Nationalistinen vire maailmassa on pysynyt kurissa koronapandemian ansiosta?

Mitä olisi tapahtunut, jos koronapandemiaa ei olisi koskaan ilmaantunut maailmaan? Olisiko Donald Trump saanut mahdollisesti jopa jatkokauden ilman koronaefektiä. Miten puolestaan Venäjän tilanne kehittyisi ilman koronan vaikutusta. Presidentti Vladimir Putinin on pakko ottaa huomioon koronapandemian aiheuttama vaikutus omassa päätöksenteossaan, koska monet venäläiset ovat takuulla jo kyllästyneet sosiaalisen elämän rajoitustoimenpiteisiin.

Suurvaltapoliittisesti monet vallassa olevat tahot yrittävät saada koronapandemian käännettyä omaksi edukseen kuten esimerkiksi Kiinan diktatuuri, vaikka koko pandemia on lähtöisin ilmeisesti juuri Kiinasta. Kiina on silti onnistunut mediatietojen valossa jopa ihmeellisen hyvin taistelussa koronaa vastaan eli kiinalainen diktatuuri on totisesti osoittanut voimansa taistelussa mikrobiologista uhkaa vastaan. Toisin kuin Kiinassa on tilanne ollut esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Itse haluan ajatella koronapandemian suotuisia vaikutuksia maailmanpolitiikkaan, koska onhan nyt jopa äärinationalistien tunnustettava tosiasiat, että koko maailma menee polvilleen sopivan ihmisestä riippumattoman uhkakuvan ilmaantuessa. Edellisestä johtuen koko maailmanlaajuinen uhkakuva voi jopa leikata nationalistista virettä maailmanpolitiikassa. Myös Suomessa on vallinnut suhteellisen vahva konsensus poliittisessa päätöksenteossa koronaepidemian johdosta. Onhan meillä Suomessa vaatineet jopa tiukempia rajoitustoimenpiteitä nationalistisesti profiloituneet poliitikot.

Tärkeää olisi koronapandemian osalta huomata, että koko maailma on mennyt sekaisin koronaviruksen takia, eikä nationalistinen ainoastaan oman edun mukainen ajattelu johda koronapandemiatilan taittumiseen maailmassa. Siksi maailmassa tarvitaan nyt entistä enemmän solidaarisuutta ja yhdistymistä yhteistä uhkakuvaa vastaan. Koronapandemia on hyvä harjoitus tulevaisuuden globaaleita uhkakuvia ajatellen, vaikka omasta mielestä ihmiskunnan pitää oppia ja toimia ripeämmin mahdollisten tulevien mikrobiologisten uhkien ilmaantuessa. Nopeasti etenevät globaalit uhkaskenaariot vaativat nopeita välittömiä toimia ja se on ehkä suurin oppi, joka voidaan koronapandemiasta tulevaisuuteen ottaa.

Kokonaan eri tyyppinen uhkakuva on esimerkiksi hitaasti etenevä globaali ilmastonmuutos ja sen seuraukset, mutta emme silti saisi vähätellä ilmastonmuutosskenaarioita eli korjaustoimenpiteitä voidaan alkaa tehdä ihan tosissaan. Toisaalta ostovoimaohjautuville ihmisille ilmastomuutoskriisi tuskin poistuu näköpiiristä, vaan se tulee toteutumaan tietyllä aikavälillä melko vaikeana kuitenkin.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna -78 ja ollut toistaiseksi voimassa olevalla työkyvyttömyyseläkkeellä vaikean mielenterveydellisen häiriön takia vuodesta 2008 saakka. Saan psykoosialttiuteeni lääkinnällistä hoitoa. Elämäni on silti edelleen ajoittain tuskallista, mutta iloa elämääni tuo lähinnä kaksi koululaisikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä asti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu