Onko peruseläketaso Suomessa riittävä elämiseen?

Monen mielestä Kelan takuueläke aikoinaan vähensi eläkeläisköyhyyttä ja joiltakin osin sitä on saattanut tapahtuakin. Toisaalta eläkeläinen on harvoin jos koskaan enää oikeutettu toimeentulotukeen. Pienen työeläkkeen saajan ja takuueläkeläisen välinen tuloero ei ole enää kummoinen johtuen lähinnä eläkkeensaajan asumistuesta ja nollaverokortista. Hyvä toimeentulotaso yhteiskunnassamme on silloin kun raha jää noin 550-650 euroa kuukaudessa pakollisten kulujen päälle ja noin 600 euron käyttövaraan pääsee lähes kaikki eläkeläiset.

Itse koen silti edelleen olevani väliinputoaja työkyvyttömyyseläkeläisenä, koska pienestä eläkkeestäni peritään vielä elatusapumaksut. Toisaalta voisin ajatella, että parempi rahat on maksaa poikien elatukseen kuin juhlia ne parissa illassa Oulun pubeissa. Eläkeläisen maksukykyä määrittäessä merkitsee vain se paljonko rahaa jää kaikkien pakollisten laskujen jälkeen ja näin ajatellen eläkeläisten maksukyky on Suomessa melko hyvä jopa pienimmissä eläketuloissa. Minunkaltaiset eläkeläiset ovat puolestaan elatusmaksuineen väliinputoajia, joiden asiaa kukaan ei halua ottaa ajaakseen!

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna 1978 Pirkkalaan. Muutin vuonna 2002 Tampereelle saunalliseen poikamiesasuntoon. Olen asunut kauden myös Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla 1993-94, varusmiespalveluksen yhteydessä silloisessa Kuoreveden Hallin ja Tikkakosken Ilmavoimien varuskunnissa, mielisairaalan suljetulla osastolla vuonna 2004 Pitkäniemen sairaalassa Nokialla kolmesti ja Peltolan mielisairaalan suljetulla osastolla Oulussa kahdesti vuonna 2015. Lisäksi asuin jopa opiskelijasoluasunnossa kausia vuoden 2003 aikana Nurmijärven Rajamäellä Työtehoseuran kurssikeskuksessa. Avioiduin vuoden 2008 syksyllä ja avioero koitti vuonna 2015. Asun toistaiseksi Oulun Rajakylässä. Edelleen iloa elämääni tuovat lähisukuni, harvat ystävät ja tietenkin erityisesti kaksi kouluikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä alkaen. Esittelyni loppuun miete: Onkohan kateus ja ahneus toisiinsa sidoksissa olevia tunteita, kun sanoohan vanha suomalainen sananparsi, että "kateus vie kalatkin vedestä."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu