Norjaan töihin lähtevät suomalaiset

Olen kuullut viime päivinä, että pari kaveriani Oulun seudulta olisivat lähdössä töihin Norjaan. Toinen heistä menee varmasti asennushommiin tehdasta rakentamaan ja toinen on ilmeisesti menossa öljynporauslautalle töihin. Ihmettelen ja samalla kunnioitan näitä Norjaan töihin lähteviä kavereitani.

Esitin toiselle kaverilleni olettamani, että Norjaan houkutellaan suomalaista halpatyövoimaa ja Suomeen houkutellaan entisen itäblokin alueelta maahanmuuttajatyövoimaa myös matalapalkkatöihin. Norjassa ei kuitenkaan ole kyse aivan matalapalkkahommista, kun kaveri väitti, että siellä tienaa asennushommissa 25 euroa tunnissa ja sitten saa vielä työnantajan kustantaman ylläpidon.

Öljynporauslautoilla palkat ovat vielä paljon suurempia ja niissä hommissa voi tienata saman kuin suomalainen lääkäri Suomessa eli jopa yli 8000-10000 euroa kuukaudessa. Myös norjalainen verotus on alhaisempaa kuin Suomessa, vaikka elinkustannukset tietysti ovat Norjassa korkeat, jos Norjasta joutuu hommaan asunnon. En löytänyt netistä tilastotietoa, että moniko suomalainen maksaa veroja Norjaan työskennellessään siellä, mutta epäilen että kyse on kuitenkin tuhansista suomalaisista.

Jo muinoin vuonna 2006 tapasin Tampereella olutkuppilassa Norjassa maakaasukenttiä rakentaneen hitsarin ja hän toppuutteli Norja innostustani sillä, että jo silloin liki 20 vuotta sitten oluttuoppi maksoin norjalaisessa pubissa liki 10 euroa, kun Suomessa hinta oli ehkä 4 euroa!

Muualla netissä:

Työskentely Norjassa:

https://www.norden.org/fi/info-norden/opas-tyoskentely-norjassa

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt kahden koulupojan isä Oulusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu