Onko 50 euroa iso raha Suomessa?

Kyllä asia on niin, että 50 euroa on iso raha Suomessa, kun ottaa huomioon keskimääräiset kuukausitulot suomalaisilla. Pienipalkkainen alle 10 euron tuntipalkalla töitä tekevä kansalainen joutuu tekemään kokonaisen työpäivän töitä, että hän kykenee tienaamaan päälle 50 euroa. Toisaalta poikamies elää mukavasti viikon 50 euron rahalla mitä ruokakuluihin tulee.

Voi olla, että suomalaisten keskuudessa ei arvosteta tarpeeksi rahaa. Rahan arvostuspuute voi olla osittain edelleen sidoksissa euroon siirtymisessä ja sehän tapahtui lopullisesti vuoden 2002 alussa. Varsinkin vanhempi ikäpolvi muistanee hyvin eurosiirtymän, kun tuoreiden euroissa kokonaan laskettujen palkkalaskelmien perusteella näytti, ettei tienannut juuri mitään vaikka käteen olisikin tullut yli pari tonnia kuukaudessa. Itsekin muistan, että tienasin kolmessa tilissä vuorotyöntekijänä bruttona noin 5500 euroa lomarahoineen elokuussa 2002, eikä kyseinen summa edes tyydyttänyt minua. Olisihan yli 30000 markkaa ollut paljon komeampi lukema silloin itselleni.

Joulun jälkeen on hyvä muistaa myös lahjojen arvoa miettiessä, että pieneltäkin tuntuva lahja voi olla melko suuri, jos ajattelee että 10 euron lahjan ostamistakin varten tarvitsee tehdä noin tunti töitä! Etenkin lapsille ja nuorille olisi tärkeää opettaa rahanarvostus oikealla tavalla, että raha on oikeasti tiukassa Suomessa eikä muutosta ole tapahtumassa lähitulevaisuudessa. Kyllä 50 euroa on helppo törsätä sekin, mutta 50 euron tienaaminen on jo vaikeampaa. Lahjoissa on syytä muistaa sekin, että pienestä voi antaa paljon ja paljosta vähän.

Pidin aiheesta puheen YouTubessa joulupäivän aamulla:

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu