Onko toisilla suomalaisilla oikeutetumpi sosiaaliturva kuin toisilla?

Suomen lainsäädännön mukaan kaikilla suomalaisilla pitäisi olla yhdenvertainen ja tasa-arvoinen oikeus sosiaaliturvaan. Sosiaaliturva voi olla Kelan maksama etuus tai työeläkeyhtiön maksama eläke. Lisäksi työttömien ansiosidonnaista päivärahaa maksavat eri työttömyyskassat.

Vallalla oleva etenkin vanhempien ukkomiesten ajattelu lienee nykyään Suomessa sellainen, että he ovat sosiaaliturvan nauttijoina parasta sakkia, koska he ovat maksaneet työurallaan niin suuren siivun tel-maksuja. Samanaikaisesti kyseiset ukot suhtautuvat pilkaten jopa perussosiaaliturvan varassa olevia suomalaisia kohtaan.

Väitän, että kenenkään sosiaaliturva ei ole sen oikeutetumpi kuin toistenkaan, koska yhteiskuntamme lainsäädännön mukaan kaikki etuudet tällä hetkellä maksetaan. Pitää kyllä huomioida vielä sekin, että yhteiskunnallisten tukien väärinkäyttäjien joukkoa on myös olemassa, mutta sen laajuus lienee hyvin marginaalinen.

Suomalaisten vanhempien ukkomiesten oma erinomaisuus on usein sillä tasolla, että he tosiaan haluavat jopa lakkauttaa perussosiaaliturvan varassa elävien kansalaisten tuet ja laittaa nämä tyypit hätäaputöihin, kuten vanhaan ”hyvään” Kekkosen aikaan! En viittaa tällä aloituksella pelkästään Puheenvuoron blogipalstan ukkoihin, vaan olen huomannut samankaltaista ajattelua ukkopiireissä täällä Oulussakin.

Itsekeskeinen henkilö ei piittaa muista, mutta hinkuaa silti vieläkin suurempaa eläkettä, että tuntee tosiaan eläkeläisenäkin oman paremmuutensa suuren nettoeläkkeen ansiosta.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu