Onko Suomessa köyhällä varaa kuolla?

Aloin pohtia Jouko Revon alkoholipoliittisen Puheenvuoron kirjoituksen kommenttien seurauksena kuolemisen hintaa Suomessa ja tämän ajatuksen toi esille kommentaattori Pekka Toivonen Revon blogin kommenttikentässä. Onko köyhällä oikeasti varaa kuolla Suomessa, jos oletetaan että kansalainen on kuolinhetkillä ennemminkin velallinen kuin omaisuutta omaava.

Hautajaisten kustannus on keskimäärin 3000-4000 euroa eli monellako suomalaisella löytyy varallisuutta liki viisi tuhatta euroa omien hautajaiskulujen kattamiseksi? Toki varaton kuolinpesä voi hakea hautajaiskustannuksiin hautausavustusta toimeentulotuen muodossa. Kuitenkaan hautausavustusta ei myönnetä kuin korkeintaan 1000 euroa.

”Hautauskulut maksetaan ensisijaisesti kuolinpesän varoista. Mikäli kuolinpesä on todettu varattomaksi, voi välttämättömiin hautauskustannuksiin hakea toimeentulotukea. Toimeentulotukihakemuksen on liitettävä tositteet kuluista, joihin tukea haetaan, perunkirja sekä selvitys lesken tuloista ja varoista.”

Lähde: https://sosiaaliturvaopas.fi/omainen/

Perintövero on Suomessa melko maltillinen, koska alle 20000 euron perinnöistä ei peritä veroa ollenkaan edes testamentatuissa perinnöissä suvun ulkopuolelle. Lisäksi perunkirjoitus ja hautajaiskulut saa vähentää perinnön kokonaisverotusarvosta.

Itse jos kuolisin nyt, niin jäljelle ei jäisi kuin muutama tonni ulosottovelkaa. Toki lapseni saisivat lapseneläkkeen omien eläketulojeni perusteella ja lisäksi käsittääkseni lasteni äitikin olisi vielä oikeutettu leskeneläkkeeseen, koska maksan elatusapua lapsistani.

Laskelma työeläkkeeni perusteella maksettavasta perhe-eläkkeen määrästä lapsilleni ja lasteni äidille.

”Lesken oma eläke (työikäisellä laskennallinen työkyvyttömyyseläke) vaikuttaa leskeneläkkeeseen kuitenkin vasta, kun nuorin lapsista täyttää 18 vuotta.”

Kirjoituksen loput lähteet:

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/perinto/perint%C3%B6verolaskuri/

https://www.siunsote.fi/documents/393252/6561256/Hautausavustusohje.pdf/6c500348-2a18-de06-a2a6-52a6a9c87648

https://www.veronmaksajat.fi/ajankohtaista/Ajankohtaista/Verojuristi-vastaa/saanko-vahentaa-hautaus–ja-perunkirjoituskulut/#f4a1f559

https://www.memoria.fi/hautajaisia-jarjestaville/kustannukset/

https://www.tyoelake.fi/elakkeet-eri-elamantilanteissa/leskenelake-ja-lapsenelake-perheen-turvana/

Revon Puheenvuoro:

Wiina on hintansa Wäärti ? | Uusi Suomi Puheenvuoro

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu