Myös omistusasumisessa on oma kulurakenteensa

Inspiroidun Ylex radiokanavan päivälähetyksen juttujen perusteella pohtimaan omistusmuotoisen asumisen ja vuokra-asumisen kustannusrakenteen eroavaisuutta. Lähteenä käyttämäni Sijoitusovi.com sivuston mukaan keskimääräinen yhtiövastike oli osakeasunnoissa 4,32 euroa per neliömetri vuonna 2018 eli nykyään hoitovastikkeet voivat olla jo keskimäärin 4,5 euroa neliömetriä kohden.

Omakohtainen esimerkkini

Itse asun 62 neliömetrin vuokra-asunnossa Oulussa ja maksan vuokraa 514 euroa kuukaudessa. Saan vuokraa varten KELA eläkkeensaajan asumistukea noin 170 euroa kuukaudessa eli joudun maksamaan omista tuloistani vuokraa 344 euroa kuukaudessa. Oletetaan sitten, että omistaisin 62 neliömetrin huoneiston omistamiseen oikeuttavan osuuden jostain asunto-osakeyhtiöstä. Silloin maksaisin yhtiövastiketta ehkä jopa 267,84 euroa kuukaudessa keskimääräisen yhtiövastikkeen perusteella. Toisin sanoen omalla kohdallani en hyötyisi kiinteissä kuluissa paljonkaan omistusasunnon omistamisesta, koska vuokrani on niin edullinen tällä hetkellä.

Vuokra-asumisesta varteenotettava vaihtoehto suomalaisten asumisihanteelle?

Voisiko vuokra-asumisen arvostus oikeasti nousta Suomessa, eikä ainoastaan ajateltaisi oman huoneiston tai mökin omistamista kunniallisen kansalaisen tunnusmerkistöön kuuluvana elementtinä? Ehkä tällainen rehellinen puhe asumisen kuluista tasa-arvoistaa eri asumismuotojen välistä suhdetta. Itselläni ainakin kateus omistusasujia kohtaan helpottaa, kun tiedän, että kaikissa mökeissäkin on oma kulurakenteensa, eikä minun tuloluokassani voisi omistaa mitään suuria asuntoja, koska kuukausituloni eivät peittoisi ison mökin kulurakennetta. Varsinkin jos on sinkku eikä ole omia lapsia, en näe juurikaan järkeä maksaa asuntolainaa, jos on mahdollisuus elää halvassa vuokra-asunnossa. Raha kiertoon ja oman elämänlaadun kohentamiseen ennemmin kuin kituuttamista asuntolainalyhennysten loputtomalta tuntuvassa elämänjaksossa.

Kiitos vielä YLEX päivälähetyksen Jennille ja hänen juontoparille hyvästä keskustelunavauksesta!

Lähdesivusto:

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna -78 ja ollut toistaiseksi voimassa olevalla työkyvyttömyyseläkkeellä vaikean mielenterveydellisen häiriön takia vuodesta 2008 saakka. Saan psykoosialttiuteeni lääkinnällistä hoitoa. Elämäni on silti edelleen ajoittain tuskallista, mutta iloa elämääni tuo lähinnä kaksi koululaisikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä asti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu