittääkseni 300 päivää sairauslomalla ja sitten jos kuntoutumisessa nähdään mahdollisuutta siirtyy kuntoutuja kuntoutustuelle ja jos viiden-seitsemän vuoden määräaikaisen eläkkeen aikana kuntoutumista ei tapahdu, voitaneen useimmiten asettaa toistaiseksi voimassa oleva työkyvyttömyyseläke. Oma sairauslomani alkoi helmikuussa 2004 ja kuntoutustuki 2005 alusta.
Kannattaa selvittää tietysti omista sairauksista riippuen mahdollisuuksia kuntoutumiseen etenkin nuorella ikää, koska työkyvyttömyyseläkkeet ovat usein nuorilla kuntoutujilla harvan työhistorian takia melko pieniä ja lisäksi olen sitä mieltä, että eläkkeellä on puolensa mutta kyllä sitä itsekin kaiketi mieluimmin työelämässä työskentelisin jos saisin esimerkiksi kaksinkertaisen ansiotason eläkkeeseen verrattuna. Jos sinulle on karttunut työeläkettä, kannattaa kysyä omasta työeläkeyhtiöstä oman työkyvyttömyyseläkkeen suuruus jne.
Mitään vinkkejä ei varmaan kukaan voi antaa eläkkeelle hakeutumiseen, mutta vakuutuslääkärien mukaan työkyvyn alenema pitää olla noin 50 prosenttia, että voidaan asettaa työkyvyttömyyseläke. Myös työkyvyttömyyseläkkeellä voi tienata työtuloja, mutta työnantajien nuiva suhtautuminen haittaa kaltaisteni kansalaisten työskentelyä osa-aikatöissä.
Laita vain lisää kysymyksiä, jos osaan niihin vastata. Kaiketi oma lääkäri on se taho, jolle ensiksi kannattaa eläketoiveista tai mahdollisuuksista kysyä. Eläkehakemuksista hylätään käsittääkseni noin kolmannes. Ilman työeläkettä on oikeutettu noin 900 euron suuruiseen takuueläkkeeseen ja mahdollisesti eläkkeensaajan asumistukeen.
Ja tässä vastaus kysymykseen videopuheen muodossa:
Tutulla VR:n ratamiehellä oli selkä sökönä.
Roikuttivat niin monta vuotta seurannassa sairaslomalla, että henki pakeni.
Ei tarvittu työkyvyttömyyseläkettä ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuluttavissa töissä jää myös vanhuuseläkeajat lyhyiksi. Toista se on meno virkamiehillä jne.
Ilmoita asiaton viesti
Työkyvyttömyyseläkkeelle ei päästä.
Työlkyvyttömyyseläkkeelle joudutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä ole tuosta aivan satavarma. Joillakin harvoilla voi olla ihan hyvä työkyvyttömyyseläke, vaikka ne ovatkin pääasiassa pieniä. Lisäksi työelämän vaatimukset ovat kuulemma monille liian kovia vaikka olisi täysin työkykyinenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Itselleni on aina ollut tärkeää että pystyn tekemän töitä ja elättämään itseni.
Tuo on tietenkin totta että ”työelämän vaatimukset ovat kuulemma monille liian kovia vaikka olisi täysin työkykyinenkin.”
Kansakoulupohjalta ei ole mahdollista päästä tai pärjätä vaikkapa Stora-Enson johtajana. Siihen pestiin tarvitaan pitkä työura joka alkaa lähettipojasta ja koulunkäynnin kautta ….
Täytyy tyytyä siihen työhön mistä selviää.
Nykyään kun on vaatimus että puuhunkin kiivetään latvasta alkaen.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi moni sitten haluaa työkyvyttömyyseläkkeelle, jos se olisi tuomio? Kuitenkin kolmasosa eläkehakemuksista hylätään, eikä hakemuskriteereitäkään ole helppo täyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen vanhaan kun eläke määräytyi hyvistä ja huonoista vuosiansioista, niin esim. kirvesmiehet yleensä kävivät tekemässä 2 vuotta töitä ulkomailla ja maksoivat vielä vapaaehtoisesti päivärahoistaan veroa. Noin saivat kovat tulot viimeisille vuosille ja sitten liiton lakimiehet hoitivat eläkehakemukset. Toki piti vähän kremppaa olla selässä että pääsi 55 vuotiaana sairauseläkkeelle.
Ilmoita asiaton viesti
Juu viisi viimeistä vuotta ratkaisi työeläkkeen suuruuden. Paras ja heikoin tippuivat käsittääkseni pois, mutta eläkeuudistuksen jälkeen vuonna 2005 koko työura on alkanut merkitä koko ajan enemmän eläkkeen kertymisessä.
Ilmoita asiaton viesti