Olenko agnostikko vai uskovainen?

Facebookin uutiskeskusteluissa eräs tyyppi väitti, että en ole aito agnostikko vaan minulla on mukamas oma jumalkäsitys, joka nojaa paljolti Spinozan luonnonjumaluuskäsitykseen.

Tuskin olen ainakaan ateisti, joka kieltää ehdottomasti kaiken jumaluuden läsnäolon. Totesin Facebookissa tälle tyypille, että jumaluus voidaan määritellä hyvin moni eri tavoin, enkä ole varma siitä, että onko kaiken elämän alulla ollut joku jumalallinen prosessi, jota toisaalta tietyllä tapaa rationaalisesti ajatteleva ei varmaan pitäisi edes jumalallisena.

Itse en kuitenkaan usko Raamatun luomiskertomukseen saati ihmisen näköiseen Jumala-ukkoon, koska kyseessä on pitkälti ihmisen mielikuvituksen tuote. Itse en silti voi kiistää, etteikö kaiken elämän alku ja juuri voisi olla jumalallista alkuperää riippuen miten tämä elämän syntyprosessi määritellään.

Toisaalta tiedemies voisi ajatella, että elämä on syntynyt otollisissa olosuhteissa maapallolle erilaisten tekijöiden seurauksena. Evoluutiosta olen tiedemiesten kanssa samaa mieltä, että älyllinen elämä ihmiskunnan muodossa on samalla kehityspolulla maapallon alkeiselämän kanssa miljardien vuosien takaa.

Kokonaan toinen asia on kaiken elämän alkupiste ja sekin, voiko universumissa olla muuallakin elämää. Nähdäkseni omaan epäilyni jumaluuden olemassaolosta ei ole ristiriidassa sen todellisuuden kanssa, vaikka muualta maailmankaikkeudesta löytyy elämää.

Facebookin keskusteluissa ehkä kirjoitin hieman epäselvästi ja siitä syntyi eräälle tyypille käsitys, että olen jumaluskovainen. Olen aiemmin huomannut, että agnostikkoja on lähinnä kahdenlaisia eli toiset ovat enemmän ateisteja ja toiset enemmän epäilijöitä. Itse en halua olla ateisti ja koen agnostikkoajattelun olevan lähellä minuuttani.

Onko jumaluus kaiken elämän takana vai ei? Itse en voi tätä varmasti tietää ja siksi olen agnostikko.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu