Onko 15 euroa nykyään hyvä tuntipalkka?

Oli se ainakin vielä 20 vuotta sitten. Mikä sitten on hyvä tuntipalkka vuonna 2024?

Itse veikkaan, että useimmat ajattelevat hyvän tuntipalkan olevan lähempänä 20 euroa ennemmin kuin 15 euroa. Kokonaan eri asia on se, että moniko pääsee työtuloilla 20 euron tuntipalkkaan tai toisin sanoen noin 3500 euron kuukausipalkkaan. Se on kuitenkin totta, että matalapalkkaduunarin palkka jää noin 10 euron tuntipalkkaan.

Olisi järkevää yhteiskunnallisen vakauden takia, että vanha kunnon kolmikanta eli maan hallitus, työnantajat ja työntekijäjärjestöt nostaisivat maltilla etenkin alimpia sopimuspalkkoja, josta seuraisi palkkasumman kasvu suhteessa BKT:hen.

Suomessa kaikesta työnteosta pitäisi maksaa kannustava palkka, joka tarkoittaisi noin 2000 euron kuukausipalkkaa. Lisäksi kolmikanta voisi alentaa eläkeläisten tuloveroja ja siirtää verotusta enemmän kulutuspainotteiseksi, vaikka itsekin olen tämänkaltaisen verouudistuksen mielekkyyttä vuosia epäillyt. Järkevintä työvoimapolitiikkaa olisikin nyt oikeasti huolehtia työnteon kannattavuudesta nimenomaan työntekijöiden kannalta.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu