Onko meidän suomalaisten luottamus toisiamme kohtaan osittain kadonnut kokonaan?
Olisi tärkeää muistaa, että aitoja pahantekijöitä on yhteiskunnassamme pieni vähemmistö, eikä edes vanhat pahantekijät ole useinkaan niin vaarallisia kansalaisia kuin ns. kunnon kansalaisina kuvittelemme.
Voi olla, että aikakautemme mediakulttuuri väkivaltatapausten ja muun rikosuutisoinnin kautta luo yhteiskuntaamme jossain määrin pelon ilmapiiriä. Myös sosiaalisen median luoma mustavalkoinen rajapinta erilaisten suomalaisten välillä lienee haitallinen asia kansalaisten keskinäistä luottamusta kohtaan.
Jaamme mielellämme muita kansalaisia joko kunnon suomalaisiin tai epämääräisiin suomalaisiin usein täysin vailla päteviä perusteluja kyseiselle luokittelulle. Miksi jopa kaltaisiani vailla rikosrekisteriä omaavia suomalaisia halutaan sitten leimata vaarallisiksi kansalaisiksi?
Toki esimerkiksi lähisuhdeväkivalta jää usein pimentoon rikosseuraamuksiltaan, mutta silti yhteiskunnallinen ilmapiiri ei voi olla mitenkään kunnossa, jos omaa kunnollisuutta suomalaisena pitää vielä todistaa muille! On täysin järkyttävä ja mieletön ajatus, että näyttövastuu omasta kunnon kansalaisuudesta on itse kyseisellä kansalaisella!
Entä jos kohtaisimme kaikki suomalaiset toisiamme hieman aidommin, emmekä eläisi niin vahvasti omissa some-kuplissa lähinnä tekstiviestipohjaisen kommunikaation varassa? Ihminen on luotu aitoon sosiaaliseen ympäristöön, eikä meidän edellytykset ymmärtää toista pelkän kirjoitetun sanoman perusteella voi milloinkaan luoda samaa tunnelmaa kuin luonnollinen sosiaalinen kohtaaminen.
Olen julkaissut jo vuonna 2010 omaelämäkertani nimeltään Kuntoutujan tie, jota psykiatri Hannu Lauerma piti kyseisen kirjan esipuheen mukaan konkreettisuudessaan vaikuttavana. Siitä huolimatta, vaikka osaan konkreettisen viestinnän melko hyvin omastakin mielestä tekstipohjaisena, niin en voi väittää, että tulisin aina täysin ymmärretyksi kirjoitettujen viestien perusteella.
Lukijan oma asenteellisuus ja tulkinta voivat vääristää hyvinkin konkreettisen kirjoituksen aivan toisenlaiseksi, jolloin voi olla kyseessä turha saivartelu, riidanhaastaminen tai tahallinen väärinymmärtäminen.
Väitän, että yhteiskuntamme olisi paljon parempi paikka, jos uskaltaisimme kohdata aidommin toisiamme, emmekä ottaisi heti turhan ennakkoasenteellista kantaa toisia suomalaisia kohtaan. Eikö meidän pitäisi omalla tavalla lievittää kanssaihmistemme elämäntuskaa, eikä tietoisesti ainakaan lisätä sitä, vaikka oletettavasti meillä kaikilla tulee välillä huonompia päiviä elämässä.
Kaiken a ja o olisikin sisäistää ajattelumalliksi hyvän mielen jakaminen muille kansalaisille, jos siihen kykenee, eikä ottaa missään nimessä liian putkinäköistä asennetta elämää kohtaan. Huonon päivän tullessa voimme sitten vuorostamme nojata kiitollisin mielin siinä hetkessä toisiin suomalaisiin, jotka kykenevät kyseisenä huonona päivänämme antamaan meille toivoa ja hyvää mieltä joko elein tai konkreettisin sanoin.
Yhteiskuntamme menee kokonaisuudessaan aivan kaaokseen puolestaan silloin, jos emme voi kohdata itsellemme entuudestaan vieraita kanssaihmisiä ilman kolmatta osapuolta ollenkaan, jolloin soitamme vartijat tai viranomaiset paikalle avuttomina kohtaamiskyvyttöminä ja muihin suomalaisiin vahvaa epäluottamusta osoittavina hyypiöinä!
Voimme valittaa rahattomuutta tai muuten huonoa oloa, vaikka yksi ratkaisumalli voisikin olla aito sosiaalisuus ja toistemme kohtaaminen aidosti ainakin oman ajatteluni perusteella, koska olen usein tuntenut aidolta vaikuttavan sosiaalisen vuorovaikutuksen kirjaimellisesti ravitsevan mieltä myös siinä mielessä, että olemisen tuska lievittyy hetkellisesti hyvinkin paljon.
Tsemppiä kaikille keskitalven aikaan aitojen sosiaalisten kohtaamisten muodossa ja toiveikkuutta paremmasta haluan toivottaa, jos sitä koet sitä tarvitsevan. 🙂
Mark Twain on sanonut joatin siihen tyyliin että kn koira ystävystyy ihmisen kanssa se ei pure ko. ihmistä. Mutta kun iohminen ystävystyy toisen ihmsen kanssa hän voi silti purra ystäväänsä.
Tulkinta: Eli ”puukottaa selkään”.
Ilmoita asiaton viesti
Itse ajattelen, että niin kauan kannattaa luottaa ystävään ennen kuin luottamus petetään selvästi ja toisaalta jotain pitäisi voida antaa anteeksikin.
Ilmoita asiaton viesti
Elämme aikaa jossa epäsosiaaliset minä-minun-minulle -ihmiset ovat yhteiskunnan eliittiä, eikä lainkaan paheksuta näitä Kaverille ei jätetä -tyyppejä.
Aiheesta voisi kirjoitta kirjan tai kirjasarjan.
Ilmoita asiaton viesti
Syntiseksi toista syyttävä henkilö voi myös itse ole melko syntinen. Herraköörit varjelevat toinen toistaan, eikä korppi korpin silmää noki.
Ilmoita asiaton viesti
Mika Lamminpää vs.Arto Luukkanen
Sivistynyt keskustelu”aika kaukana”.
Mika ”heittää lonkalta”persuja kaikki jotka katselee masilmaa eri tavalla.Ja kyllä!. äänestin viime vaaleissa perussuomalaista hoivatyöntekijää.
Hän on teidän harmina eduskunnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä blogi on kuin laudaturtason ylioppilasainekirjoitus oikeakielisyydeltään, ilmaisun rikkaudeltaan ja tyyliltään, sikäli mielenkiintoinen luettava.
Itse sisältöön tai sanomaan en juuri osaa ottaa kantaa. Allekirjoitan kyllä sen, että media pystyy lietsomaan ilmapiiriä kansan keskuuteen ilman, että ilmapiirin muutokseen varsinaisesti olisi aihetta, jos tarkastellaan vaikkapa väkivaltarikostilastoja t.m.s.
(Otsikon sisältämä ilmaisu ”toisiamme kohtaan osittain kadonnut kokonaan” on kyllä hiukan epälooginen. Kuinka jokin voi kadota osittain kokonaan?)
Ilmoita asiaton viesti
Joo, kiitos vain sensori Kuikka! Itse tulkitsen otsakkeen siten, että tarkoitan joidenkin suomalaisten kadottaneen luottamuksen muita kansalaisia kohtaan kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kirjoitukset kuuluu tyyliin,lisää sosiaalitukia mulletäne ja heti
Ilmoita asiaton viesti
Sori!.
Karkas.
Siis sosiaalitukia”mulle tänne ja heti.
En ihmettele yhtään,että ei vastakaikua saa.
Ilmoita asiaton viesti
Omasta mielestäni olen ihan tyytyväinen eläkkeeseeni, mutta elatusmaksut tuntuvat tilanteessani kohtuuttomilta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö niistä voi neuvotella tai hakea muutosta jos ja kun elämäntilanne (eläke) muuttuu pysyvästi?
Ilmoita asiaton viesti
Olen ollut koko ajan eläkkeellä, kun olen elatusmaksuja vuodesta 2015 saakka maksanut.
Ilmoita asiaton viesti
”On täysin järkyttävä ja mieletön ajatus, että näyttövastuu omasta kunnon kansalaisuudesta on itse kyseisellä kansalaisella!”
– Minun mielestäni olemme suorastaan velvoitetut osoittamaan tuon kunnon kansalaisuuden joka päivä.
”Onko meidän suomalaisten luottamus toisiamme kohtaan osittain kadonnut kokonaan?”
Onko aihetta päinvastaiseen havaittavissa, noin suuremmassa määrin?
Luottamus on ansaittava joka päivä ja jos yhtenä päivänä epäonnistuu niin painaa jo seuraava päivä päälle ja edellinen jää ikuiseen vörskottiin.
Ilmoita asiaton viesti