Miten voi päästä työkyvyttömyyseläkkeelle?

YouTubessa eräs harvoista kommentaattoreistani kysyi juuri jokin aikaa sitten, että miten voi päästä työkyvyttömyyseläkkeelle. Ajattelin, että aihe sopii hyvin myös tänne Puheenvuoron blogipalstalle. Tässä alla vastaukseni kirjallisena:

Täysin yksilöllistä miten työkyvyttömyyseläkkeelle pääsee tai joutuu. Oma psykiatrini kirjoitti vuonna 2008 vuoden lisää kuntoutustukea eli määräaikaista eläkettä, mutta työeläkeyhtiö laittoi minut toistaiseksi voimassa olevalle eläkkeelle. Mielenterveyssyistä on käsittääkseni nykyään entistä vaikeampi päästä halutessaan työkyvyttömyyseläkkeelle. Oma diagnoosini on skitsofrenia ja sekin on saattanut auttaa eläköitymisessäni.

Ensiksi pitää olla käsittääkseni 300 päivää sairauslomalla ja sitten jos kuntoutumisessa nähdään mahdollisuutta siirtyy kuntoutuja kuntoutustuelle ja jos viiden-seitsemän vuoden määräaikaisen eläkkeen aikana kuntoutumista ei tapahdu, voitaneen useimmiten asettaa toistaiseksi voimassa oleva työkyvyttömyyseläke. Oma sairauslomani alkoi helmikuussa 2004 ja kuntoutustuki 2005 alusta.

Kannattaa selvittää tietysti omista sairauksista riippuen mahdollisuuksia kuntoutumiseen etenkin nuorella ikää, koska työkyvyttömyyseläkkeet ovat usein nuorilla kuntoutujilla harvan työhistorian takia melko pieniä ja lisäksi olen sitä mieltä, että eläkkeellä on puolensa mutta kyllä sitä itsekin kaiketi mieluimmin työelämässä työskentelisin jos saisin esimerkiksi kaksinkertaisen ansiotason eläkkeeseen verrattuna. Jos sinulle on karttunut työeläkettä, kannattaa kysyä omasta työeläkeyhtiöstä oman työkyvyttömyyseläkkeen suuruus jne.

Mitään vinkkejä ei varmaan kukaan voi antaa eläkkeelle hakeutumiseen, mutta vakuutuslääkärien mukaan työkyvyn alenema pitää olla noin 50 prosenttia, että voidaan asettaa työkyvyttömyyseläke. Myös työkyvyttömyyseläkkeellä voi tienata työtuloja, mutta työnantajien nuiva suhtautuminen haittaa kaltaisteni kansalaisten työskentelyä osa-aikatöissä.

Laita vain lisää kysymyksiä, jos osaan niihin vastata. Kaiketi oma lääkäri on se taho, jolle ensiksi kannattaa eläketoiveista tai mahdollisuuksista kysyä. Eläkehakemuksista hylätään käsittääkseni noin kolmannes. Ilman työeläkettä on oikeutettu noin 900 euron suuruiseen takuueläkkeeseen ja mahdollisesti eläkkeensaajan asumistukeen.

Ja tässä vastaus kysymykseen videopuheen muodossa:

+1
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu