Oman egon pönkkäystä suomettumishistorialla?
On se hyvä, että meillä on kirjailija Jari Tervon kaltaisia kansakuntamme historian paheksujia ja menneiden asioiden kaivelijoita.
Itse annan puolestaan täyden luottamuksen Suomen ulkopolitiikalle presidentti Urho Kaleva Kekkosen ajalle ja hänen seuraajalleen presidentti Mauno Koivistolle.
Suomi on elänyt paineessa Neuvostoliiton seurauksena, eikä ulkopoliittisen johdon historiallinen arvostelu ole järin tahdikasta touhua.
Täydellisenä miehenä Jari Tervo pitäisi varmaan päästää itse hoitamaan Suomen presidenttiyttä, vaikka itse en häntä tule koskaan äänestämään, sillä niin törkeä mies Tervo on arvostellessaan meidän koko kansan Urkkia!
Tervo on sarjan juontaja, käsikirjoittajana oli Marjo Vilkko.
Aikamoiseksi on mennyt jos juontaja (tai käsikirjoittaja, saati haastateltavat) saa kansan vihat päälleen.
”Itse annan puolestaan täyden luottamuksen Suomen ulkopolitiikalle presidentti Urho Kaleva Kekkosen ajalle ja hänen seuraajalleen presidentti Mauno Koivistolle.”
Käsittämätöntä.
Ilmoita asiaton viesti
Spekulatiivinen historiankirjoitus joutaisi hornantuuttiin!
Ilmoita asiaton viesti
Spekulatiivinen? Suomettumisen aika mikään spekulatiivinen asia ole, vaan häpeä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kansantalous oli voimissaan Neuvostoliiton kanssa käymän bilateraalisen kaupan ansiosta ja siksi olemme nykyään elintasomaa emmekä kehitysmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkea sontaa sitä saakin täällä lukea.
Ilmoita asiaton viesti
Ota sinäkin öltsi, niin ei tartte mököttää!
Ilmoita asiaton viesti
Kekkosen aikaan Suomesta muutti Ruotsiin 300 000 parhaassa työiässä ollutta ihmistä.
Suomen vähäistä kilpailukykyä ylläpidettettiin jatkuvilla devalvaatioilla.
Ilmoita asiaton viesti
” Marjo Vilkko (s. 1965) on kirjailija ja käsikirjoittaja. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa historiaa, estetiikkaa ja teatteritiedettä ja valmistunut filosofian maisteriksi.”
Estetiikka ja teatteritiede helpottavat ymmärtämään suomettumista, ja onhan
hän on myös opiskellut hieman historiaa, hienoa.
Itse olen vain lukenut historiaa käsitteleviä kirjoja, joten jätän historian arvostelun ammattilaisille, esim
https://timo-vihavainen.blogspot.com/2022/01/snellman-haavikko-ja-palmgren-sanoivat.html
Ilmoita asiaton viesti
Itse kannatan meidän aikaudella elämistä enkä kuolleiden päättäjien arvostelua.
Ilmoita asiaton viesti
Saisikos vielä arvostella elossa olevia suomettumisveteraaneja ja kremlinanuksennuolijoita? Mitäs mieltä olet 2000-luvun suomettuneisuudesta, josta nolo esimerkki vuodelta 2009 tuolla alempana https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kimmohoikkala/oman-egon-ponkkaysta-suomettumishistorialla/#comment-3577440
Ilmoita asiaton viesti
”Itse kannatan meidän aikaudella elämistä enkä kuolleiden päättäjien arvostelua.
”
No meidän aikakaudella elämiseen täytyy kuulua myös mahdollisuus kuolleiden (jopa päättäjien) arvosteluun. Olisi melko outoa, mikäli noin ei olisi. Ei ole pakko arvostella, jos ei halua.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassakin on arvosteltu hyvästä syystä Hitleriä ja jopa Venäjällä yhtä hyvästä syystä Stalinia. Meillä ei ihan tuon tason sotarikollisia ole ollut, ellei OW Kuusista lasketa, joten kai voidaan arvostella asiallisesti ja kohtuudella noloimpia suomettumisrikollisiamme?
Ilmoita asiaton viesti
Urkki ei ollut koko kansan Urkki. Häntä arvosteltiin paljon myös tavallisten kansalaisten taholta. Hänellä oli hetkensä mutta paras käyttöpäivä meni jo kymmenen vuotta ennen pakollista vetäytymistä.
Urkin aikana hän itse ja suurimmat puolueet ja niiden yläpuolella NL pitivät huolen siitä että hänen toimiaan ei saanut kritisoida. Pieni vähemmistö yritti mutta se yritettiin vaientaa valehtelemalla tai muuten dissaamalla vähemmistöä.
Muistan itse lapsena miettineeni että miksi meillä on noin vanha ukko presidenttinä ja miksi se puhuu niin paljon Neuvostoliitosta. Pidin ukkoa myös diktaattorina koska kielsi tai yritti kieltää mitä milloinkin omalla arvovallallaan. Loppuvaiheessa mietin että onpa ihan oikeasti vanha ukko että ymmärtääköhän se enää mitään. Nämä siis lapsen ajatuksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Urkki ei ollut koko kansan Urkki.”
Ei todellakaan ollut.
”Urkin aikana hän itse ja suurimmat puolueet ja niiden yläpuolella NL pitivät huolen siitä että hänen toimiaan ei saanut kritisoida. Pieni vähemmistö yritti mutta se yritettiin vaientaa valehtelemalla tai muuten dissaamalla vähemmistöä.”
Tästä ei kai sitten saa puhua Hoikkalan mielestä…
Neljännesvuosisata lähes diktaattorin asemassa, ainakin epädemokraattinen monesti, pitäisikö tätä sitten lämmöllä muistella..?
Ilmoita asiaton viesti
Hävisimme jatkosodan, eikä tasapainoilu suuren ja mahtavan Neuvostoliiton kainalossa ollut helppoa. Tervolla ja kumppaneilla lienee omat tarkoitusperänsä arvioidessaan yhteiskuntamme historiaa, koska he eivät uskalla arvioida meidän nykyisiä päättäjiä.
Ilmoita asiaton viesti
Suhtautuminen suomettuneisuuteen voidaan muuttaa virheistä jotain oppineina, ettei tarvitsisi jatkaa kylmän sodan suomettumisen jälkeen ihan ajopuuna jatkosuomettuneisuuteen, Se näyttää olevan voimissaan vielä 2000-luvullakin, kuten esimerkillä kommentissa alempana on osoitettukin
Sotien jälkeen vastenmielisenä mutta kaiketi ainoana mahdollisena henkiinjäämisstrategiana valittua suomettumista eli naapurille ja itselle valehtelemista muine matelemisineen kuitenkin jatkettiin ilman pakottavaa syytä vielä vuosikymmeniä ns. normaalioloissa ilman todellista vaaraa venäläismiehityksestä. Itse asiassa suomettuneisuutta jatketaan kuten on nähty vieläkin.
Minkään rauhanolojen elämänalueen edistäminen/vaaliminen ei saa perustua molemmin- tai yksipuoliseenkaan valheessaelämiseen, ei edes idänkaupan.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisiä ja aikaisempia päättäjiä tietenkin pitää uskaltaa arvioida. Ei kai siinä lähtökohtaisesti sen kummempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeaan osunut blogikirjoitus!
Kaikki alkoi sodan jälkeen valvontakomission sanelemana. Ei ollut vara pullistella, vaikka mieli olisi monella tehnyt. Silloin viitoitettiin tie, jolla katsottiin voitavan edetä. Unkarin kansannousun aikaan kenellekään ei tullut mieleenkään pulista yhtään mitään. Sama toistui Tsekkoslovakian kahinan aikoihin. Välilläkin oli kireitä tilanteita, eikä naapurin huolenpito loppunut senkään jälkeen.
Tervon juttu oli kohtu hyvä. Siinä vain on se ikävä maku, että maalla tiedetään, kun merellä vahinko tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Erkki! Minusta tuntuu, että valtakunnan virallisia viisaita ei saisi enää tällä aikakaudella arvostella ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
’Vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa’ ei välttämättä ole kuullutkaan suomettuneisuuden pohjanoteerauksista, kuten Pirkkalan monisteesta, jolla koululaisia totutettiin hänen syntymänsä vuosina äärimmäisen vastenmieliseen valehteluun historian opetuksessa – ks. https://fi.wikipedia.org/wiki/Pirkkalan_moniste
Eikä tuo valheessaelämisen kulttuuri ole vieläkään loppunut. Olisikohan 2000-luvun epävirallinen pohjanoteeraus julkishallinnon sarjassa tämä ehkäpä noloimmin suomettunut virastopäätös vuodelta 2009? https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rescordis/kylman-sodan-suomi-2000-luvulla-osa-1-neuvostovastaisuustuomio-tilastokeskuksessa/
Ilmoita asiaton viesti
On hyvä erottaa toisistaan suomettuminen ja Paasikiven-Kekkosen linja. Suomettumisen tulkitsen tarkoittavan tarpeettoman vahvaa kumartelua ja myötäilyä idän suuntaan, kun taas Paasikiven aloittama ja Kekkosen jatkama ulkopoliittinen linja tarkoitti geopoliittisten tosiasioiden tunnustamista, ja mahdollisimman hyvien suhteiden ylläpitämistä vahvan naapurimme suuntaan.
Julkisessa puheessa suomettumisesta minua häiritsee ehkä useimmiten se, että nykyään suomettumiseen viitataan usein asiana, jota koko Suomi ja kaikki suomalaiset harrastivat. Tuo ei pidä mielestäni alkuunkaan paikkansa. Täältä maalta katsoen suomettuminen näytti olevan lähinnä monien pääkaupungissa viihtyvien poliitikkojen ja toimittajien harrastus. Maaseudulla minua lähellä olevissa piireissä tuo suomettuminen oli lähinnä vitsi ja pilailun aihe.
Jari Tervon juontama ohjelma ei ole ollut mitenkään erityisen huono tässä suhteessa. On hyvä että myös tuota aikakautta tutkitaan ja pohditaan eri tavoin julkisuudessa.
Urho Kekkosen suomettumisen asteesta on vaikea sanoa mitään varmaa. Toisaalta asian voi nähdä niin, että nimenomaan Kekkosen hännystelijäkaarti ylläpiti suomettumista, Kekkosen komennossa. Mutta toisaalta Kekkonen oli sen verran taitava ja ovela poliitikko, että saattoi itse nähdä monia seuraajiaan, politiikan ytimeen ja Neuvostoliiton suosioon pyrkiviä poliitikkoja, ja suomettumiseen mukaan menneitä toimittajia paremmin, missä järkevän ulkopolitiikan ja liiallisen myötäilyn raja kulkee.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se mikään stadi/lande-kisa ollut, niitä YYA-puhdasoppisuudessa kilvoittelijoita oli tosi paljon myös maalaiskepuleissa, joiden mukaan Kekkosta ei saanut arvostella kun se turvasi kaiken kansan tarvitseman myös kainuunkorpiin ym. ryssää nuolemalla mutta kumminkin. Ja länsimaisuus olisi turmellut idänsuhteet ja nuorison muutenkin tutussa suolakurkkujen ja vodkan kulttuurissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jako ei tosiaan mennyt puhtaasti maaseutu vs. kaupunki, mutta yritin korostaa edellä sitä, että suomettuminen valui paljolti valtaa lähellä olevista piireistä (poliitikot, toimittajat, usein henkisesti tai fyysisesti lähellä pääkaupunkia) kansan suuntaan. Kansassakin tietenkin osa meni enemmän innolla mukaan tuohon virtaukseen kuin toiset.
Jos tarkastellaan sitä, missä koko suomettumisen liturgialla ei ollut mitään menestymisen mahdollisuuksia, voi kai sanoa, että mitä kauemmas valtaa pitävistä piireistä mentiin, sitä helpompaa oli pilkata tuota turhalta nöyristelyltä näyttävää kuviota. Esson baarissa ja yksityisissä piireissä pilkka saattoi olla vahvaakin, eikä kukaan siihen voinut puuttua. Ehkä voi ajatella, että nimenomaan jossain maaseudun valistuneissa perusporvarillisissa piireissä (ja kai vähän kaupunkienkin) suomettumisen vastustus oli kaikkein kovimmillaan. Voi ajatella, että maaseudulla nekin jotka tuota suomettumisen liturgiaa halusivat toistaa, ymmärsivät että merkittävä osa porukasta vain pilkkasi koko ajatusta.
Maaseudulla tosiaan puolustettiin Kekkosta jo siksi, että hän oli ”oikean” puolueen mies. Suomettumisen (vähän eri asia kuin Kekkosen tukeminen) näen olleen selvimmillään ja vahvimmillaan jossain Kekkosen poliittisten hännystelijöiden ja muiden valtaa tavoittelevien, johtavan lehdistön, ja ehkä myös aatteellisen lehdistön ja poliitikkojen suunnalla. Kekkonen itse oli vain ”kuningas kekkonen”, jonka ei tarvinnut liturgiaa jatkuvasti toistella. Hän varmasti tiesi, että muut tekivät sitä hänenkin puolestaan. En osaa sanoa, pitikö Kekkonen laajentuvaa suomettumista hyvänä vai haitallisena ilmiönä. Se on selvä, että hän ei halunnut Neuvostoliittoa loukattavan jne., mutta vaikea siis sanoa, millaiseen kohteliaisuuden tai nöyristelyn asteeseen hän tähtäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Historiallisissa tapahtumissa ei pitäisi olla montaa totuutta, mutta suomettumisen ympärillä pyörivän kansalaiskeskustelun perusteella saa helposti vaikutelman, että olisimme voineet elää parempaa elämää Suomessa ilman Kekkosta ja hänen lähipiiriään. Presidentti Kekkosen aika on osa Suomen virallista historiaa, eikä se minunkaan mielestäni ollut kaikilta osin onnistunutta poliittista johtamista. Kuitenkaan emme voi muuttaa kansakuntamme historiaa sitä paheksumalla ja arvostelemalla, vaan meidän pitäisi tunnustaa realiteetit historian suhteen, eikä elää omissa utopistisissa mielikuvissa joiden mukaan olisimme eläneet yhteiskunnallisesti paljon laadukkaampaa elämää ilman Kekkosta.
Ilmoita asiaton viesti