Olemme liki kaikki suomalaisessa yhteiskunnassa saamapuolella
Etenkin silloin olemme kaikki suomalaisessa yhteiskunnassa saamapuolella, jos ajatellaan vakaata yhteiskunnallista rakennetta ja pyrkimystä auttaa yhteiskunnallisesti avuntarvitsijoita, jotka eivät sen takia ala kapinaan ja se on ikään kuin tae yhteiskuntarauhasta.
Eläkeläiset ovat hyvä esimerkki nettosaajista myös omien tienestien suhteen!
Konkreettisesti saamapuolella on niin ikään valtaosa vanhaksi elävistä eläkeläisistä, koska vain harva eläkeläinen on maksanut yhtä paljon tel-maksuja kuin saa vanhuudenturvana eläkettä. Tosin tämä tilanne on vähitellen muuttumassa, koska nuorien ikäluokkien eläkekertymää jää pienemmäksi kuin vanhempien. Toisin sanoen tulevaisuudessa eläke voi olla reilusti alle 50 prosenttia viimeisten aikojen bruttotuloista.
Vakaa ja turvallinen yhteiskunta on riippuvainen sosiaalisista tulonsiirroista!
Yhteiskunta elättää meidät kaikki, eikä yhteiskunnan sisäisiä riippuvuussuhteita voi kukaan järki-suomalainen kiistää. Esimerkiksi taloudellisesti ostettu yhteiskunnallinen vakaus suosii liiketoimintaa ja muuta yrittäjyyttä sekä kiinteistöomaisuuden säilymistä suht ennallaan, jos ei jopa joillakin alueilla jopa kasvavana omaisuuslajina Suomessa.
Lopuksi, vielä kritiikkiä yllä esittämääni ajattelua kohtaan!
Toki kultalusikka suussa syntyneet suomalaiset usein näkevät asian niin, että he ovat nettomaksajia, mutta olisivatko todellakin ilman perittyjä miljoonia minkään tason nettomaksajia? Sitten vielä julkisesti rahoitetut virkamiehet ja sen alan alihankintaa tekevät kansalaiset ylpeilevät veroprosenteillaan!
Kuten taulukosta näkyy, työeläkemaksut olivat varsin maltillisia viime vuosiin saakka. Henkilöt, joiden työurat ovat olleet pääosin viime vuosituhannen puolella ovat ainakin nettosaajia. Mutta mitäpä siitä, tällainen järjestelmä meillä on.
Ennen vuotta 1977 5-10%
1977 – 1990 10 – 15%
1990 – 1995 15 – 20 %
Vuodesta 1995 20 – 21,6%
https://www.tyoelakelakipalvelu.fi/telp-publishing/vepa/document.faces?document_id=304022
Ilmoita asiaton viesti
Tuokin on hiukan tulkittavissa, koska alussa työnantajat maksoivat työeläkevakuutusmaksut yksin. He maksoivat ”myöhennettyä palkkaa”. Tosin työntekijäthän mahdollistivat tuon maksamisen omalla työllään. Nyt työeläkevakuutusmaksusta osan maksaa työntekijä suoraan (alennettu palkka) ja työnantaja osan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Tommi prosenteista ja tel-maksuissa on myös työntekijän osuus joku seitsemän prosenttia nykyään.
Toisin sanoen ollessa 30 vuotta tel-maksaja työelämässä syö ”omat” eläkesäästönsä jo noin parissa kymmenessä vuodessa, jos olettaa eläkkeen olevan noin 50 prosenttia työansiosta.
Ilmoita asiaton viesti
”Tosin tämä tilanne on vähitellen muuttumassa, koska nuorien ikäluokkien eläkekertymää jää pienemmäksi kuin vanhempien. Toisin sanoen tulevaisuudessa eläke voi olla reilusti alle 50 prosenttia viimeisten aikojen bruttotuloista.”
Eläkekertymä ei jää pienemmäksi, koska palkat nousevat koko ajan ja työssäoloaika pitenee. Elinaikakerroin kyllä leikkaa jatkossa suuremman osan kertyneistä työeläkkeistä.
Tuo ”liki” on tärkeä sana, koska kyllä maksajiakin on oltava.
Ilmoita asiaton viesti
Jotkut kuten mun eräät vanhat duunarikaverini kuolivat melko pian pois, kun he jäivät 2000-luvun alkupuolella eläkkeelle.
Ilmoita asiaton viesti
On tainnu Kimmo keksiä ikiliikkujan.
Joku ne rahat sinne julkisenpuolen kassaan maksaa jotta ne riittäisi virkakunnan palkkoihin, tulonsiirtoihin ja julkisiin investointeihin.
Kyllä niitä maksumiehiä on paljon. Julkisessa keskustelussa heitä tosin moititaan ja arvostellaan voimakkaasti, varsinkin vasemmisto.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi elää lähinnä viennistä ja jossain määrin turismista, mutta korona-aikaan turistien tuoma valuutta on ollut vähäistä.
Ilmoita asiaton viesti